Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu


Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου

Συναξάριον


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο
Καντε κλικ στην εικόνα της Παναγίας και διαβάστε τους

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως
Καντε κλικ στην φωτογραφία και διαβάστε

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού
Καντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το Video

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πριν τον Γάμο...

Πριν τον Γάμο...
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πότε και πώς νηστεύομε;

Πότε και πώς νηστεύομε;
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Το σημείο του Σταυρού

Το σημείο του Σταυρού
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Blog Archive

Από το Blogger.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
(περιλαμβάνει και σπάνιο υλικό από Τουρκικές πηγές)


 
Το εξώφυλλο του Βιβλίου μου "ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ" που εξεδόθη από τις Εκδόσεις "ΠΕΛΑΣΓΟΣ" τον Μάιο του 2011


Ο ήρωας Καταδρομέας Γ.Μπικάκης, σε φωτογραφία κατά την Εισβολή στην Κύπρο. Πολέμησε υπερασπιζόμενος την Λευκωσία, και οχυρωμένος σε κάτι χαλάσματα μπροστά στην Σχολή Γρηγορίου, ΜΟΝΟΣ, κατέστρεψε με το μπαζούκα του, ...πέντε ή κατ' άλλους έξη Τουρκικά άρματα Μ-48! Προτάθηκε γιά Αριστείο Ανδρείας - το οποίο ...δεν έλαβε ποτέ του (όπως και κανείς άλλος από την Μοίρα του) από τους "άκαπνους" των Επιτελείων και δυστυχώς μετά από μερικά χρόνια σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Εθνική Αθηνών-Πατρών!

Ο 13ος ΛΚ της 31ης ΜΚ τον Αύγουστο του 1974 όταν υπερασπίσθηκε με πείσμα το Πιρόϊ. (Η φωτογραφία είναι προσφορά του Καταδρομέα τότε της 31ΜΚ Πέτρου Ονησιφόρου)

 O Ανχης (ΠΖ) Π.Σταυρουλόπουλος, ο οποίος από συνοδός της 107ης σειράς που πήγε στην Κύπρο την 19/7/74 να αντικαταστήσει την σειρά απολυομένων της 103ης σειράς της ΕΛΔΥΚ, χρίστηκε Υποδιοικητής της μετά τον ανεξήγητο επαναπατρισμό του Υποδιοικητή της Παπαγιάννη, και με την δράση του κατά τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ και την Μάχη του Στρατοπέδου της την 14-15-16/7/74 δίκαια ονομάστηκε από τους Ελδυκάριους "ο πατέρας μας" !


Ο Σχης (ΠΖ) Νικολαΐδης ο οποίος ανέλαβε Διοικητής της ΕΛΔΥΚ μερικές εβδομάδες προ των γεγονότων. Γύρισε στην Ελλάδα προ της εισβολής και επανήλθε κατά την εκδήλωσή της, παραμένωντας όμως στα μετόπισθεν . Στην φωτογραφία εμφανίζεται επιθεωρών άγημα της ΕΛΔΥΚ

  
Φωτογραφία Ντοκουμέντο από την επίθεση της ΕΛΔΥΚ κατά της ΤΟΥΡΔΥΚ-στο βάθος φαίνεται η πεδιάδα του Κιόνελι, που αποτέλεσε τον ΑΝΣΚ της απογευματινής/βραδυνής επίθεσης της 20/21-7-74 της ΕΛΔΥΚ προς κατάληψή του Τ/Κ θύλακα Λευκωσίας.
Τουρκικά Μ113 περνούν τα συρματοπλέγματα του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ αμέσως μετά την κατάληψή του αφού υπέστησαν πάρα πολύ μεγάλες απώλειες από τους ηρωικούς υπερασπιστές του Τουρκικά άρματα Μ-47 προωθούνται κατά την τελευταία φάση της επίθεσης στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ την 16η Αυγούστου 1974. Οι τούρκοι έχασαν πολλά άρματα εκεινη την ημέρα.


 
Αξιωματικοί του 2ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ. Από αριστερά ο Αρχιλοχίας Μπινάκης, ο Υπολοχαγός Κόλιας, ο Λοχαγός Κωνσταντούλας και ο Ανθυπολοχαγός Γκλαβάς, με άντρες του λόχου. 
Ο Τχης Δελής, Διοικητής του Λόχου Διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ και επικεφαλής των μονάδων υπεράσπισης του Στρατοπέδου της κατά το τριήμερο 14-16/8/74Άντρες του 211 ΤΠ οι οποίοι μαζί με το 336 ΤΕ και κάποιους σκόρπιους λόχους της ΕΛΔΥΚ και της Α' ΜΚ κράτησαν ελεύθερη την Λευκωσία και τα προάστειά της - χωρίς οι Τούρκοι να καταφέρουν να προωθηθούν πέραν της προ της εισβολής γραμμής αντιπαράθεσης ("Πράσινης Γραμμής")
Το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπως φαίνεται δυτικά από τον Γερόλακκο. Διακρίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο βάθος και ο αλευρόμυλος (κάτω αριστερά) όπου οι Τούρκοι είχαν εγκαταστήσει τους όλμους τους, δυτικά προς το στρατόπεδο την νύχτα της 22ας Ιουλίου.
 Το Τούρκικο Αντιτορπιλλικό ΤΣΑΚΜΑΚ που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση της Αποβατικής προσπάθειας, όταν βλήθηκε από ρουκέττες ...Τούρκικων αεροσκαφών, χάρη στο τέχνασμα του πολυμήχανου ΗΡΩΑ Κυβερνήτου του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ Πλωτάρχη Ελ.Χανδρινού - φαίνονται οι ζημιές στην γέφυρα που προκλήθηκαν από τις φίλιες τούρκικες ρουκέττες !!!!
Πριν την εισβολή, 70 ΤΜΧ: Από αριστερά: στρ. Πανίκος Αλεξάνδρου, στρ. Ευριπίδης Γερούδης, στρ. Αντώνης Ναθαναήλ, (;), στρ Κώστας Λεωνίδου, στρ. Ερμής Κλόκκαρης και στρ. Σωτήρης Ανδρέου. Κάτω: ΔΕΑ Πάρις Γρηγορίου, Λοχ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, ΔΕΑ Ανδρέας Χριστοφορίδης,  αγκαλιά με την κόρη του Διοικητή Ταγματάρχη ΜΧ Αντώνιου Δρακόπουλου..
Το πίσω μέρος του Διοικητηρίου της ΕΛΔΥΚ κατεστραμμένο μετά από τον ανηλεή αεροπορικό βομβαρδισμό του τα ξημερώματα της ημέρας της απόβασης 
 Ελδυκάριος Πολυβολητής
Πολυβολείο της ΕΛΔΥΚ
Αύγουστος 1974 - Ο Ανθ/λγος Λεωνίδας Γεωργίου μαζί με τον Ανθ/λγό ΠΖ Χρίστο Λύμπουρα στον Πενταδάκτυλο (και οι δύο του 70 ΤΜΧ).
Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις εντός του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από τις ρουκέτες και τις βόμβες Ναπάλμ των Τούρκικων αεροσκαφών 
Κατεστραμμένα Τόλ - θάλαμοι στρατωνισμού και άλλες εγκαταστάσεις των Ελδυκάριων  από τις Τούρκικες βόμβες και ρουκέττες. Ευτυχώς ο Διοικητής είχε στείλει από το βράδυ της προηγουμένης τους άνδρες σε χώρους διασποράς και έτσι αποφευχθηκαν οι μεγάλες απώλειες.
Κόλαση του Δάντη μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Τούρκων, από την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής. 
Άνδρες της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν στο καθήκον ενταφιάζονται χωρίς να αναγνωρισθούν οι ταυτότητές τους, σε ομαδικό τάφο στο Νεκροταφείο της Λακατάμειας

 
Άνδρες του ηρωικού ΛΒΟ της ΕΛΔΥΚ επί το έργον. Οι άνδρες του πέτυχαν κύρια πλήγματα στον επιτιθέμενο εχθρό, αφήνοντας διάσπαρτο με τούρκικα πτώματα τον χώρο προ του στρατοπέδου.


 Ο ΗΡΩΑΣ Λοχαγός (ΠΖ) Σταμπουλής ο οποίος έπεσε με τους άνδρες του κατά την εκκένωση του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, μετά την διαταγή απαγκίστρωσης και ενώ αυτό καταλαμβάνονταν από τους υπεράριθμους και πάνοπλους Τούρκους την 16η Αυγούστου 1974 που διείσδυαν με άρματα και πεζικό από παντού. Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ αναχωρεί από το Λουτράκι μεταφέροντας την 107η σειρά των ανδρών που θα στελεχώσουν την ΕΛΔΥΚ καθώς πιό παλαιά σειρά (103η) απολυόταν και έπρεπε να επαναπατριστεί. Στην φώτο της 13/7/74 μπροστά στο αρματαγωγό ο οπλίτης Ουζούνης (αρχείο του Ελδυκάριου Αθανάσιου Χρυσάφη - συγγραφέα του Βιβλίου "Αγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974")


 Ο Αρχιλοχίας του 2ου λόχου Γ.Μπινακης που έπεσε στην σκοπιά της Σόνιας κατά την 22α Ιουλίου από επίθεση ρουκέττες Τούρκικου αεροσκάφους μαζί με άνδρες της διμοιρίας του..


Τούρκικα Μ113 περνούν ανάμεσα από τα νεκρά κορμιά των λιγοστών Ελλήνων υπερασπιστών του Β' Υψώματος. Κάποια από αυτά τα μετέφεραν οι ίδιοι γιά να δημιουργήσουν το κατάλληλο "ηρωικό" φωτογραφικό φόντο. Πιό κάτω αποκεφάλισαν 10 πτώματα Ελδυκάριων και τα φωτογράφησαν!


 Φωτογραφία -Ντοκουμέντο: Άνδρες της ΕΛΔΥΚ στο όρυγμά τους γαντζωμένοι στο πολυβόλο τους, περιμένουν να υποδεχθούν τους Τούρκους στην νέα τους επίθεση!


Ο Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Δ.Σιμίτας υπερασπιστής του Β' Υψώματος. Με τον συμπολεμιστή του Βαρελτζή, ημίγυμνοι από την μέση και πάνω πολυβολούσαν όρθιοι και θέριζαν τους επιτιθέμενους Τούρκους. Μιά ριπή από πολυβόλο οπισθοχωρούντος Τουρκικού άρματος τον βρήκε θανάσιμα στην κοιλιά καθήν στιγμήν αυτός σε κατάσταση αμόκ έστελνε στον Αλλάχ τους δεκάδες Τούρκους .


Ο Στρτης της ΕΛΔΥΚ Βαρελτζής που μαζί με τον Σιμίτα πολέμησαν ηρωικά! Ο Βαρελτζής σώθηκε!

 Άνδρες του 4ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ ξεκουράζονται στην περίοδο της εκεχειρίας. Ο Σταρτιώτης Π.Πιπεριάν που έπεσε μαχόμενος την 16η Αυγούστου στο Β' Υψημα της ΕΛΔΥΚ

Ο Έφ. Ανθυπολοχαγός του 70 ΤΜΧ Μάριος Φυσεντζίδης. Την παραμονή της προέλασης των Τούρκων στην Λάπηθο, άνδρες του Μηχανικού στάλθηκαν να ναρκοθετήσουν την εκεί περιοχή. Ξημερώματα της 6ης Αυγούστου η ομάδα του Μ.Φυσεντζίδη έπεσε θύμα ενέδρας που τους έστησαν οι Τούρκοι, με αποτέλεσμα έκτοτε να αγνοείται η τύχη του. Πρόσφατα (το 2010) τα λείψανά του εντοπίστηκαν σε περιβόλι, που καλλιεργούσε Τ/Κ κοντά στην περιοχή της ενέδρας.

Ο καλαμιώνας απέναντι από το κέντρο "Αιρκιώτισσα" που είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι Πεζοναύτες στους άνδρες του Μηχανικού που ηγείτο ο Ανθυπολοχαγός Φυσεντζίδης. Από αυτήν την ενέδρα η ομάδα του Μηχανικού έχασε 28 άνδρες και τους 3 Ανθυπολοχαγούς της

Η είσοδος του Σταρτοπέδου της ΤΟΥΡΔΥΚ και στο βάθος η πεδιάδα του Κιόνελι. Δεξιά ξεκινούν τα φυλάκια του 1ου Λόχου του 211 ΤΠ που φύλαγαν το προάστειο Αγ.Παύλος της Λευκωσίας
Σχεδιάγραμμα από το βιβλίο του Α.Χρυσάφη (βετεράνου της ΕΛΔΥΚ '74) με τίτλο "Αγνωστοι Στρατιώτες ΕΛΔΥΚ 1974", όπου φάινονται οι άξονες επίθεσης των Τούρκων κατά του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ και των Προαστείων της Λευκωσίας.
 
 Το ΝΟΡΑΤΛΑΣ που κατερρίφθη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από λάθος συνεννόησης του ΓΕΕΦ με την αντιεροπορική πυροβολαρχία της Εθνικής Φρουράς, πρίν το σκεπάσουν με χώμα οι μπουλντόζες, γιά να μην γίνει εμφανής η εμπλοκή της Ελλάδας στις εχθροπραξίες !!!!! .

Ο Τχης (ΚΔ) Αβραμίδης - Υδκτης της Α' ΜΚ σε φωτογραφία του στην Κύπρο την περίοδο των εχθροπραξιών.
Οι δύο Ελληνοκυπριακές τορπιλάκατοι που βρίσκονται στον περίβολο του Πολεμικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης. Η μία είχε προσαράξει στην Αμμόχωστο και η δεύτερη βρέθηκε μισοβυθισμένη στην Ναυτική Βάση όπου βρισκόταν γιά προγραμματισμένες επισκευές. Το προσωπικό της βάσης προκάλεσε δολιοφθορά, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους στις επιχειρήσεις. Βέβαια οι επεξηγηματικές πινακίδες στο Μουσείο αναφέρουν αναληθή γεγονότα που εξυπηρετούν την Τουρκική προπαγάνδα.

Σεπτέμβριος 1974 , ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σπευδει να συγχαρεί τον Διοικητη του 336 ΤΕ Τχη Δ. Αλευρομάγειρο και τους συμπολεμιστές του για τη διατήρηση ανεπάφων των θέσεών των στην Πράσινη Γραμμή Λευκωσίας (από δεξιον στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ εως και την οδο Λήδρας) κατα τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.


