Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu


Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου

Συναξάριον


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο
Καντε κλικ στην εικόνα της Παναγίας και διαβάστε τους

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως
Καντε κλικ στην φωτογραφία και διαβάστε

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού
Καντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το Video

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πριν τον Γάμο...

Πριν τον Γάμο...
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πότε και πώς νηστεύομε;

Πότε και πώς νηστεύομε;
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Το σημείο του Σταυρού

Το σημείο του Σταυρού
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Blog Archive

Από το Blogger.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF


(π. Νικολάου Πέττα και της πρεσβυτέρας του Ανθής)
(π. Γεωργίου Χαρκιολάκη και της πρεσβυτέρας του Δέσποινας).

Την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 τελέστηκε στον Πειραιά Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ενός σύγχρονου, δίκαιου ιερατικού ζεύγους από την Πάτρα, του ιερέως π. Νικολάου Πέττα και της Πρεσβυτέρας του Ανθής. Την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο τέλεσε ο λόγιος Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Προποντίδος, κ. Ιωσήφ Χαρκιολάκης.
Οι Ακολουθίες τελέστηκαν στο Ιερό Ενοριακό Ναού της Παναγίας «Ρόδον Αμάραντον» της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωσήφ πλαισίωναν οι ιερείς του ναού, πρωτοπρεσβύτεροι κ. Ιωάννης Κοκκώνης και κ. Ιωάννης Πριλίγκος καθώς και το τέκνο του αειμνήστου ιερατικού ζεύγους αρχιμ. Νεκτάριος Πέττας.