Προσωπογραφία του Υποπλοίαρχου Τσομάκη, που ως Κυβερνήτης της μιάς εκ των δύο Τορπιλακάτων, διετάχθη από τον Ναυτικό Διοικητή Κύπρου Παπαγιάννη να επιτεθούν κατά του Αποβατικού Στόλου. Στην άνιση μάχη και οι δύο Τορπιλάκατοι χτυπήθηκαν, και η μεν μία χωρίς πηδάλιο προσάραξε στα αβαθή του Βοσπόρου ενώ η άλλη του Τσομάκη καταβιθύστηκε παρασύροντας στον υγρό τάφο της τον Κυβερνήτη της και το πλήρωμα της εκτός ενός που διεσώθη (Κελεστής Μαγέτος)

Τα πυροβόλα του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ βάλουν κατά του Τ/Κ θύλακα Πάφου. Η συμμετοχή του πλοίου στην εκκαθάριση του θύλακα ήταν πέραν του δέοντος σημαντική, διότι έγινε και η αιτία οι Τούρκοι να βυθίσουν μόνοι τους ένα αντιτορπιλλικό τους, να προκαλέσουν βαριές ζημιές σε άλλα δύο δικά τους αντιτορπίλλικά και να καταρρίψουν πάλι μόνοι τους τέσσερα (κατ' άλλους πέντε) αεροσκάφη τους!

Ο λεβέντης Πλωτάρχης (τότε) Λευτέρης Χανδρινός, Κυβερνήτης του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ που με τις ευφυείς κινήσεις και ενέργειές του, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον Τούρκικο Στόλο και συνάμα στην Τουρκική Αεροπορία - χωρίς να τους ρίξει ούτε μια οβίδα ή σφαίρα!!!!

Το τραγικό πλήρωμα του Νίκη 4 που κατερρίφθη από φίλια πυρά. Πάνω αριστερά Κυβερνήτης Επισμηναγός (Ι) Παναγόπουλος Β. και δεξιά Αεροναυτίλος Αρχισμηνίας (Ι) Άνθιμος Η. Κάτω αριστερά Μηχανικός Ανθυποσμηναγός (Ι) Δάβαρης Β. και δεξιά Συγκυβερνήτης Επισμηναγός (Ι) Συμεωνίδης Σ. Όλοι πέρασαν στην Αθανασία!


Οι Τούρκοι κάθε χρόνο τον Ιούλιο εορτάζουν την επέτειο της Εισβολής. Δημιουργούν και κάποιες "καρναβαλικές" ατραξιόν με αναπαραστάσεις από ...μάχες. όπου βαυκαλίζονται ότι νίκησαν ένα "πανίσχυρο ατίπαλο"... Όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι καθ'ολοι έτσι. Στην φωτογραφία "σκετσάκι" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όπου οι δύο Τούρκοι "απελευθερωτές" σκοτώνουν τον υποτιθέμενο Έλληνα Εθνοφρουρό (όμως 2 χρειάζονται γιά να τον σκοτώσουν)

Ο Χάρτης της ΕΠΙΚΗΣ "Μάχης της ΕΛΔΥΚ"

Προσθήκη  εικόναςΦυλάκιο 1099 - ένα ακόμα οχυρό αντίστασης στην πλημμυρίδα του Αττίλα

 Πρόχειρο Πολυβολείο της ΕΛΔΥΚ


Ο ηρωικός Ανχης(ΠΒ) Στ.Καλμπουρτζής (αριστερά) με τον Υπγό(ΠΒ) τότε, Δ.Κούκουρα (δεξιά), το Πάσχα του 1974 μέσα στο Στρατόπεδο της Μοίρας στο Τρίκωμο.


Οι Τορπιλάκατοι Τ1 & Τ3 στην Ναυτική βάση προ της εισβολής. Η δυνατότητες τους ήταν περιορισμένες γιά δράση υπό το φως της ημέρας (που δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν).

Πυροβόλο της 173 Μ Α/Τ Π του Ανχη(ΠΒ) Εμ.Χατζηδάκη καμουφλαρισμένο στην περιοχή Καραόλου στην Αμμόχωστο

Τούρκοι στρατιώτες πάνω σε κατεστραμμένο άρμα Τ-34/85 της Ε.Φ.

Η τραγική πορεία της 181 ΜΠΠ από το στρατόπεδό της στο Τρίκωμο προς την περιοχή του Συχαρί όπου την 23η Ιουλίου 1974 έπεσε σε ενέδρα των Τούρκων και έπαθε πανωλεθρία μαζί με την 191 ΠΟΠ που ήταν υπό την Διοίκησή της. Η Δ/ΠΒ του ΓΕΕΦ φέρει ακεραία την ευθύνη γιά την καταστροφή της Μοίρας και τον θάνατο και την αιχμαλωσία των ανδρών της !


Κατεστραμμένο πυροβόλο της Ε.Φ. Όπως θα παρατηρήσετε η εικόνα της Αγ.Βαρβάρας έχει αφαιρεθεί, όχι όμως και το κλείστρο του, πράγμα που σημαίνει ότι η προσβολή του ήταν ξαφνική και οι διασωθέντες άνδρες του στοιχείου, ήταν ελάχιστοι - ίσως μόνο ένας.


Ο Ιωαννίδης με πιστούς σε αυτόν αξιωματικούς σε κάποια εορτή. Στην κρίσιμη στιγμή τα έχασε και δεν επιχείρησε καν να αναστρέψει την τραγική γιά τα Ελληνικά όπλα κατάσταση!

Ο Στρατηγός Ντενίσης ο οποίος διετέλεσε Α/ΓΕΕΦ μέχρι την παραμονή του Πραξικοπήματος και αντικαταστάθηκε από τον Ταξίαρχο Γεωργίτση, ενώ αυτός είχε κληθεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις (στην ουσία για να μην είναι παρών στο πραξικόπημα στο οποίο ηταν αντίθετος)


Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ την 20/7/74 Ταξχος Μ.Γεωργίτσης, εν αποστρατεία πλέον προσέρχεται να καταθέσει στην Επιτροπή της Ελλ.Βουλής που ερευνούσε τον Φάκελλο της Κύπρου. Υπήρξε ένα από τα "πιστά σκυλιά" του Ιωαννίδη και ένα "πιόνι" στα χέρια του Μπονάνου!

Ελληνική πολεμική σημαία που εκτίθεται ως λάφυρο στο Τουρκικό Μουσείο. Πάνω αριστερά η φωτογραφία του Υποστράτηγου Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ Διοικητού της 39ης Μεραρχίας και από κάτω το Τόμσον του. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η σημαία είναι "τουρκικής" κατασκευής γιά τις ανάγκες του Μουσείου.


Ο Στρατηγός Καραγιάννης που ανέλαβε Διοικητής του ΓΕΕΦ αντικαθιστώντας τον Ταξίαρχο Γεωργίτση, όταν πλέον το παιχνίδι της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο είχε πλέον κριθεί (λίγο προ του Αττίλα ΙΙ).

Σπάνια φωτογραφία του αγνοούμενου μέχρι σήμερα Ανθυπασπιστή Κων/νου Κέντρα ο οποίος με τους λιγοστούς άνδρες του της Διμοιρίας Πολυβόλων της ΕΛΔΥΚ κάλυψε ηρωικά την απαγκίστρωση των συναδέλφων του, του 2ου λόχου ενώ οι Τούρκοι έμπαιναν από όλες τις μεριές στο Στρατόπεδο, προδικάζοντας το τέλος του. Όμως έμεινε γιά να σωθούν οι άλλοι!


Κατεστραμμένα οχήματα και πυροβόλα της 181 ΜΠΠ του Ανχη(ΠΒ) Σ.Καλμπουρτζή έξω από το χωριό Συχαρί μετά την απεγνωσμένη μάχη της Μοίρας γιά τον απεγκλωβισμό της από τους Τούρκους που την περικύκλωσαν κατά την περίοδο της εκεχειρίας!

Βομβαρδισμένο Στρατόπεδο της Ε.Φ. (πιθανώς πρόκειται γιά τον Όρχο Συντήρησης - λόγω των κατεστραμμένων κινητήρων που φαίνονται καθαρά στην φωτογραφία)

Τούρκοι Στρατιώτες παρακολουθούν τα στρατεύματά τους να συνεχίζουν να αποβιβάζονται στην παραλία στο Πεντεμίλι.

Αλχιας (ΤΘ) Φωτόπουλος - έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την υπεράσπιση του αεροδρομίου Λευκωσίας, από τις Δυνάμεις Εισβολείς συνεπικουρούμενες από τους άνδρες του Ο.Η.Ε. . Ο αρχιλοχίας χτυπήθηκε στην καρωτίδα ενώ πολυβολούσε από το άρμα του κατά των Τουρκικών θέσεων προκειμένου να καλύψει την είσοδο του Διοικητή της Α' ΜΚ στον χώρο του αεροδρομίου.Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Μακεδονία" της 21/7/74

Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.

Κατεστραμμένο όχημα της Ε.Φ. από αεροπορική προσβολή κάπου στον Πενταδάκτυλο.


Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας MILLIYET της 21/7/74


Ο Σχης ΚΔ Κων.Κομπόκης, Διοκητής Καταδρομών του ΓΕΕΦ κατά την περίοδο του Πραξικοπήματος και της Εισβολής. Εν αποστρατεία και αυτός πλέον, προσέρχεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων γιά να καταθέσει γιά τον Φάκελλο της Κύπρου. Ήταν και αυτός ένας "πιστός Ιωαννιδικός" Αξιωματικός, με μόνη διαφορά σε σχέση με τον Γεωργίτση, ότι αυτός διέταξε τους άνδρες του να δράσουν εναντίον των εισβολέων!


Τούρκοι Εισβολείς και άνδρες της Τ/Κ οργάνωσης ΤΜΤ, σε αναμνηστική φωτογραφία στα Κόκκινα κρατώντας την ημισέληνο.

Κατεστραμμένα οχήματα και πυροβόλα της 181 ΜΠΠ του Ανχη(ΠΒ) Σ.Καλμπουρτζή έξω από το χωριό Συχαρί μετά την απεγνωσμένη μάχη της Μοίρας γιά τον απεγκλωβισμό της από τους Τούρκους που την περικύκλωσαν κατά την περίοδο της εκεχειρίας!

Τούρκος στρατιώτης σε πυρπολημένο κτίσμα παρατηρεί τον ορίζοντα, υπό την ανηρτημένη ημισέληνο.

Τούρκος στρατιώτης σε ενέδρα με το δάκτυλο στην σκανδάλη.


Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.

Κατεστραμμένο Τεθωρακισμένο όχημα του 256 ΜΤΠ τύπου Marmon Harrington του Β' Π.Π. που βλήθηκε από την Τουρκική Αεροπορία, έξω από το χωριό Κοντεμένος επί της κεντρικής οδού Λευκωσίας-Πανάγρων

Πρωτοσέλιδο της Ελληνόφωνης εφημερίδας "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ" της 21/7/74


Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.

Κατεστραμμένα οχήματα της 181 ΜΠΠ του Ανχη(ΠΒ) Σ.Καλμπουρτζή έξω από το χωριό Συχαρί μετά την απεγνωσμένη μάχη της Μοίρας γιά τον απεγκλωβισμό της από τους Τούρκους που την περικύκλωσαν κατά την περίοδο της εκεχειρίας!


Άνδρες του ΟΗΕ στην "νεκρή ζώνη" της Λευκωσίας

Πυροβόλο της 199 ΠΠΠ του Υπγού(ΠΒ) Ταβουλάρη παρελαύνει προ της εισβολής


Πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας HURRIΥET στην έναρξη του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ


Φωτογραφία από Άγγλο ρεπόρτερ με τίτλο "Turkish Airstike to Nikosia" (Τουρκική επιδρομή από αέρος στην Λευκωσία)

Τούρκος Πιλότος μπαίνει στο αεροσκάφος του F-100D προκειμένου να λάβει μέρος σε αποστολή κατά της Κύπρου. Αυτά τα αεροσκάφη κατά βάση βομβάρδιζαν με βόμβες Ναπάλμ!

Το δεύτερο από τα δύο άρματα Τ-34/85 της Ε.Φ. που κατευθύνονταν προς το Πεντεμίλι και καταστράφηκαν από Α/Τ βολές των Τούρκων πάνω στην κεντρική οδό.


Τούρκοι στρατιώτες κρατώντας μιά τεράστια Τουρκική σημαία, ετοιμάζονται να εισέλθουν στον Τουρκικό Τομέα της Λευκωσίας γιά να παρελάσουν πανηγυρικά!


Εξώφυλλο του περιοδικού "NEWSWEEK" με την φωτογραφία ενός Τούρκου φαντάρου και τίτλο "ΚΥΠΡΟΣ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ" (τεύχος Αυγούστου 1974)

Κατεστραμμένα οχήματα της 181 ΜΠΠ του Ανχη(ΠΒ) Σ.Καλμπουρτζή έξω από το χωριό Συχαρί μετά την απεγνωσμένη μάχη της Μοίρας γιά τον απεγκλωβισμό της από τους Τούρκους που την περικύκλωσαν κατά την περίοδο της εκεχειρίας!


Marmon Harrington της ΕΦ σπεύδει προς την γραμμή του πυρός

Τούρκοι στρατιώτες προελαύνουν σε φάλαγγα κατ' άνδρα!


Αντιεροπορικό τετράκανο της ΕΦ πάνω σε φορτηγό σε παρέλαση προ της εισβολής

Φορτηγό με τετράκανο αντιαεροπορικό πυροβόλο (όπως στην φωτογραφία παραπάνω) κατεστραμμένο από αεροπορική προσβολή Τούρκικων αεροσκαφών με ρουκέτες.

Το Διοικητήριο της 181 ΜΠΠ στην έδρα της στο Τρίκωμο


Marmon Harrington της ΕΦ με αναγραφή στον πυργίσκο "ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ"


Πρωτοσέλιδο της HURRIΥΕΤ που αναφέρεται στην κατάληψη της Αμμοχώστου

Το κατεστραμμένο άρμα της Ε.Φ. που βλήθηκε στην ερπύστρια (βλ. μπροστά δεξιά) το οποίο κατευθυνόταν στην Ακτή της Απόβασης. Η φωτογραφία συνοδεύεται από κείμενο που αναφέρει ότι βλήθηκε από αεροσκάφη. Το πιό πιθανό είναι να βλήθηκε από Α/Τ βολή.


Τούρκοι πιλότοι μελετούν τους χάρτες πριν την αποστολή τους στην Κύπρο

O Εφ.Ανθυπολοχαγός του 70 ΤΜΧ Κώστας Σανταμάς, ο οποίος έλαβε μέρος στις μάχες καθ'όλη την διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής, σε φωτογραφία στις αρχές Ιουλίου 1974 - απολυόταν τον Σεπτέ,βριο. Ο Κώστας με βοήθησε με τις πληροφορίες του στην συγγραφή του βιβλίου μου.

Άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ και Τούρκοι Πεζοναύτες συναντώνται στην Λευκωσία και ασπάζονται μεταξύ τους ενώ οι Τ/Κ Μαχητές και κάτοικοι, παρακολουθούν με συγκίνηση!

Φωτογραφία από συγκεκριμένο τμήμα της Οδού Δημοκρατίας στην Αμμόχωστο πριν την εισβολή και κατάληψη της Αμμοχώστου. Ακριβώς από κάτω, άλλη φωτογραφία του συγκεκριμένου τμήματος της Οδού Δημοκρατίας όπως αυτό είναι σήμερα!

(χωρίς σχόλια... μόνο θλίψη!)

Οι "Κρητικοί" της Α' ΜΚ (μετονομασθείσα σε 35η ΜΚ) σε αναμνηστική φωτογραφία. Ήταν αυτοί που κράτησαν τους Τούρκους έξω από το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Κατεστραμμένο άρμα Τ-34/85 Ρωσικής κατασκευής του Β' Π.Π., της Ε.Φ. (23η ΕΜΑ). Οι άνδρες του πρόλαβαν και αφαίρεσαν το πολυβόλο του και ακολούθως το εγκατέλειψαν

Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι πολέμου των Τούρκων, επιστρέφουν από τις φυλακές της Τουρκίας στην Ελευθερία! Πολλοί από αυτούς που πήγαν στις φυλακές των Αδάνων, της Αμάσειας και της Αλεξανδρέττας δεν επέστρεψαν και παραμένουν αγνοούμενοι!

 Ο Εφ.Ανθυπολοχαγός του ΗΡΩΙΚΟΥ 251 ΤΠ της Κερύνειας (με διοικητή τον Ανχη Π.Κουρούπη) Κώστας Τζαβέλλας σε φωτογραφία προ της εισβολής. Κατά την διάρκεια των μαχών προ της Κερύνειας ο Κ.Τζαβέλλας συνελήφθη αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στην Τουρκία. Είναι και αυτός που με τις μαρτυρίες του με βοήθησε στην συγγραφή του βιβλίου μου.

Οι Τούρκοι εκτελούσαν εν ψυχρώ όσους άνδρες των ΛΟΚ έπιαναν αιχμαλώτους. Πολλοί από αυτούς στην Κερύνεια έμπαιναν σε σπίτια και φορούσαν πολιτικά ρούχα ώστε να συλληφθούν ως πολίτες και όχι σαν Λοκατζήδες. Ο Καταδρομέας της φωτογραφίας μας δεν τα κατάφερε και κείτεται νεκρός εν μέση οδώ, απόδειξη της βαρβαρότητας των Τούρκων

Τουρκικά αποβατικά συνεχίζουν παρά την εκεχειρία να αποβιβάζουν στρατό και πολεμικό υλικό που το διοχέτευαν στις μονάδες τους που ήταν σε επαφή με τους άνδρες της ΕΦ

Άνδρες Ελληνοκυπριακού φυλακίου σε σταυροδρόμι. Σε λίγο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις Τουρκικές Μονάδες που θα επιχειρήσουν να προελάσουν με φανερή υπεροπλία σε έμψυχο και πολεμικό υλικό.


Κατεστραμμένο άρμα μάχης Τ-34/85 της 23 ΕΜΑ

Φωτογραφία Ντοκουμέντο από το αρχείο του Δρ.Κιουτσούκ που ήταν Αξιωματικός κατά την περίοδο της εισβολής. Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι με τα χέρια ψηλά, οι οποίοι μετά από λίγο θα εκτελεσθούν εν ψυχρώ από τους Τούρκους στρατιώτες

Ελληνικύπριοι εθνοφρουροί σε ένα από τα περάσματα του Πενταδάκτυλου

Τούρκοι ολμιστές υποστηρίζουν προέλαση αρμάτων (στο βάθος)

Τεθωρακισμένα Marmon Harrington της 21 ΕΑΝ κάνουν αναστροφή μετά από την άρνηση του Διοικητή της Αγγλικής Βάσης να περάσουν μέσα από αυτήν. Στην φωτο ο Άγγλος φρουρός της Πύλης της Βάσεως και αριστερά ένας δεύτερος τα σκοπεύει με φορητό αντιαρματικό.

Τουρκικά άρματα μάχης Μ-48, μετακινούνται κατά την περίοδο της κατάπαυσης του πυρός, υπό την διακριτική παρουσία ανδρών του ΟΗΕ

Ε/Κ Αρμα Μάχης Τ-34 (στο βάθος) κατευθύνεται προς τον Αγ.Γεώργιο Κερύνειας. Λίγο πιό κάτω θα βληθεί από αντιαρματικό των Τούρκων.

Ελληνοκύπριος εθνοφρουρός νεκρός στην Κερύνεια - πραφανώς εκτελεσθείς εν ψυχρώ (από το αρχείο του Τούρκου Αξιωματικού - τότε - Δρ.Κιουτσούκ)

Τουρκικά Τεθωρακισμένα ΤΟΜΠ Μ-113 προελαύνουν στα χωριά του κάμπου, στο ανατολικό μέτωπο κατά τον Αττίλα ΙΙ, μετά το σπάσιμο της γραμμής αμύνης στην Μιά Μηλιά

Τούρκοι τεχνικοί, επισκευάζουν ένα τεθωρακισμένο Marmon Harrington που κατέλαβαν όταν αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω βλάβης από το πλήρωμά του. Αργότερα το χρησιμοποίησαν γιά λογαριασμό τους στις επιχειρήσεις

Βομβαρδισμός Ξενοδοχείου από την Τουρκική Αεροπορία

Πυροβόλο της 181 ΜΠΠ κατά την διάρκεια παρέλασης προ της εισβολής

Άνδρες της 183 ΠΠΠ στην Μονάδα τους προ της εισβολής


Κατεστραμμένο Τουρκικό άρμα μάχης Μ48 από αντιαρματική βολή της ΕΛΔΥΚ

Εγκαταλελειμένο άρμα Τ-34/85 της 23 ΕΜΑ που είχε διατεθεί στην ΕΛΔΥΚ στην επίθεση κατά του Κιόνελι. Αυτό το άρμα "κόλλησε" στην αντιαρματική τάφρο, τον λεγόμενο χαντάκι "Τσινάρ" προ του Κιόνελι και αργότερα οι Τούρκοι το ανέσυραν και το χρησιμοποίησαν γιά λογαριασμό τους στις επιχειρήσεις του Αυγούστου.

Πυροβόλο της 184 ΠΠΠ κατά την διάρκεια παρέλασης προ της εισβολής


Κατεστραμμένο Τουρκικό άρμα Μ-47 στην περιοχή Κόρνος


Άνδρες της ΕΦ πάνω στο καταληφθέν Τουρκικό άρμα Μ-47 που αφού οι τεχνικοί της 23 ΕΜΑ επισκεύασαν την υδραυλική περιστροφή του που δεν λειτουργούσε, χρησιμοποιήθηκε από την ΕΦ στις επιχειρήσεις στο δυτικό μέτωπο

Το καταληφθέν Μ47 των Τούρκων. Στην φωτογραφία διακρίνονται οι: Όρθιος αριστερά με γυαλιά ο Στρατιώτης Νικόλαος Τούντας. Καθιστός στο μέσον ο Λοχίας Ανδρέας Κριθάρης
και όρθιος δεξιά ο Στρατιώτης Οδυσσέας Πανδής.

Τούρκοι στρατιώτες σε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από κατεστραμένο Τ-34/85 της 23 ΕΜΑ


Τούρκοι στρατιώτες περιεργάζονται κατεστραμμένο Marmon Harrington της 21 ΕΑΝ που προσεβλήθη από ρουκέτα τουρκικού αεροσκάφους.

Τουρκικό ΤΟΜΠ Μ-113 που κατεστράφη από βολή αντιαρματικού της Εθνικής Φρουράς

Αντρες της ΕΛΔΥΚ και καταδρομείς της Α' ΜΚ παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων στον χώρο προ του αεροδρομείου της Λευκωσίας και προς τα προάστεια Αγ.Δομέτιος και Αγ.Παύλος (στο βάθος κατεστραμμένο Τουρκικό άρμα Μ-48)


Άνδρες της Εθνοφρουράς επιτίθενται εναντίον Τουρκοκυπριακής μονάδας που εδρεύει στο χωριό που φαίνεται μπροστά πριν ενισχυθούν με μονάδες Τούρκων Εισβολέων

Ελληνοκύπριος Εθνοφρουρός φυλάει σκοπός μπροστά στο καταληφθέν Τούρκικο Μ-113 στην περιοχή Κόρνος (στο βάθος το έτερο καταληφθέν Τουρκικό άρμα Μ-47)


Άνδρες της Εθνοφρουράς με ΠΑΟ πάνω σε τζίπ Land-Rover

Τουρκικά ΠΑΟ πάνω σε τζίπ M-38


Έλληνας Αξιωματικός επεξεργάζεται Τουρκικό πολεμικό υλικό που έπεσε στα χέρια των Ε/Κ δυνάμεων μετά από συμπλοκή με τους εισβολείς

Ο Λχιας (ΤΘ) εξ Ελλάδος ΔΡΟΣΟΣ, με Ε/Κ πλήρωμα πάνω στο Τουρκικό Μ-47 που κατελήφθη από τις Ε/Κ δυνάμεις και χρησιμοποιήθηκε κατά των εισβολέων με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Το αρχικό πλήρωμα ήταν οι Λοχίες εξ Ελλάδος Δρόσος Κ., και Κριθάρης Α., και ο Δεκανέας ΤΘ Τούντας και Στρατιώτες ΤΘ Αποστόλου και Κουδουνάς.

Άνδρες του "Εφεδρικού Σώματος" (στην ουσία οι πραιτωριανοί του Μακαρίου) σε παρέλαση. Φέρουν αυτόματα Καλάσνικωφ, ενώ η Εθνική Φρουρά ήταν εφοδιασμένη με Lee-Enfield No.4 του Β' ΠΠ !!!

Ο Υπυργός Οικονομικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαικάλ (σε κύκλο), πάνω σε άρμα μάχης, ενημερώνεται γιά την επικρατούσα κατάσταση στα πεδία των μαχών κατά τον Αττίλα ΙΙ

Ο Επίλαρχος Κορκότζελος Π., Διοικητής της 21 ΕΑΝ

Τουρκοκύπριοι μαχητές της ΤΜΤ (δείτε φάτσες!) από αυτούς που η σημερινή Κυπριακή Ηγεσία ονομάζει "αδέλφια", σε φωτογραφία όταν ήταν στην υπηρεσία των εισβολέων. Σε πολλές περιπτώσεις οι αγριότητες των Τουρκοκυπρίων ήταν απείρως σκληρότερες και αυτών των ίδιων των Τούρκων.

Στοιχείο Τουρκικού Πυροβόλου "Χόβιτζερ" κατά τον Αττίλα Ι


Ελληνοκύπριοι Εθνοφρουροί στα συντρίμμια Τουρκικού αεροσκάφους που κατερρίφθη

Η Μονή Χρυσοστόμου που ήταν το Στρατόπεδο της 32ης ΜΚ, πριν την κατάληψή του από τους Τούρκους εισβολείς

Ο Λγος (ΚΔ) τότε, Ελευθέριος Σταμάτης, με την 31η ΜΚ σε δοκιμαστική παρελάσεως . Το εθνόσημο στον μπερέ είναι κάθετο με την φαβορίτα αντί το φρύδι, ένδειξη ότι ο Λοχαγός ήταν "παληός" στην Μονάδα. Πολέμησε ηρωικά στον Πενταδάκτυλο και κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του έφτασε μέχρι Διοικητής Στρατιάς.

Τούρκοι καταδρομείς στο Κάστρο του Αγ.Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο


Τα καταληφθέντα από τις Ε/Κ δυνάμεις, Τουρκικά Τεθωρακισμένα ΤΟΜΠ Μ-113 (χρησιμοποιήθηκε από τον Ίλαρχο Χαραλάμπους) και ΑΡΜΑ Μ-47 (χρησιμοποιήθηκε με ΑΠΜΑ τον Λχία (ΤΘ) εξ Ελλάδος Δρόσο Κ. , γεμιστή τον επίσης Λχία (ΤΘ) εξ Ελλάδος Κριθάρη Κ., και υπόλοιπο πλήρωμα Ε/Κ από την 23 ΕΜΑ

Τούρκοι στρατιώτες πανηγυρίζουν μπροστά σε κατεστραμμένο Marmon Harrington της 21 ΕΑΝ


Άνδρες του 286 ΜΤΠ πάνω στο BTR τους, μετά από σύγκρουση με τους Τούρκους στο χωριό Τρούλλοι

Άντρες της 31ης ΜΚ στο Σταυροβούνι

Τούρκος Καταδρομέας μπροστά στο Κάστρο του Αγ.Ιλαρίωνα

Καμουφλαρισμένο ΠΑΟ της ΕΦ στον Πενταδάκτυλο


Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη ΠΝ Ελευθ.Χανδρινό, αποβιβάζει τους επαναπατριζόμενους άνδρες της ΕΛΔΥΚ στην Πάφο, οι οποίοι ακολούθως προωθήθηκαν προς τα μέτωπα με αποκορύφωση την υπεράσπιση του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του '74

Άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ σε θέσεις μάχης στο Κιόνελι

Τούρκος στρατιώτης της ΤΟΥΡΔΥΚ σε υπηρεσία σκοπού στον Αγ.Ιλαρίωνα

Άντρες του 286 ΜΤΠ στα BTR τους σε μιά ανάπαυλα από τις συγκρούσεις με τους Τούρκους εισβολείς

Τουρκικό άρμα και περίπολος Τούρκων στρατιωτών κατά την κατάληψη της Κερύνειας, μπροστά από το Ξενοδοχείο Dome


Η ΕΛΔΥΚ παρελαύνει μπροστά από τον Μακάριο, σε εποχή προ του Πραξικοπήματος.

Τούρκοι στρατιώτες μπροστά σε θάλαμο οπλιτών σε καταληφθέν Στρατόπεδο της Ε.Φ.

Ελδυκάριος κυριολεκτικά καμμένος από βόμβα ναπάλμ μέσα στο στρατόπεδό της ΕΛΔΥΚ. Φωτο από δημοσιογράφο του Τουρκικού πρακτορείου "Ανατολή"

Ε/Κ φυλάκιο στην πράσινη γραμμή

Διακομιδή Τούρκου τραυματία με ελικόπτερο

Τούρκος στρατιώτης με το "τόμσον" στα χέρια, πλήρωμα ενός ΤΟΜΠ Μ-113

Τουρκοκύπριες δροσίζουν με νερό τους Τούρκους στρατιώτες που θεωρούσαν "απελευθερωτές" τους από τον ζυγό των Ελλήνων (που ήταν πλειοψηφία στο νησί)

Έλληνες και Ελληνοκύπριοι στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι πολέμου στα Άδανα.

Τούρκοι στρατιώτες πανηγυρίζουν μπροστά σε δύο κατεστραμμένα άρματα Τ-34 της 23ης ΕΜΑ που έσπευδαν να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα

Τουρκικά άρματα μεταφέρονται πάνω σε τραίνο στην Μερσίνα λίγες μέρες προ της εισβολής. Η Ελληνική ΚΥΠ το γνώριζε, το BBC τα μετέδιδε, η Αθήνα "κώφευε"!

Τούρκοι αεροπόροι, προσωπικό εδάφους, φορτώνουν βόμβες ναπάλμ σε F-100D που θα πετάξει γιά να βομβαρδίσει στόχους στην Κύπρο.

Τούρκοι αεροπόροι μεταφέρονται με ένα φορτηγάκι στα αεροπλάνα τους γιά να πετάξουν πάνω από την Κύπρο.

Ελληνοκύπριοι στρατιώτες στήνουν πολυβόλο Browning 0.30" στην ταράτσα του Ξενοδοχείου Λήδρα κοντά στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας


Ο χάρτης που εμφανίζει την διάταξη των στρατιωτικών μονάδων εκατέρωθεν, κατά τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Τούρκοι πεζικάριοι (με τα βρεττανικά κράνη) και καταδρομείς ή πεζοναύτες (με τα αμερικάνικα κράνη) συναντώνται στην διάβαση της Αγύρτας, ενώνοντας το προγεφώρωμα με τον Τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας

Ο Στρατηγός Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ Δκτής της 39ης Μεραρχίας, με την βοήθεια των αρμάτων του οποίου επιτεύχθη τελικά ο αντικειμενικός σκοπός της απόβασης στο Πεντεμίλι (ένωση του προγεφυρώματος με την διάβαση της Αγύρτας και τον Τ/Κ θύλακα Λευκωσίας)


Η φωτογραφία του Νίκου Σαμψών με τον μπερέ της ΕΟΚΑ. Αυτήν την φωτογραφία είχαν οι Τούρκοι στην επικήρυξή του όπου τον κατηγορούσαν γιά "γενοκτονία" εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Ε/Κ άρμα Τ-34/85 της 23ης ΕΜΑ εφορμά. Οι "πατέντες" που χρησιμοποιούσαν τα κλιμάκια Τεχνικού στις Ίλες αρμάτων φαίνεται από την διαφορετικότητα των τροχών. Σχεδόν όλα τα άρματα της ΕΦ χτυπήθηκαν στις ερπύστριες και έγιναν πλέον "ακίνητοι στόχοι", σε αντίθεση με τα Τουρκικά Μ47 & Μ48 που πολλά χτυπήθηκαν στον πυργίσκο.

Απο το αρχείο του σημερινού Πρόεδρου των Βετεράνων Κύπρου, Νίκου Αργυρόπουλου. Φωτογραφία με συναδέλφους του της 21 ΕΑΝ.

Η "κλασσική" πλέον φωτογραφία της Τουρκικής απόβασης στο Πεντεμίλι. Αποβατικό LCT μεταφέρει κατά την διάρκεια της εκεχειρίας 6 φορτηγά γεμάτα στρατιώτες.

Τούρκος στρατιώτης σε βενζινάδικο, γεμίζει βενζίνη το τζιπ του απο την αντλία χρησιμοποιώντας την μανιβέλα της.

Τούρκοι πολυβολητές (χειριστής-γεμιστής-τροφοδότης) στο όρυγμά τους, σε θέση μάχης

Η πεδιάδα της Λευκωσίας όπως φαίνεται από τον Πενταδάκτυλο.
Στους πρόποδές του, το Τ/Κ χωριό Αγύρτα και στο βάθος ο κατασκευασθείς αεροδιάδρομος


Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται ανενόχλητοι στην Κύπρο κατά την διάρκεια της ανακωχής, μιάς ανακωχής που δεν τήρησαν αλλά εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο! Η φωτογραφία είναι από το εσωτερικό Τουρκικού αποβατικού.

Τουρκικό άρμαΜ-47 εξέρχεται από το αποβατικό και αποβιβάζεται στο Πέντεμίλι. Από κείνη την στιγμή η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος των εισβολέων.

Τουρκικό πυροβολικό των 105mm σε βολή

Βολή πυροβόλου Μ1944 των 100mm της Εθνικής Φρουράς


Τουρκοκύπριοι έχουν μαζευτεί στο χωριό τους να υποδεχθούν σαν ελευθερωτές τους άντρες του ΑΤΤΙΛΑ

Φωτογραφία από φιλμ Ε/Κ κινηματογραφιστή που εμφανίζει την κίνηση των 3 αρμάτων προς την ακτή της απόβασης. Είναι η τελευταία φωτογραφία τους εν κινήσει. Λίγο πριν το Πέντεμίλι βλήθηκαν από αντιαρματικά των Τούρκων και ακινητοποιήθηκαν.

Τουρκικό Μ-47 προελαύνει με ανηρτημένη την ημισέληνο


Χάρτης με τις κινήσεις της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ την 20/7/74


Ε/Κ άρμα Τ-34/85 της 23 ΕΜΑ κατεστραμένο από αντιαρματική βολή στην Κερύνεια


Οι Τούρκοι με την έναρξη της εισβολής έφτιαξαν μιά τεράστια Τουρκική σημαία πάνω στο Μπουφαβέντο

Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, με μοναδική ενδυμασία το εσώρουχό τους σε φυλακή της Τουρκίας (από μαρτυρία του εφ.αξιωματικού του 251 ΤΠ Κ.Τζαβέλλα που είναι ανάμεσα στους αιχμαλώτους αυτής της φωτογραφίας - πρώτος στα αριστερά - αυτή τραβήχθηκε στις φυλακές στα Άδανα).

Τούρκος αλεξιπτωτιστής πριν επιβιβαστεί στο μεταγωγικό που θα τον μεταφέρει στην Κύπρο, σε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο αςεροπλάνο του

Το αιχμαλωτισθέν υπό της ΕΦ, Τουρκικό άρμα Μ47 ενώ μεταφέρεται γιά επισκευή της υδραυλικής περιστροφής του που δεν λειτουργούσε από το κλιμάκιο Τεχνικών της 23 ΕΜΑ. Αυτό το άρμα άφησε ιστορία διότι εισχωρόντας σε Τουρκικό σχηματισμό Τουρκικής Επιλαρχίας (μείον Ίλης), όχι μόνο κατέστρεψε πολλά άρματα του εχθρού (επιβεβαιωμένα επτά) αλλά και επιδέξια διέσπασε τον κλοιό και απεσύρθη σε ασφαλή τοποθεσία.

Ο Αντώνης Δούλας (δεξιά) με συμπολεμιστή του σε αναμνηστική φωτογραφία πάνω σε όχημα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ προ της Εισβολής. Ο Α.Δούλας αγωνίζεται επί πολλά χρόνια Πρόεδρος γιά την πλήρη αναγνώριση των Βετεράνων Κύπρου 1974

Τουρκοκύπριοι μαχητές της ΤΜΤ υπό την καθοδήγηση Τούρκων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών έχουν πιάσει θέσεις μάχης στον Τ/Κ θύλακα Λευκωσίας.

Τούρκοι καταλαμβάνουν Ε/Κ χωριό. Πλάι στα άρματα Μ47 των Τούρκων προωθείται πεζικό πάνω σε τζιπ και φορτηγά.

Ο Πλωτάρχης Β.Γαβριήλ Κυβερνήτης του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ που κατευθύνθηκε κατά της Αποβατικής Δύναμης και με διαταγή του προδοτικού Επιτελείου των Αθηνών διετάχθη να επιστρέψει και να περιπολεί στην περιοχή της Ρόδου. Απεβίωσε πρόσφατα.

Το Υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ (S-110) που είχε την δυνατότητα να καταβυθίσει 5-6 πλοία των Τούρκων (αν υποθέσουμε 50% μόνο ευστοχία) και να παραμείνει "αόρατο" από τα σόναρς των Τούρκικων Αντιτορπιλλικών λόγω της ταχύτητάς του.


Το Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ (S-111) με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ι.Παναγιωτόπουλο, έπλεε με το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ (S-110) κατά του Τουρκικού Αποβατικού στόλου και διετάχθη να κάνει στροφή και να περιπολεί στην περιοχή της Ρόδου. Ήταν επίσης νεότευκτο με τις ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες με το ΓΛΑΥΚΟΣ, αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποιηθηκε στις επιχειρήσεις.


Αερομεταφορά τζιπ Μ38 από Τουρκικό ελικόπτερο


Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στην ακτή του Πέντεμίλι

Ο ηρωικός Ανχης (ΠΖ) Παύλος Κουρούπης - Δκτής του 251 ΤΠ που κράτησε με ισχνές δυνάμεις τους Τούρκους καθηλωμένους στον χώρο απόβασης γιά σχεδόν 2 μέρες

Ο Ταξίαρχος Σουλειμάν Τουντσέρ, Δκτής των Τουρκικών Αμφίβιων δυνάμεων που αποβιβάστηκαν στην ακτή Πεντεμίλι το πρωινό της 20/7/74


Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στο Πέντεμίλι, ενώ ο Πενταδακτυλος και οι εκεί μονάδες Πυροβολικού της ΕΦ δέχονται βολές από τα Τουρκικά Αντιτορπιλλικά συνοδείας.

Ο Στρατηγός Νουρεντίν Ερσίν, Σωματάρχης και Υπεύθυνος της εκτέλεσης της απόβασης στην Κύπρο. Ο Στρατηγός Ντεμιρέλ στα απομνημονεύματά του, τον παρουσιάζει σαν ένα φοβισμένο ανθρωπάκι, που στο κατάλυμμα του είχε ξηλώσει τα διακριτικά του βαθμού του φοβούμενος μην πιαστεί αιχμάλωτος σε μιά ενδεχόμενη Ελληνική καταδρομική επίθεση.

Φωτογραφία από το εσωτερικό Τουρκικού αποβατικού που κατευθύνεται στο Πεντεμίλι

Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι πολέμου (ανάμεσά τους και ένας ιερέας) σε Τούρκικες φυλακές στα Άδανα. Πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν.

Τούρκοι στρατιώτες αναπτύσσονται απέναντι από τις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα Βορ.Προάστεια της Λευκωσίας

Ε/Κ Τορπιλάκατοι - η φωτογραφία εμφανίζεται στοι διαδίκτυο ως η μοναδική υπάρχουσα που εμφανίζει τις δύο Τορπιλακάτους (του Τσομάκη και του Βερύκιου) την στιγμή που εφορμούν κατά του αποβατικού στόλου, με τα τραγικά γιά αυτές αποτελέσματα. Όμως η ύπαρξη τρίτης τορπιλακάτου (από όπου πάθηκε η φωτογραφία) δεν συνηγορεί σε αυτή την εκδοχή, και το πιθανότερο είναι η φωτογραφία να έχει παρθεί κατά την διάρκεια άσκησης.

Ένα από τα άρματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επική αλλά αποτυχημένη επίθεση της ΕΛΔΥΚ προς κατάληψη του Κιόνελι την πρώτη μέρα του πολέμου.

Η αποψιλωμένη έκταση προ του Κιόνελι και του Τουρκικού τομέα της Λευκωσίας. Όλο αυτό τον γυμνό από φυσικές οχυρώσεις χώρο διέσχισαν οι άντρες της ΕΛΔΥΚ και κατάφεραν να υπερφαλαγγίσουν την πρώτη γραμμή αμύνης των Τ/Κ που είχαν ενισχυθεί με Τούρκους Κομμάντος (που είχαν αφιχθεί με τα αεραγήματα ελικοπτέρων και μεταγωγικών Α/Φ).


Πρόχειρο οδόφραγμα επί της οδού, δεν προβληματίζει ιδιαίτερα το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες του Τουρκικού Τεθωρακισμένου Οχήματος.

Άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ στον Πενταδάκτυλο, προ της Εισβολής

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές έτοιμοι να μεταφερθούν στην Κύπρο με C-47 Dakota

Ελληνοκύπριοι με την Ελληνική σημαία στα χέρια σε ένα οδόφραγμα


Οδόφραγμα επί της "πράσινης γραμμής" στην Λευκωσία.

Τα Τουρκοκυπριακά χωριά ιδιαίτερα του θύλακα Λευκωσίας, προστατεύονταν από καμουφλαρισμένα πολυβολεία που δυστυχώς είχαν κατασκευαστεί με ...Ελληνοκυπριακό σκυρόδεμα! Ο πλήρης λήθαργος της Ε/Κ πλευράς σε όλο του το μεγαλείο.

Από την άνοιξη του 1964 ήδη οι Τουρκοκύπριοι, μετά από εντολή των Τούρκων Επιτελικών που ευρίσκονταν στην Κύπρο, προχώρησαν στην κατασκευή πρόχειρου αεροδιαδρόμου γιά την προσγείωση-απογείωση ελαφρών αεροσκαφών στην περιοχή Κρηνίου, μέσα στον Τ/Κ θύλακα Λευκωσίας. Αυτό και μόνο καταδεικνύει πόσο σημαντικός ήταν από γεωστρατηγική πλευρά ο άξονας Αγύρτας-Λευκωσίας


Τουρκοκύπριοι μαχητές της ΤΜΤ κάνουν καθήκοντα νυκτερινής σκοπιάς στην περιοχή των ορίων του θύλακα τους στον Πενταδάκτυλο

Τούρκοι πιλότοι που μόλις έχουν επιστρέψει από αποστολή τους στην Κύπρο. Οι βομβαρδισμοί τους επί στόχων αμάχων με χρήση βομβών ναλπάμ αντιβαίνει κάθε έννοια πατριωτισμού και εντάσσεται στα πλαίσια της βαρβαρότητας

Πυροβόλο της 187 ΜΠΠ με έδρα τον Αγ.Επίκτητο βάλει κατά του εχθρού


Σμήνος Τουρκικών επικοπτέρων που μεταφέρουν Τούρκους Καταδρομείς πλησιάζουν τον Τουρκικό θύλακα της Λευκωσίας γιά να τους αποβιβάσουν


Κατεστραμένο Marmon Harrington της ΕΑΝ της ΕΦ που εκτίθεται ως λάφυρο στο Μουσείο στην Ακτή της Απόβασης. Αυτά τα ελαφρά τεθωρακισμένα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άρματα Μ47 και Μ48 των Τούρκων!

Τούρκοι στρατιώτες με λάφυρο στα χέρια Ελληνική σημαία που βρήκαν σε κάποιο Ελληνοκυπριακό φυλάκιο που κατέλαβαν.

Ο Στρατηγός Οσμάν Φαζίλ Πολάτ, Διοικητής των δυνάμ,εων που από τις αρχές Αυγούστου διεύρυνε το προγεφύρωμα προς Δυσμάς (Καραβά και Λάπηθο)


Τούρκοι Στρατιώτες που πλαισιώνουν τα άρματα μάχης σε φάλαγγα αρμάτων.


Τούρκος στρατιώτης με Τουρκοκύπριους χωρικούς

Φωτογραφία από την Hurriyet. Ελληνοκύπριος στρατιώτης αιχμάλωτος (δεμένος πισθάγκωνα) δέχεται τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμα της Ερυθράς Ημισελίνου. (Η λεζάντα μεταφράστηκε επακριβώς)

Τούρκοι Αλεξιπτωτιστές έτοιμοι να επιβιβαστούν στα μεταγωγικά αεροσκάφη με σκοπό να καταυθυνθούν στην Κύπρο και να ριφθούν στον Τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας.


Ο Τουρκικός Τομέας της Λευκωσίας κατά μήκος της "πράσινης γραμμής" γέμισε με Τουρκικές σημαίες κατά τις πρώτες μέρες της εισβολής

Τούρκος αξιωματικός με Τουρκοκύπρια και το παιδί της


Τούρκοι στρατιώτες με Τουρκοκύπριους μαχητές της ΤΜΤ σε περιοχή που κατελήφθη από τους εισβολείς σε αναμνηστική φωτογραφία

Ο ΗΡΩΑΣ Αγνοούμενος μέχρι σήμερα Ανχης (ΠΒ) Στυλιανός Καλμπουρτζής, Διοικητής της μοιραίας 181 ΜΠΠ που χάθηκε μετά από Τούρκικη ενέδρα στην στενωπό κοντά στο Συχαρί, κατά την περίοδο που ίσχυε η εκεχειρία.


Τουρκικά άρματα στον Τ/Κ θύλακα της Λευκωσίας, ετοιμάζονται γιά την τελική επίθεση κατά της ΕΛΔΥΚ


Τουρκικά άρματα Μ47 προελαύνουν προς την Λευκωσία

Ε/Κ άνδρες της 21 ΕΑΝ πάνω στο τεθωρακισμένο όχημά τους

Τούρκοι στρατιώτες στην διαδρομή προς Κερύνεια, σε αναμνηστική φωτογραφία με το τζιπ τους με φόντο εγκαταλελειμενη Ελληνοκυπριακή κατοικία


Τουρκικά Τζιπ Μ38 σε πορεία προς την διάβαση της Αγύρτας. Ο δρόμος πλέον ελέγχεται απόλυτα από τους Τούρκους

Τουρκικό ΤΟΜΠ Μ113 προελαύνει αφήνοντας μεγάλο σύννεφο σκόνης πίσω του


Από τον πίνακα οργάνων του κατεστραμμένου οχήματιος της ΕΦ φαίνεται ότι αυτό κάηκε μετά από βολή ή αεροπορική προσβολή, οπότε ως τι "λάφυρο" το παρουσιάζουν?


Τούρκοι στρατιώτες επιτίθενται στις δυνάμεις της ΕΦ μέσα σε Ε/Κ χωριό


Τουρκικά άρματα Μ48 κατευθύνονατι από το Μπογάζι προς το Κιόνελι

Αεραγήματα με ελικόπτερα που μεταφέρουν Τούρκους Καταδρομείς προσγειώνονται στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας γιά να τους αποβιβάσουνΤούρκος Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων δίνει οδηγίες σε Ουλαμαγό Τουρκικού Ουλαμού Αρμάτων Μ48


Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.


Φάλαγγες Τουρκικών Φορτηγών με στρατό και πυροβόλα (ρυμουλκούμενα) κατευθύνονται προς την Λευκωσία

Κατεστραμμένο φορτηγό της ΕΦ από αεροπορική προσβολή


Οι εκρήξεις των όλμων και των βολών πυροβολικού όπως φαίνεται από το Φυλάκιο της ΕΛΔΥΚ - στο βάθος ο Τ/Κ Τομέας της Λευκωσίας

Φάλαγγα οχημάτων της ΕΦ που καταστράφηκε ολοσχερώς από της Τουρκική Αεροπορία καθήν στιγμή κατευθυνόταν κατά την διάρκεια της ημέρας στον χώρο της Απόβασης (ο δρόμος είναι στην διάβαση των Πανάγρων)

Τούρκοι στρατιώτες του 2ου Αποβατικού κύματος μεταφέρονται με ιδιωτικά φορτηγά που ανήκουν σε Τ/Κ και ορισμένα κλεμμένα Ε/Κ, από την ακτή της απόβασης προς την διάβαση της Αγύρτας.

Τούρκικη ενέδρα μέσα στον Κυπριακό κάμπο

Άλλη μία "κλασσική" πλέον φωτογραφία νεκρού ή ότι απέμεινε απά αυτόν, μετά από χρήση βόμβας Ναπάλμ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι στρατιώτης ή άμαχος.


Κράνος Τούρκου στρατιώτη που δέχτηκε βλήμα στο κεφάλι (βρίσκεται στο Μουσείο του Πέντεμίλι)

Τούρκοι Στρατιώτες στην παραλία της Κερύνειας

Αντιεροπορική βολή Ε/Κ στρατιώτη με ...Lee-Enfield!!!!

Ο Μακάριος μπροστά στο πτώμα Ε/Κ στρατιώτη των γεγονότων του 1964. Τότε δεν θέλησε να δει την πραγματικότητα κατάματα και αφέθηκε στην ουτοπία ότι οι Τούρκοι ποτέ δεν θα τολμούσαν απόβαση φοβούμενοι ...εμπλοκή της Ρωσίας!


Νεκρός στρατιώτης της ΕΦ (φωτογραφία ληφθείσα από αξιωματικό του ΟΗΕ)

Ε/Κ επίστρατος μαχητής μάχεται κατά των εισβολέων με φοβερό πείσμα (φαίνεται στο πρόσωπό του!)

Τούρκος αξιωματικός ενημερώνεται από υφιστάμενο του

Σεπ 1974 . Ο Τχης Δ. Αλευρομάγειρος οδηγει τον Γλ. Κληρίδην και τους επιτελείς του στο παρατηρητήριον του 336 ΤΕ στον Ιππόδρομον Λευκωσίας. Αριστερα ο Λγος Μαυρογιαννος και δεξια ο Διοικητης της 3ης Ανωτερας Σχης Αζίνας. Αριστερά του Γλ.Κληρίδη ο Α/ΓΕΕΦ Υπγος Ε.Καραγιάννης (από το αρχείο του Στρατηγού Δ.Αλευρομάγειρου

Η κλασσική πλέον φωτογραφία της απόβασης (ή καλύτερα αποβίβασης!).
Είναι χαρακτηριστική η άνεση που το αποβατικό έφτασε σχεδόν στην ακτή - 2 με 3m μακριά - και οι Τούρκοι στρατιώτες είναι τόσο ανενόχλητοι που μοιάζουν να ψάχνουν να βρουν τρόπο να βγουν ...χωρίς να βραχούν!)

Τούρκοι Στρατιώτες (πεζοναύτες) σε στιγμή ανάπαυλας


Κατεστραμμένο φορτηγό της ΕΦ (προφανώς κάηκε και γιά αυτό δεν έχει ρόδες) εκτίθεται στο Τούρκικο Μουσείο στην Ακτή της απόβασης. Αλήθεια εκτίθεται ως τι?


Tούρκοι μέσα στο αποβατικό τους που κατευθύνεται στο Πεντεμίλι

Τούρκος στρατιώτης εκτελεί χρέη σκοπού σε μιά πλαγιά του Πενταδάκτυλου

Οι Τούρκοι στρατιώτες προχωρούν προς το πέρασμα της Αγύρτας (Μπογάζι - όπως αναφέρει η λεζάντα) γιά να ενωθούν με τον θύλακα της Λευκωσίας

Ελληνοκύπριοι επίστρατοι αμύνονται στο Λήδρα Παλλάς στην Λευκωσία

Τουρκικά άρματα στην περιοχή του Γερόλακκου έτοιμα να επιτεθούν στην ΕΛΔΥΚ την 16/8/74 (από λεζαντα Τουρκικής πηγής - Τουρκικό περιοδικό).

Ελληνοκυπριακό Φυλάκιο στα προάστεια της Λευκωσίας

Ελληνοκύπριος στρατιώτης σε ταράτσα κτηρίου παρακολουθεί με τα κυάλια τις κινήσεις των Τούρκων στην Λευκωσία.

Εύρεση ομαδικού τάφου Ελληνοκυπρίων Στρατιωτών

Ελληνοκύπριοι μαχητές τοποθετούν Πολυβόλο browning 0.30" στο σημείο που αναμένουν την επίθεση των Τουρκικών στρατευμάτων. Δυστυχώς τα πολυβόλα ήταν λίγα!

Τούρκοι στρατιώτες σε ενέδρα, περιμένουν την εμφάνιση Ε/Κ στρατιωτών που από έλλειψη πληροφοριών θα πέσουν πάνω τους (κάτι που συνέβη πολλές φορές)

Τούρκοι στρατιώτες εισέρχονται σε Ε/Κ χωριό με το τζιπ τους

Η ηγεσία του Στρατού Εισβολής: αριστερά ο Στρατηγός (Σωματάρχης) Ερσίν και στην μέση ο Στρατηγος (Μέραρχος) Ντεμιρέλ - το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του δεύτερου που αναφέρω στην βιβλιογραφία μου), παρουσιάζει τον πρώτο σαν ένα δειλό ανθρωπάκι που είχε ξηλώσει τις πρώτες μέρες τα διακριτικά του βαθμού του, φοβούμενος μην πιαστεί αιχμάλωτος από τους Έλληνες!

Τούρκος πεζοναύτης σε όρυγμα του, έτοιμος να αντιμετωπίσει την Ελληνική αντεπίθεση που δεν έγινε ποτέ. Γιατί?

Τούρκοι στρατιώτες παρελαύνουν θριαμβευτικά στον Τουρκοκυπριακό Τομέα της Λευκωσίας

Η αναμνηστική πλάκα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας με τα ονόματα όλων των νεκρών της Α' ΜΚ που επέβαιναν στο μοιραίο Noratlas που χτυπήθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά από εγκληματική αμέλεια του Διοκητή Αεροπορίας Κύπρου που κοιμόταν όταν ήλθε το σήμα της άφιξης τους!

Το πρώτο αποβατικό που αποβιβάστηκε στο Πεντεμίλι. Ηταν αυτό που διέθετε την μπουλντόζα, γιά να δημιουργήσει αναχώματα στην ακτή και να ισιώσει τις ανωμαλίες του εδάφους ώστε να βοηθηθούν οι αμέσως μετά αποβιβαζόμενοι στρατιώτες.

Το Τ-34 που εκτίθεται ως λάφυρο στο Μουσείο της Εισβολής από τους τούρκους διαψεύδει από μόνο του την επεξηγηματική πινακίδα που έχουν αναρτήσει μπροστά του οι Τούρκοι που αναφέρει ότι το πλήρωμα του το εγκατάλειψε μόλις συνάντησε ...τα Μεχμετζίκ! Το άρμα δεν διαθέτει ερπύστρια πράγμα που σημαίνει ότι βλήθηκε στην ερπύστρια και κατέστη ακίνητος στόχος, οπότε εγκατελείφθη από το πλήρωμά του όπως ήταν φυσικό!

Τούρκικα αποβατικά αποπλέουν από την ακτή της απόβασης και επιστρέφουν στην Τουρκία γιά να φορτώσουν και άλλες Τουρκικές Μονάδες εισβολής

Οι Τουρκοκύπριοι ένιωσαν πανευτυχείς με την παρουσία του Τουρκικού Στρατού Εισβολής και το έδειξαν με κάθε τρόπο.

Πρόχειρο Τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο κάπου στην Κύπρο. Οι Τούρκοι είχαν τόσες απώλειες που όχι μόνο δεν περίμεναν, αλλά εξέπληξαν και τους "ουδέτερους" παρατηρητές!
Γιά λόγους προπαγάνδας βέβαια, τελικά εκούσια μείωσαν τον αριθμό που αποδέχθηκαν επίσημα ως απώλειες κατά τις εχθροπραξίες Ιουλίου-Αυγούστου 1974, σε 3ψηφιο αριθμό...

Τουρκικά στρατεύματα ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα αποβατικά στο λιμάνι της Μερσίνας, προκειμένου να εισβάλλουν στην Κύπρο.

Τούρκοι στρατιώτες αναπτύσσονται στον Τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας

Τουρκοκύπριοι προσφέρουν νερό στους εισβολείς που μόλις πάτησαν το πόδι τους στον Τ/Κ θύλακα Λευκωσίας. Ήταν οι "ελευθερωτές" τους!

Η 182 ΜΠΠ με έδρα το στρατόπεδο της Αθαλάσσης μεταφέρει τα πύροβόλα της


Ελληνοκύπριος Στρατιώτης αποχαιρετάει την οικογένεια του, προκειμένου να παρουσιαστεί στην μονάδα του.

Τούρκοι στρατιώτες, σαν "μανιασμένοι λύκοι" μπαίνουν μέσα στα Ε/Κ σπίτια στην Κερύνεια την οποία μόλις κατέλαβαν, προκειμένου να ανακαλύψουν κρυμμένους Ελληνοκύπριους στρατιώτες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις επέδειξαν τα βάρβαρα ένστικτα τους είτε επρόκειτο γιά στρατιώτες είτε γιά άμαχους. Σε ότι αφορά δε τους Λοκατζήδες, επέδειξαν ιδαίτερο σαδισμό, λόγω των γεγονότων της προηγούμενης νύχτας στον Πενταδάκτυλο.


Αξιωματικοί και οπλίτες της 33ΜΚ το Πάσχα του 1973. Αρκετοί από αυτούς πολέμησαν το 1974 και έκαναν τους Τούρκους να το "φυσάνε και να μην κρυώνει"!


Παμπάλαιο φορτηγό της Ε/Φ κείτεται κατεστραμμένο σαν "λάφυρο πολέμου" στο Μουσείο Καραογλάνογλου στην ακτή της Εισβολής στο Πεντεμίλι.

Άγημα της 31ης ΜΚ το 1973. Επίσης πολλοί από αυτούς τους λεβέντες πολέμησαν με αυταπάρνηση και κατέφεραν ισχυρά πλήγματα στο γόητρο των Τούρκων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της μανίας εκδικητικότητας που είχε κατακυριεύσει τους Τούρκους στρατιώτες όταν συνελάμβαναν κάποιον Καταδρομέα αιχμάλωτο πολέμου!

Τουρκοκύπριοι μαχητές της ΤΜΤ σε φυλάκιο-παρατηρητήριο τους με την ημισέλινο να κυματίζει, ατενίζουν τον ορίζοντα, ψάχνοντας γιά Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις.

Άνδρες της 185 ΜΠΠ μπροστά στο πυροβόλο τους στην περιοχή Αραδίππου


Τούρκοι στρατιώτες στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας αμέσως μετά την κατάληψή της από τα στρατεύματα εισβολής.

Ελληνοκυπριακό οδόφραγμα στην περιοχή της Λευκωσίας, εκεί όπου οι άντρες του Τχη Δημ.Αλευρομάγειρου (336 ΤΕ) και το 211 ΤΠ σταμάτησαν τον Αττίλα.

Αναφορά Τουρκικής εφημερίδας, στην βύθιση του Kocatepe από την ίδια την αεροπορία τους

Τα Τουρκικά αντιτορπιλλικά που συνόδευαν την αποβατική δύναμη, με την ισχύ πυρός τους, ακινητοποίησαν τις ήδη ακινητοποιημένες από "έλλειψη διαταγών" Ε/Κ Μονάδες Πυροβολικού που βρίσκονταν στον Πενταδάκτυλο, με αποτέλεσμα αυτές να μην παράσχουν σημαντική βοήθεια στην καθήλωση των εισβολέων στην ακτή.

Ελληνοκυπριακή Τορπιλάκατος πανομοιότυπη της Τ3 & Τ1 των Τσομάκη και Βερύκιου, εξω από το λιμάνι της Αμμοχώστου προ της εισβολής.


Ο Τούρκος Δημοσιογράφος Κονουκσεβέρ δίνει στον Τούρκο αξιωματικό των Τεθωρακισμένων μιά Ελληνική σημαία - "λάφυρο" να του την ...υπογράψει, που πήραν από φυλάκιο της Ε/Φ που κατέλαβαν - ο εν λόγω δημοσιογράφος συνελήφθη στον Αττίλα ΙΙ και πάνω του βρέθηκαν τα φίλμ από το αίσχος του Τζιάος.

Οδόφραγμα Τουρκοκυπρίων στην "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας

Τούρκοι στρατιώτες παρουσιάζουν όπλα, σε ανώτατους αξιωματικούς τους που έχουν πάει να τους επιθεωρήσουν μαζί με τοπικούς Τουρκοκύπριους παράγοντες.

Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ σε οδόφραγμα στην "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας, βάλλουν εναντίον των θέσεων των Ελληνοκυπρίων.

Ελληνοκύπριοι μαχητές σε οδόφραγμα στην περιοχή του Καιμακλίου στην Βιομηχανική Περιοχή της Λευκωσίας παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων.

Χάρτης της Βόρειας Κύπρου, με τις ενδείξεις των Πόλεων, Κωμοπόλεων και Χωριών, στα οποία έλαβαν χώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις (τον αναρτώ γιά να έχει καλύτερη εικόνα ο αναγνώστης του βιβλίου μου γιά την αλληλουχία των γεγονότων).

Τχης (ΚΔ) Βασ.Μανουράς εκ Κρήτης - Αξκός της Α΄ΜΚ που υπερασπίσθηκε το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ακόμα και όταν ήλθε διαταγή να το παραδώσει στους άνδρες του ΟΗΕ αυτός την αντιμετώπισε με δυσπιστία και παρέμεινε στην θέση του έως ότου η Διοίκηση της Μοίρας τον διέταξε προς τούτο προσωπικά.

Υπγός (ΠΖ) Γεωργ.Παπαλαμπρίδης (αγνοούμενος)
Κατά πληροφορίες έπεσε μαχόμενος με το 399ΤΠ στην περιοχή Αλωνάγρας (πλησίον του χωριού Συχαρί).

Οι διαπραγματεύσεις. Μακάριος από Ε/Κ πλευρά, Ρ.Ντεκτάς από Τ/Κ πλευρά και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κούρτ Βαλντχάιμ.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, δεν είχε τις καλύτερες των σχέσεων με τον Μακάριο (παρότι ο δεύτερος τον είχε αποκαλέσει "Νέο Μέγα Ναπολέοντα"!!!), ήταν αρνητικός σε ένα ενδεχόμενο ανατροπής του διότι αποδεδειγμένα σαν πιό οξυδερκής από τον ακραιφνώς τουλάχιστον αφελή Ιωαννίδη, αντιλαμβανόταν πλήρως τι θα σήμαινε αυτό γιά το μέλλον της Κύπρου (κάποιοι θεωρούν ότι γιά αυτόν τον λόγο τον ανέτρεψε ο Ιωαννίδης). Το μεγάλο λάθος του, ήταν ότι ενέδωσε στις Αμερικανικές πιέσεις (οι οποίες έγιναν καθ' υπόδειξιν των Τούρκων) να αποσύρει την Μ/Κύπρου που είχε στείλει εκεί κρυφά ο Γ.Παπανδρέου.

Πίνακας που απεικονίζει την μάχη της ΕΛΔΥΚ απέναντι σε ένα θρασύδειλο αλλά υπεράριθμο και πάνοπλο αντίπαλο, που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του.

Τούρκοι στρατιώτες σε μπλόκο σε Ελληνοκυπριακό χωριό (το παράδοξο είναι ότι ο δεξιός Τούρκος στρατιώτης φέρει όπλο Lee-Enfield από αυτά που έφερε η Εθνική Φρουρά, άγνωστο γιά ποιό λόγο).

Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στο Πεντεμίλι "βρέχοντας" απλά τα πόδια τους! (χωρίς καμμιά αντίσταση από Ελληνικής και Ε/Κ πλευράς)

Τούρκοι στρατιώτες δίπλα σε κατεστραμμένο άρμα τους Μ-47, που εβλήθη πιθανώτατα από το καταληφθέν υπό της Εθνικής Φρουράς, άρματος Μ-47 των Τούρκων. Οι Τούρκοι έχασαν πολλά άρματα στις επιχειρήσεις του 1974

Τούρκοι στρατιώτες στα ορύγματά τους έξω από Ε/Κ χωριό. Η αναμενόμενη από αυτούς αντεπίθεση κατά του προγεφυρώματος από πλευράς Ελλήνων στην ουσία δεν έγινε ποτέ!

Τούρκοι στρατιώτες (Καταδρομείς) σε κατάβαση από τις πλαγιές του Πενταδάκτυλου, σε φάλαγγα κατ' άνδρα.


Τουρκική προπαγανδιστική αφίσσα γιά την Εισβολή.

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου, στον Τ/Κ θύλακα συντάσσονται γιά να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Τούρκοι στρατιώτες με λάφυρο Ελληνική σημαία. Η αρχική λεζάντα αναφέρει ότι είναι η σημαία της ΕΛΔΥΚ, όμως δεν πρέπει να είναι έτσι, διότι η σημαία του Συντάγματος διεσώθη από τον στρατιώτη Σταυρακάκη παρότι το Στρατόπεδο κατελήφθη, και κατά δεύτερο λόγο στην φωτογραφία ξεκάθαρα φαίνεται ότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή. Το πιό πιθανό λοιπόν είναι να πρόκειται γιά σημαία καταληφθέντος Ε/Κ Φυλακίου στα προάστεια της Λευκωσίας.

Πρωτοσέλιδο της "Χουριέτ" που αναφέρει την επίθεση γιά κατάληψη της Κερύνειας

Το Τουρκικό άρμα Μ-47 που κατελήφθη από τους Έλληνες οι οποίοι με πλήρωμα τους Λοχίες (ΤΘ) εξ Ελλάδος Δρόσο και Κριθάρη, το οδήγησαν ανάμεσα σε μία Τουρκική Ίλη, την οποία αφού την αιφνιδίασαν, κατέστρεψαν επτά (επιβεβαιωμένα) πανομοιότυπα άρματα της και ακολούθως διέφυγαν ασφαλώς. Στην φωτο, το εν λόγω άρμα σε όρχο Στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, μετά την λήξη των εχθροπραξιών βαμμένο με τα Ελληνικά χρώματα.

Φωτογραφία από Τουρκική πηγή, Τουρκικού άρματος Μ-48 καθώς επιτίθεται στο φυλάκιο "Παλλούκια" στα προάστεια της Λευκωσίας την 15/8/1974 (η τουρκική λεζάντα αναφέρει την περιοχή δυτικά του Αγ.Παύλου- συμπερασματικά είναι εναντίον αυτού του φυλακίου)

Ε/Κ Μαχητής με το καλασνικωφ (προφανώς από τις αποθήκες του "Εφεδρικού") στα χέρια


Κρατήρας από βόμβα ναπάλμ που έριξε Τουρκικό αεροσκάφος στην περιοχή της Λευκωσίας

Τούρκοι στρατιώτες σε πορεία σε φάλαγγα ανά δύο σε κάποιο πέρασμα του Πενταδάκτυλου (Η τουρκική λεζάντα αναφέρει έξω από το χωριό Μιά Μηλιά, αλλά μάλλον κάνει λάθος).

Τούρκοι στρατιώτες που έχουν εμπλακεί σε μάχη εκ του συστάδην, με τις αμυνομενες Ε/Κ Δυνάμεις, κάπου στα προάστεια της Λευκωσίας.

Τουρκικά αεραγήματα (μεταφερθέντα με ελικόπτερα) αποβιβάζονται στον Τ/Κ Τομέα της Λευκωσίας. Οι Τούρκοι απώλεσαν σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων από την "αναιμική" Ε/Κ αντιεροπορική άμυνα. Κάποια ελικόπτερα εβλήθησαν στην γη, από βολές Πεδινού Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς.

Το εσωτερικό του Στρατοπεδου της 181 ΜΠΠ στο Τρίκωμο


Τούρκος Υπαξιωματικός σε αναμνηστική φωτογραφία αμέσως μετά την είσοδο των Τούρκων στην Βασιλεία (όπως λέει η τουρκική λεζάντα) δυτικά της ακτής απόβασης.

Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στο Πεντεμίλι. Είναι τόσο ανύπαρκτη η αντίσταση απο Ελληνοκυπριακής πλευράς τουλάχιστον τις πρώτες 3-4 ώρες της 20/7/74 που τα μόνα ατυχήματα που θα μπορούσαν να τους συμβούν ήταν να γλυστρήσουν και να πέσουν μέσα στο νερό (βλ.φωτο)


Τουρκικά στρατεύματα ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στον Τουρκικό Αποβατικό Στόλο που βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Μερσίνας με σκοπό να εισβάλλει στην Κύπρο.Το οχυρό του Άγ.Ιλαρίωνα πάνω στον Πενταδάκτυλο το οποίο οι Τούρκοι οχύρωναν επί μία δεκαετία. Οι Μονάδες Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, παρότι το περικύκλωσαν, καταλαμβάνοντας όλες τις παράπλευρες κορυφές του, δεν μπόρεσαν να το "πατήσουν" εξ' αιτίας της ασυνεννοησίας και της διστακτικότητας του ΓΕΕΦ
Ελληνοκύπριοι μαχητές, στην υπεράσπιση της Λευκωσίας (ο ένας φέρει πολυβόλο "καλάσνικωφ" από αυτά που βρέθηκαν στις αποθήκες του Προεδρικού Μεγάρου και αποτελούσαν τον οπλισμό του "Εφεδρικού Τάγματος" - των λεγόμενων "πραιτωριανών" του Μακαρίου οι οποίοι στην ουσία υπήρξαν, το αντιστάθμισμα στην ΕΟΚΑ Β')


Τούρκοι Στρατιώτες αποβιβάζονται στην Κυπριακή γη, αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός, εδραιώνοντας την παρουσία τους στα εδάφη που κατέλαβαν στις εχθροπραξίες.

Άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ και Τουρκοκύπριοι μαχητές της ΤΜΤ ενώνουν της δυνάμεις τους με τά Τουρκικά Στρατελυματα Εισβολής, μετά το σπάσιμο του μετώπου στην διάβαση της Αγύρτας (Μπογάζι) που ένωσε το προγεφύρωμα με τον Τ/Κ Τομέα της Λευκωσίας.

Ελληνοκύπριος δεκανέας μπροστά στα χαλάσματα μετά από βομβαρδισμό των Τουρκικών F-100D στην πόλη της Λευκωσίας. Διακρίνεται ένας νεκρός άμαχος. Η παραβίαση των κανόνων του Πολέμου σε όλο της μεγαλείο από τους απόγονους της Ασιατικής Στέππας.

Παμπάλαιο φορτηγό της Εθνικής Φρουράς (του Β' ΠΠ) κατεστραμμένο μετά από βομβαρδισμό της Τουρκικής Αεροπορίας. Οι βλακώδεις διαταγές του ΓΕΕΦ γιά μετακινήσεις μονάδων σε χαρτογραφημένους δρόμους κατά την διάρκεια της ημέρας, καθ' ήν στιγμή η Τουρκική Αεροπορία κυριαρχούσε στον Κυπριακό εναέριο χώρο, έφερε σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτά τα αποτελέσματα και είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ο Σχης (ΠΒ) Γεωργ.Πούλλος, Δ/ΠΒ του ΓΕΕΦ, απαγόρευσε στον Ανχη (ΠΒ) Στ.Καλμπουρτζή και στην Μοίρα του (181 ΜΠΠ+191 ΠΟΠ), να απαγκιστρωθούν από την στενωπό πίσω από το Συχαρί ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Τούρκοι παρόλο το γεγονός ότι υπήρχε εκεχειρία προωθούνταν και προσπαθούσαν να τους περικυκλώσουν. Ήταν παροιμιώδης η γεμάτη στόμφο φράση του προς τον Καλμπουρτζή : "To Πυροβολικό δεν υποχωρεί. Αν χρειαστεί θα πέσετε μέχρις ενός πάνω στα πυροβόλα σας, όπως έπεσαν οι άνδρες του Κοσκινά!" (αναφερόταν στους πυροβολητές του Υπλγού (ΠΒ) Κοσκινά που έπεσαν πάνω στα πυροβόλα τους στην Πτολεμαΐδα μετά από επίθεση του Τούρκικου Πεζικού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.)


Ελληνοκύπριοι στρατιώτες της 21 ΕΑΝ μπροστά στο όχημά τους με την γαλανόλευκη - υπερασπίστηκαν την Ανατολική Λευκωσία

Τούρκοι στρατιώτες σε μονάδα της ηπειρωτικής Τουρκίας (κάπου στην Ανατολία) μαθαίνουν από τον Τουρκικό Τύπο τα αποτελέσματα της Εισβολής των στρατευμάτων τους στην Κύπρο και θριαμβολογούν.

Απανθρακωμένα πτώματα Ε/Κ από έκρηξη βόμβας ναπάλμ που ρίχτηκε απο Τουρκικό αεροσκάφος. Σημειωτέον η χρήση του συγκεκριμένου τύπου βόμβας είναι απογορευμένη από τον ΟΗΕ - αλλά αυτά γιά τους τούρκους είναι "ψιλά γράμματα"!

Τουρκική φωτογραφία παρμένη στο Στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ προ της εισβολής


Φωτογραφία από Τουρκική πηγή που δείχνει τα λεωφορεία με τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτουν να βγαίνουν από τον Τουρκικό Τομέα της Λευκωσίας διασχίζοντας το εχθρικό πλήθος των Τουρκοκυπρίων που παρακολουθούν την μεταφορά τους προς στην ελευθερία


Φωτογραφία από Τουρκική πηγή του 1974, όπου φαίνεται καταληφθέν Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς να έχει "μεταλλαχθεί" σε Σταρτόπεδο του τουρκικού στρατού κατοχής (από την Τουρκική ονομασία της λεζάντας πρέπει να είναι στην περιοχή του χωριού Κοντεμένος). Κάποιοι αναφέρουν ότι είναι η είσοδος του Στρατοπέδου της 32 ΜΚ στο Πέλλα Πάις.


Τουρκικά ελικόπτερα αποβιβάζουν στρατό και εφόδια στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας ...τελείως ανενόχλητοι!


Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται στο Πεντεμίλι... με χαρακτηριστική άνεση!


Τουρκοκύπριοι "μαχητές" της ΤΜΤ στα χαρακώματα με τους Τούρκους στρατιώτες


Τούρκοι στρατιώτες σε φορτηγό Τουρκοκύπριου, μεταφέρονται στην πρώτη γραμμή, δεχόμενο νερό και τρόφιμα από τους Τουρκοκύπριους πολίτες.


Οι Τούρκοι συνεχίζουν να αποβιβάζονται στο Πεντεμίλι μετά την έναρξη της "κατάπαυσης του πυρός" ισχυροποιώντας τις θέσεις τους και τα διαπραγματευτικά τους όπλα!


Ομάδα Τούρκων στρατιωτών σε αναμνηστική φωτογραφία στην Κερύνεια μετά την κατάληψή της από αυτούς.


Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται στην Κύπρο μετά την λήξη του Αττίλα ΙΙ, ενισχύοντας περαιτέρω την στρατιωτική δύναμη κατοχής (φωτ. Τουρκικής πηγής)


Φωτογραφία από την απόβαση Τούρκων Πεζοναυτών στο Πεντεμίλι


Τούρκοι στρατιώτες προελαύνουν στην Κυπριακή γή. Παρόλη την πίεση που χρησιμοποιήσαν εξ' αιτίας του αιφνιδιασμού και την δύναμη πυρός, στο πρώτο 2ημερο δεν κατάφεραν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς!


Τούρκοι αλεξιπτωτιστές πέφτουν στον Τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας σχεδόν "ατουφέκιστοι". Η προσφορά τους όμως περιορίστηκε στην απόκρουση της επίθεσης της ΕΛΔΥΚ στο χωριό Κιόνελι.


Φωτογραφία από Τουρκική πηγή που εμφανίζεται σαν ντοκουμέντο από τους Τούρκους (εν μέσω προσκεκλημένων ...Τούρκων δημοσιογραφων). Η λεζάντα λέει ότι Τούρκοι στρατιώτες ξεθάβουν πτώματα Τουρκοκυπρίων από .... τις σφαγές των Ελλήνων κατά την διάρκεια του Πραξικοπήματος (προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την Εισβολή).


Σε αντιδιαστολή με την παραπάνω φωτογραφία, βλέπουμε την πραγματική αγριότητα των Τούρκων. Δύο Ελληνοκύπριοι εθνόφρουροι του 398 Τ.Π. έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι. Ο εμφανιζόμενος στην φωτογραφία δεξιά είναι μόλις 18 ετών. Γιά χρόνια εθεωρούντο αγνοούμενοι. Μόλις το 2009 αποκαλύφθηκε ότι λίγο μετά από αυτήν την φωτογραφία οι Τούρκοι στρατιώτες τους παρέδωσαν σε Τουρκοκύπριους "μαχητές" οι οποίοι τους εξετέλεσαν εν ψυχρώ έξω από το Τ/Κ χωριό Τζιάος!


Φωτογραφία των συνολικά 5 Ελληνοκυπρίων Εθνοφρουρών του 398 ΤΠ (δύο από αυτούς φαίνονται στην προηγούμενη φωτογραφία) κατά την στιγμή της σύλληψής τους. Και οι πέντε θα εκτελεσθούν εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους - σύμφωνα με τον "τακτικό" Τουρκικό στρατό που θέλει προφανώς να αποποιηθεί της ευθύνης της εκτέλεσης αιχμαλώτων.


Άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ σε φωτογραφία στο στρατόπεδό τους (φωτ. Τουρκ.πηγής)

Φωτογραφία-Ντοκουμέντο: το Τουρκικό Αντιτορπιλικό "Kocatepe" φλέγεται, λίγο πριν βυθιστεί, από βομβαρδισμό ...τουρκικών F-100D! (φωτο από Αμερικανική πηγή στο
Διαδίκτυο http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?161300-Military-Accidents-and-Mishaps/)

Επιζώντες του βυθισθέντος από φίλια πυρά αεροσκαφών, Αντιτορπιλλικού Kocatepe στις σωσίβιες λέμβους τους, υπό την προστασία άλλων τουρκικών αντιτορπιλλικών


Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπως είναι σήμερα (βρίσκεται στην "νεκρή ζώνη")


Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας προ της εισβολής. Γιά να μην καταληφθεί από τους Τούρκους, οι άνδρες των ΛΟΚ που ήλθαν στην Κύπρο με την "Αποστολή ΝΙΚΗ" έδωσαν πολύ σκληρές μάχες και τελικά τα κατάφεραν!


Τουρκικά άρματα Μ-47 λίγο πριν την 2η φάση της εισβολής, τον λεγόμενο "Αττίλα ΙΙ"


Το Αρμένικο Νοσοκομείο (Μελκονιάν) της Λευκωσίας μετά τον βομβαρδισμό του από την Τουρκική αεροπορία


Άγγλοι υπήκοοι (τουρίστες και μη) επιβιβάζονται σε ελικόπτερο του "H.M.S. Hermes" και απομακρύνονται από την ζώνη της εισβολής μεταφερόμενοι γιά την ασφάλειά τους, στο Αγγλικό πολεμικό πλοίο.


Φωτο μετά από έκρηξη βόμβας Ναπάλμ, που ερίφθη από Τουρκικό F-100D


Πρωτοσέλιδο της Αγγλικής Εφημερίδας SUN με τον τίτλο "ΒΑΡΒΑΡΟΙ" που αναφέρεται στον Τουρκικό Στρατό Εισβολής, σε ανταπόκρισή από την Κύπρο τις πρώτες μέρες της εισβολής

Θύμα βόμβας Ναπάλμ που χρησιμοποίησε η Τουρκική αεροπορία κατά μαχίμων και αμάχων


Φωτογραφία από την βομβαρδισμένη Αμμόχωστο κατά τον Αττίλα Ι


Η ακτή της απόβασης στο Πεντεμίλι όπως φαίνεται από δυτικά Στα ανατολικά της φωτο στην θέση Πικρό Νερό υπήρχε πολυβολείο το οποίο η Κυβέρνηση Μακαρίου είχε επιτρέψει να γκρεμιστεί προκειμένου να κτιστεί το Ξενοδοχείο Ζέφυρος.


Ρίψη Τούρκων αλεξιπτωτιστών στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας


Τούρκοι στρατιώτες αναπαύονται στην βεράντα από έρημο Ελληνοκυπριακό σπίτι

Σεπ. 1974. Συνεστίαση των συμπολεμιστων του 336 ΤΕ στην Πύλη Παφου , ολιγον προ της απολύσεως τους. Ο Λοχαγος της Πυλης Παφου Γιώργος Ρωσσίδης διαβάζει την Ημηρεσία Διαταγη του Διοικητου του 336 ΤΕ Ταγματάρχη Δ.Αλευρομαγειρου [καθημενου αριστερά του] της 15ης Αυγούστου 1974, την οποίαν εν συνεχεια επέδωσεν ως ανάμνησιν στους συμπολεμιστες μας. (Από το αρχείο του Στρατηγού Δ.Αλευρομάγειρου)

Άνδρες της 191 Π.Ο.Π. και τοπικοί επίσημοι, σε μιά εορτή στο στρατόπεδό τους στην περιοχή Παναγιάς προ της εισβολής.


Μαζική ρίψη Τούρκων αλεξιπτωτιστών στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας


Φωτογραφία από Τουρκική πηγή εμφανιζόμενη ότι τραβήχτηκε την ημέρα της εισβολής. Το πιό πιθανό (και από το "στήσιμο" της φωτογραφίας αλλά και από τον αριθμό του αποβατικού) είναι να πρόκειται γιά πολύ μεταγενέστερη φωτογραφία, από αμφίβια άσκηση του Τουρκικού Στρατού


Ενημέρωση Τούρκων Πιλότων F-100D, από τον Διοικητή τους στην βάση τους στην Τουρκία, πάνω σε χάρτη της Κύπρου πριν την έναρξη αποστολής βομβαρδισμού στο νησί.


Τουρκοκύπριοι μαχητές της ΤΜΤ συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι από Εθνοφρουρούς, μετά τις εχθροπραξίες την πρώτη μέρα της εισβολής, στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λάρνακας


Ελληνοκύπριοι επιστρατευμένοι Εθνοφρουροί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι από Τούρκους στρατιώτες. Πάρα πολλοί από αυτούς αγνοούνται έως και σήμερα και το πιθανότερο είναι να έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ και να έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενα.


Ελληνοκύπριος Εθνοφρουρός αμύνεται στις οδομαχίες του Ξενοδοχείου "Ledra Palace"


Παρέλαση των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας στην πρώτη επέτειο της εισβολής τον Ιούλιο του 1975. Εδώ εμφανίζεται άρμα μάχης Μ-48 που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Αττίλα ΙΙ.


Σε αντίθεση με τα Αμερικανικά άρματα Μ-48 των Τούρκων της προηγούμενης φωτογραφίας σε αυτήν την φωτογραφία βλέπουμε τα παμπάλαια Ελληνοκυπριακά άρματα Τ-34 Ρωσικής προέλευσης (του Β' Π.Π.) κατεστραμμένα από Τουρκικά αεροπορικά πυρά κατά την διαδρομή τους προς την ακτή της απόβασης.


Η Ελληνοκυπριακή τορπιλλάκατος που βρισκόταν εξ αιτίας βλάβης γιά επισκευή στην Ναυτική Βάση, η οποία εγκαταλείφθηκε από το προσωπικό της αφού πρώτα της προκάλεσε μεγάλες ζημιές, έτσι ώστε να μην είναι επιχειρησιακά διαθέσιμη από τους Τούρκους (φαίνεται μισοβυθισμένη). Οι Τούρκοι την ανέλκυσαν και σήμερα την εκθέτουν ως λάφυρο πολέμου στο Πολεμικό τους Μουσείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η τορπιλάκατος της προηγούμενης φωτογραφίας όπως αυτή εκτίθεται σαν λάφυρο πολέμου στον περίβολο του Πολεμικού Μουσείου των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη
Άποψη από Τούρκικο αποβατικό της ακτής της Απόβασης το πρωί της 20/7/1974. Διακρίνονται κάποιες εκρήξεις στην ακτή - πρφανώς από πυρά του πυροβολικού στον Πενταδάκτυλο.


Η ακτή της απόβασης στο Πεντεμίλι όπως φαίνεται από ανατολικά


Το Τούρκικο Μ-47 που κατελήφθη από την Εθν.Φρουρά και το οποίο χάρη στον ηρωισμό των Λοχίων (ΤΘ) Κριθάρη και Δρόσου (εξ Ελλάδος) και του πληρώματός τους, έκανε μεγάλη ζημιά σε Τούρκικη Ίλη Αρμάτων καταστρέφοντας επτά πανομοιότυπα άρματα.


Ανχης (ΠΖ) Μουζάκης Ανδρέας - έπεσε στην Αμμόχωστο στην μάχη του Λυκείου


Τούρκοι στρατιώτες προσεύχονται μπροστά στους τάφους των συμπολεμιστών τους, στον χώρο της απόβασης, όπου αργότερα χτίστηκε και το σχετικό μνημείο.


Τούρκοι εισέρχονται σε Κυπριακή πόλη (δεν την αναφέρει η λεζάντα της φωτογραφίας)


Φωτο από Τουρκική πηγή, εμφανίζει Τούρκους στρατιώτες σε χαράκωμα. Η λεζάντα αναφέρει ότι το χαράκωμα βρίσκεται κοντά στο χωριό Κιόνελι. Όμως οι δενδροστοιχίες μπροστά στο χαράκωμα δεν συνάδουν με αυτήν την τοποθεσία που ήταν απόλυτα αποψιλωμένη.


Φωτογραφία από Τουρκική πηγή που αναφέρει στην λεζάντα της "θυελλώδης επίθεση των Μεχμετζίκ κατά του Καραβά" . Από το γεγονός ότι οι Τούρκοι Στρατιώτες δεν φαίνονται να διαθέτουν την εξοπλισμό που διέθεταν στην Απόβαση (κράνη, σακίδια εκστρατείας κλπ) είναι πιθανόν να πρόκειται γιά προπαγανδιστική φωτογραφία που τραβήχτηκε μετά τα Αύγουστο του 1974, γιά τις ανάγκες της εσωτερικής Τουρκικής Κοινής Γνώμης

Τούρκος Αξιωματικός κατευθύνει τους άνδρες του


Τούρκοι στρατιώτες στον χώρο της απόβασης


Οπλισμένοι Τουρκοκύπριοι Μαχητές της ΤΜΤ στην υπηρεσία των μονάδων εισβολής με τα φορτηγά τους.

Τούρκοι στρατιώτες εισέρχονται σε Κυπριακό χωριό


Φωτογραφία-Ντοκουμέντο: όταν οι δικοί μας Επιτελείς "έκαναν ότι δεν έβλεπαν ή δεν άκουγαν" η Τουρκική Τηλεόραση έδειχνε στιγμιότυπα από τον απόπλου του Τουρκικού αποβατικού στόλου από το λιμάνι της Μερσίνας. Εδώ δείχνει Τούρκους κατοίκους να αποχαιρετούν στον λιμενοβραχίονα τα "μεχμετζίκ" που αποπλέουν γιά Κύπρο.


Υπλγός (ΠΖ) Τσώνος Σωτήριος - έπεσε ηρωικά κατά την επίθεση της ΕΛΔΥΚ στο Κιόνελι


Τουρκικά αποβατικά στο Πεντεμίλι


Τούρκοι Πεζοναύτες αποβιβάζονται στο Πεντεμίλι

Τούρκος Κομμάντο-πολυβολητής βάλλει κατά της Εθνικής Φρουράς στην πορεία των Τούρκων προς Καραβά-Λάπηθο


Φωτογραφία από την είσοδο των Τούρκων σε πλατεία Ελληνοκυρπιακής πόλης (στην λεζάντα δεν αναφέρεται η τοποθεσία). Οι Τούρκοι μπροστά στα τεθωρακισμένα τους είχαν απλωμένες Τούρκικες σημαίες γιά να μην χτυπηθούν από φίλια πυρά.
Όμως οι Ελληνοκυπριακές δυνάμεις δεν είχαν Μ-113 ή άρματα Μ-47 και Μ-48!


Τουρκικό Αποβατικό με πορεία της ακτές της Βορ.Κύπρου


Τουρκικά αποβατικά κατά την περίοδο της κατάπαυσης του πυρός ετοιμάζονται να αποβιβάσουν πολεμικό υλικό στο Πεντεμίλι


Τουρκικά Αποβατικά αποβιβάζουν οχήματα και τεθωρακισμένα στο Πεντεμίλι


Φωτογραφία-Ντοκουμέντο:
Τουρκική φάλαγγα, προσβάλλεται από Ελληνοκυπριακά πυρά, και οι Τούρκοι τρέχουν να καλυφθούν (φαίνεται η σκόνη που σηκώνεται μπροστά από το προπορευόμενο όχημα, από τις Ελληνοκυπριακές βολές)

Ελληνοκυπριακό άρμα Τ-34 της 23 ΕΜΑ εν κινήσει. Αποδείχθηκε - όπως αναμενόταν άλλωστε λόγω της παλαιότητας του - κατώτερο επιχειρησιακά των Τουρκικών Μ-47 & Μ-48

Η Πύλη του Στρατοπέδου της 181 ΜΠΠ στο Τρίκωμο


Τουρκικό άρμα Μ-47 κατά την προέλαση των Τούρκων προς Λάπηθο-Καραβά


Τουρκικά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, χτυπούνται από ΠΑΟ της Εθνικής Φρουράς κατά την προέλασή τους προς Δυσμάς. Τα λιγοστά ΠΑΟ έκαναν καλή δουλειά όπου και αν χρησιμοποιήθηκαν.

Ελληνοκυπριακό άρμα Τ-34 προελαύνει προς την ακτή της απόβασης. Σε λίγο θα βληθεί στις ερπύστριες από αντιαρματικό Τούρκικης ενέδρας στον παραλιακό δρόμο και θα εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα το, διότι είχε πλέον καταστεί "ακίνητος στόχος"

Τουρκικό παρατηρητήριο στο προγεφύρωμα κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Τότε οι Τούρκοι κατάφεραν να αποβιβάσουν τις περισσότερες ενισχύσεις τους!


Τούρκοι μαθητές φωτογραφίζονται στο Πάρκο-Μουσείο της Εισβολής στο Πεντεμίλι, που έφτιαξαν οι Τούρκοι, πάνω σε κατεστραμμένο άρμα Τ-34 της Εθνικής Φρουράς.
Οι Τούρκοι - ψευδώς, ως συνήθως - αναφέρουν στην επεξηγηματική πινακίδα ότι αυτό εγκαταλείφθηκε από τους Έλληνες, μόλις αυτοί ...αντίκρυσαν τα "Μεχμετζίκ" !!! Όμως όπως είναι εμφανές το άρμα δεν έχει ερπύστριες, σημάδι ότι είχε βληθεί εκεί και ακινητοποιήθηκε!


Φωτο-Ντοκουμέντο από βίντεο της Τουρκικής τηλεόρασης που εμφανίζει Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους και ομήρους που μόλις αφίχθηκαν στις αρχές του Αυγούστου του 1974 στις φυλακές των Αδάνων - πολλοί από αυτούς παραμένουν και σήμερα αγνοούμενοι


Προέλαση Τουρκικής Ίλης στα προάστεια της Λευκωσίας


Ελληνες και Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι και όμηροι στέλνονται στοιβαγμένοι σαν ζώα στις Φυλακές των Αδάνων στην Τουρκία, όπου θα περάσουν ένα "Εξπρές του Μεσονυχτίου".
Στην φωτο Έλληνες αιχμάλωτοι στα αμπάρια τουρκικού πλοίου.


Κύπριος ιερέας, μεταφέρεται όμηρος με πλοίο στην Τουρκία
Κατεστραμμένα οχήματα και πυροβόλα της Εθν.Φρουράς μετά τον βομβαρδισμό τους, από τη Τουρκική Αεροπορία, μέσα στο Στρατόπεδο της Αθαλάσσης Λευκωσίας χαράματα της 20.7.74


Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι & όμηροι στις Φυλακές Αδάνων στην Τουρκία. Πολλοί παρόλο που εμφανίζονται στις φωτογραφίες, δεν θα γυρίσουν ποτέ!

Έλληνες και Ελληνοκύπριοι κρατούμενοι σε πρόχειρο (αυτοσχέδιο) χώρο συγκέντρωσης αιχμαλώτων και ομήρων


Άντρας της 31 ΜΚ - από αυτούς που υπερασπίσθηκαν σθεναρά το Πιρόϊ κατά υον Αττίλα ΙΙ


Χάρτης επιχειρήσεων των ΜΚ την νύχτα της 20/21 Ιουλίου στον Πενταδάκτυλο


Φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Πάνω δεξιά το Διοικητήριο. Δεν είχε μείνει τίποτα στην θέση του από τις βόμβες και τα πυρά του Πυροβολικού. Και μέσα σε αυτά τα χαλάσματα οι ΕΛΔΥΚάριοι αντιστάθηκαν με αφάνταστη γενναιότητα.


Τουρκικό τεθωρακισμένο ΤΟΜΠ Μ-113 εισέρχεται στον Τούρκικο τομέα της Λευκωσίας

΄Αντρες της ΕΛΔΥΚ λίγο καιρό πρό της εισβολής


Φωτο Τούρκου κομμάντο, που ετοιμάζεται να ρίξει χειροβομβίδα κατά την επίθεση στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (όπως αναφέρει η λεζάντα της - φωτο από Τουρκική πηγή)


Αναμνηστική φωτογραφία Τούρκων στρατιωτών στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ αμέσως μετά την κατάληψή του (όπως αναφέρει η λεζάντα σε Τουρκικό βιβλίο).


Αριστερά ο Ανχης (ΠΖ) Μπούτος - Δκτής του 286 ΜΤΠ που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά της Τουρκικής αεροπορίας έξω από το χωριό Κοντεμένος και απεβίωσε αργότερα στο Νοσοκομείο. Δεξιά ο Ανχης (ΠΖ) Μπίκος - Δκτής του 316 ΤΕ που ετοίμαζε την αντεπίθεση από δυσμάς στο προγεφύρωμα, η οποία δεν έγινε ποτέ εξ'αιτίας του τραυματισμού του.


Αριστερά ο Ανχης (ΠΖ) Κουρούπης - Δκτής του 251 ΤΠ που αντιμετώπισε μόνος του το πρώτο, δεύτερο και τρίτο αποβατικό κύμα των εισβολέων. Λόγω της αντίστασης που προέβαλαν οι στρατιώτες του, ονομάστηκε "Λεωνίδας" ή "Δαβάκης" της Κερύνειας. Είναι αγνοούμενος έως σήμερα. Δεξιά ο Ανχης (ΠΒ) Καλμπουρτζής - Δκτής της 181 ΜΠΠ που έπεσε σε ενέδρα των Τούρκων κατά την περίοδο της κατάπαυσης του πυρός. Πρόσφατα ευρέθησαν τα οστά του.


Ο Ν.Σαμψών (το πραγματικό του όνομα Ν.Γεωργιάδης), ενώ απευθύνει διάγγελμα στους Κυπρίους αμέσως μετά το πραξικόπημα και την ανάληψη από μέρους του της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέκδοτη φωτογραφία 'Αγγλου Ειρηνευτή που εμφανίζει τα Τουρκικά άρματα να επιτίθενται στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ


Τιμητικός Ανδριάντας του Ανχη (ΠΖ) Μουζάκη στο ΚΕΤΧ στην Πάτρα. Έπεσε ηρωικά την πρώτη μέρα των εχθροπραξιών στην Αμμόχωστο.

Ιατροί και Νοσοκόμες μεταφέρουν Ε/Κ τραυματία στο πρόχειρο Νοσοκομείο που είχαν διαμορφώσει στο χώρο του Ξενοδοχείου "Λήδρα" στην "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας


Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου η Α' Μοίρα ΚΔ από την Κρήτη κατάφερε να το κρατήσει έξω από την τουρκική ζώνη κατοχής μετά από θυελλώδεις μάχες, όπου οι Έλληνες στρατιώτες είχαν να αντιμετωπίσουν και την εχθρικότητα των ανδρών του Ο.Η.Ε.


Άντρες της 31 ΜΚ που θα απολύονταν στα μέσα Ιουλίου 1974 - αντ'αυτού έλαβαν μέρος στο Παραξικόπημα εκτελώντας διαταγές του Δκτή ΛΟΚ Κύπρου, Σχη (ΚΔ) Κομπόκη και ακολούθως στις μάχες του Αττίλα Ι και Αττίλα ΙΙ

Τουρκικό Μηχανοκίνητο Πυροβολικό προελαύνει - αντίθετα τα ελληνικά πυροβόλα τα έσερναν οχήματα του Β'ΠΠ με συχνώτατες ακινησίες!


Άντρες της ΕΛΔΥΚ παίζουν τάβλι στο ΚΨΜ της Μονάδας, λίγο καιρό προ της εισβολής


O πρόεδρο του "Συλλόγου των Βετεράνων Κύπρου 1974" κ.Αργυρόπουλος σε φωτογραφία στο Marmon Harrington με συμπολεμιστές του της 21 ΕΑΝ, την περίοδο της Εισβολής (φωτογραφία απο την εφημερίδα "Στόχος")

Το καταληφθέν από την 31 ΜΚ, Τουρκικό στρατόπεδο στο ύψωμα Κοτζάκαγια στον Πενταδάκτυλο την νύχτα της 20/21 Ιουλίου (όπως είναι σήμερα).
Όλοι οι ευρισκόμενοι σ' αυτό Τούρκοι Κομμάντος αιφνιδιάστηκαν και τέθησαν εκτός μάχης.
Η φωτογραφία είναι παρμένη από το Κάστρο του Αγ.ΙλαρίωναΦωτογραφία μέσα από το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ πριν αυτό καταληφθεί από τους Τούρκους την 16/8/74. Πραγματική "Κόλαση του Δάντη"!


Τουρκικά αντιαρματικά σε ενέδρα στον παραλιακό δρόμο Κερύνειας-Αγ.Γεώργιος
(φωτο από Τουρκικό βιβλίο)


Το Ελληνικό Επιτελείο της Τραγωδίας (Μπονάνος, Παπανικολάου, Αραπάκης, Γαλατσάνος) στην λειτουργία της Ανάστασης του 1974.
Μετά λίγους μήνες έστειλαν την Κύπρο στον "Σταυρό του Μαρτυρίου"!


Ελληνοκυπριακά Marmon Harrington εκτιθέμενα ως "λάφυρα πολέμου" στο Μουσείο της Εισβολής από τους Τούρκους. Αν κάποιος τα παρατηρήσει από κοντά, θα δει ότι παρόλο του ότι οι Τούρκοι φρόντισαν να τα βάψουν ώστε να φαίνονται καινούργια, εσωτερικά δεν έχουν τίποτα διότι όλα είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά, αφού είχαν βληθεί...
Αλλά γιά τους Τούρκους αυτά είναι "ψιλά γράμματα" !!!


Λγός (ΜΧ) Σ.Σταυριανάκος -Διμοιρίτης της Δ/ΜΧ της ΕΛΔΥΚ
Έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ την 16.8.74


Τουρκικά αποβατικά, αποβιβάζουν οχήματα στο Πεντεμίλι


Κατά την περίοδο κατάπαυσης του πυρός οι Τούρκοι μετέφεραν ισχυρές ενισχύσεις στο εδραιωμένο πλέον προγεφύρωμά τους. Στην φωτο η ακτή της απόβασης με σπαρμένα πολεμικά εφόδια που μόλις μεταφέρθηκαν από την Τουρκία

Φωτογραφία της Παναγίας της Γλυκιώτισσας όπου έδρευε το 251 ΤΠ του Κουρούπη (η φωτο είναι από τον Σύνδεσμο Βετεράνων 251 ΤΠ και ειδικότερα από τον Κ.Τζαβέλλα)

Ο Δκτής του Αποβατικού Συντάγματος των Τούρκων, Σχης Ι.Καραογλάνογλου, στο γραφείο του στην Μονάδα του στην Τουρκία πρό της εισβολής. Έπεσε νεκρός από φίλια τουρκικά πυρά (