Στον κατάμεστο ναό εκτός από του ενορίτες, τίμησαν την μνήμη του ιερατικού ζεύγους και πιστοί από άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και από την Κωνσταντινούπολη, την Αγγλία, την Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο. Τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταστάντων προσεύχονταν με ιδιαίτερη συγκίνηση, αναπολώντας εκ της ιεράς σφαίρας του παρελθόντος, τα χρόνια που απολάμβαναν την στοργή, την φροντίδα την αγάπη και την πνευματική στήριξη των γονέων τους.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο σεβάσμιος Αρχιερέας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άρχισε την επιμνημόσυνη δέηση κατά την οποία μνημόνευσε τα ονόματα του ιερατικού ζεύγους καθώς και της αδικοχαμένης τους θυγατέρας Σοφίας. Κατά ιερά συγκυρία, η ημέρα του μνημοσύνου συνέπεσε με την επέτειο κοιμήσεως της πρεσβυτέρας Δέσποινας από την Σητεία Κρήτης, γιαγιάς του Σεβ. κ. Ιωσήφ. Το εκκλησίασμα δεήθηκε για την υποδειγματική πρεσβυτέρα καθώς και τον ευλαβή σύζυγό της ιερέα Γεώργιο.
Πριν την λήξη του ιερού μνημοσύνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ με συγκίνηση και σεβασμό μίλησε για τον π. Νικόλαο και την πρεσβυτέρα του Ανθή. Στο κήρυγμα ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα εορτάζουμε τον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος αγίασε την Ελλάδα με την παρουσία, το κήρυγμά, τα θαύματά και, προ πάντων, με το μαρτύριο και τον θάνατό Του στην Πάτρα ο οποίος υπήρξε Ανάσταση για όλους τους ορθόδοξους λαούς. Η σκέψη μας σήμερα είναι στο μαρτυρικό Φανάρι, στην μητέρα μας Εκκλησία την οποία ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας, εκεί όπου λειτουργεί ο Πατριάρχης μας μετά της Ι. Συνόδου, όπου πρόσφατα ήρθε προσκυνητής και ο Πάπας της Ρώμης. Είναι συγκλονιστική η κίνηση που έγινε από τον Πάπα χτες το βράδυ∙ έσκυψε και ζήτησε ευλογία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κυριολεκτικά πέφτοντας στην αγκαλιά του. Επίσης, στρέφουμε τον νου μας στην Πάτρα όπου φυλάσσεται η Αγία Κάρα και το τεμάχιο του Μαρτυρικού Σταυρού του Αγίου Ανδρέα τα οποία καθημερινά δέχονται την ευλάβεια του Ορθοδόξου λαού. Επιπλέον, στρέφουμε την σκέψη στην μαρτυρική μας Κύπρο και ιδιαιτέρως στα κατεχόμενα στην Καρπασία, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι Του το οποίο, τα τελευταία χρόνια, με χίλια βάσανα, καταφέρανε οι Ελληνοκύπριοι να λειτουργείται σκιωδώς. Μάλιστα, επειδή ήταν έτοιμο για κατάρρευση, μόλις φέτος, επετράπη η αναστήλωσή του. Επίσης, ας συλλογιστούμε την Ρωσία και την Ρουμανία, Εκκλησίες τις οποίες ίδρυσε ο Άγιος Ανδρέας και την Σκωτία, η οποία τον θεωρεί προστάτη της.
Παρακαλούμε τον Άγιο και τον ικετεύουμε να δίνει καλό λογισμό σε όλους, μικρούς και μεγάλους, στους άρχοντες να κυβερνούν τους λαούς κατά Θεόν, στην Εκκλησία να πορεύεται επί τα ίχνη των Αγίων Πατέρων και την διδασκαλία της αμώμητης Ορθοδοξίας μας, σε αυτούς που βρίσκονται εκτός Εκκλησίας επειδή αποσχίσθηκαν άλλοι χίλια και άλλοι περισσότερα ή λιγότερα χρόνια, να δούν το φωτεινό μονοπάτι που λέγεται Ορθοδοξία και να ενωθούν με Αυτήν την Εκκλησία ώστε να γίνουμε όλοι μία ποίμνη εις Ποιμήν εν αληθεία, δικαιοσύνη και αγάπη. Επίσης, παρακαλούμε τον Άγιο Ανδρέα να δέεται για το ταλαίπωρο γένος μας το όποιο τα τελευταία χρόνια, τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο δοκιμάζεται με τις πολυποίκιλες κρίσεις.
Θα ήθελα να πω ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ συνδέεται με την τέλεση του μνημοσύνου δύο αγιασμένων ανθρώπων, του ιερέως Νικολάου Πέττα και της πρεσβυτέρας του Ανθής καθώς και του πρώτου από τα δώδεκα παιδιά τους, της θυγατέρας τους, Σοφίας.
Ο πατήρ Νικόλαος ήταν συμφοιτητής μου στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν άνθρωπος ο οποίος αγίασε το ράσο που φόρεσε. Έστεκε μπροστά στο ιερό Θυσιαστήριο και ο Θεός τον άκουγε γιατί είχε περιεχόμενο ψυχής και συνέπεια ζωής και λόγου. Είχε ταπείνωση, είχε αγάπη, είχε αρετή πολυειδή, είχε υπομονές πολλές. Αυτές τις αρετές είχε εξ ίσου η αγία πρεσβυτέρα του, η οποία γέννησε δώδεκα παιδιά. Μόνο αυτό να σκεφτεί κανείς δηλαδή το ότι, δώδεκα φορές έδωσε ζωή, είναι θαύμα. Δώδεκα φορές έφτασε μπροστά στον θάνατο και γύρισε πίσω, διότι αυτό σημαίνει γέννα. Ήταν μία πρεσβυτέρα οποία ανέστησε τα παιδιά της εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Όλα τα παιδιά της, και ένα από αυτά, ο αγαπητός πατήρ Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης και Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας ήδη παρεδρεύει στο Ιερό Θυσιαστήριο.
Αυτό το ιερό Μνημόσυνο με έφερε ξανά στον Ναό, της Παναγίας μας, στο «Ρόδον το Αμάραντο» και γονατίζω μπροστά στις ιερές σκιές και των δύο, και του παπα-Νικόλα και της πρεσβυτέρας Ανθής. Εύχομαι εκεί που είναι, με την παρρησία την οποία βεβαιότατα έχουν ενώπιον του Θεού, να δέονται και για μας. Σε όλους δε εύχομαι πλούσια την χάρη του Θεού για τις υπόλοιπες μέρες του ιερού σαρανταημέρου».
Στην συνέχεια μίλησε ο π. Νεκτάριο εκ μέρους της οικογένειας. Ευχαρίστησε πρώτα τον υποδειγματικό Ιεράρχη που κοσμεί το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, Σεβασμιώτατο Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, τους Πατέρες του Ιερού Ναού που με την ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου Πειραιώς κ. Σεραφείμ παρείχαν μεγάλη διευκόλυνση για την τέλεση του Ιερού Μνημόσυνου, τους λοιπούς συνεργάτες του προϊσταμένου του Ναού π. Ιωάννου Κοκκώνη και όλους τους παρευρεθέντες. Τέλος, ο π. Νεκτάριος, εκ μέρους της οικογενείας, ως ευχαριστήριο και ανάμνηση αυτής της ιερής στιγμής, πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο δύο ιδιαιτέρως ευλογημένες εικόνες Αγίων Ιεραρχών, του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως και του Αγίου Μακαρίου Κορίνθου. Επίσης με πρωτοβουλία του ελλογιμοτάτου κ. Φωτίου Δημητρακόπουλου, καθηγητού της Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσφέρθηκε στον Ιεράρχη το νέο βιβλίο που έχει συγγράψει με τον π. Νεκτάριο με τίτλο: «Ιερομάρτυς Υπάτιος Επίσκοπος Γαγγρών: Αγιολογικά και Υμνογραφικά» έκδοσης Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης 2014. Επίσης, ο αξιότιμος κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, λογοτέχνης, συγγραφέας, τέως αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του παλαιού Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων, πρόσφερε στους παρευρισκομένους αντίτυπα του επανεκδοθέντος βιβλίου του αυταδέλφου του και λογίου αγιορείτη μοναχού π. Μαξίμου Ιβηρήτου που αφορά στο ιερατικό ζεύγος Πέττα. Το πόνημα έχει τίτλο: «Νέαι ηγιασμέναι μορφαί εις τον αμπελώνα του Κυρίου: π. Νικόλαος Πέττας (1941-4.1.2000) και η πρεσβυτέρα του Ανθή (1943-6.12.2012)» και συμπεριλαμβάνει χαιρετισμό του ελλογιμοτάτου καθηγητή και κοσμήτωρα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλη Γ. Τρίτου.
Ανταπαντώντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ ανέφερε:
«Ευχαριστούμε θερμότατα τον πατέρα Νεκτάριο και όλη την οικογένεια Πέττα για τις ιερές εικόνες και τα βιβλία που μου πρόσφεραν και εύχομαι ο Κύριος και οι Άγιοι Του να είναι προστάτες της οικογένειά σας».

Ο Ναός μας εξωτερικά

Κυριακή στην Ενορία - Αφιέρωμα στον Ι.Ν. Αγίων Αντωνίου & Χαραλάμπους εις Κρύα Ιτεών Πατρών

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ - Εξωτερικά πλάνα Ναού

Ο ΝΑΟΣ ΜΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ (παλαιότερο video)


Θείες Λειτουργίες εβδομάδος

Θείες Λειτουργίες εβδομάδος
Κυριακή 19/5, Τρίτη 21/5

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

συνταγή για Πρόσφορο

συνταγή για Πρόσφορο
Καντε κλικ στο πρόσφορο και διαβάστε

Πώς θα βρείτε το Ναό μας

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε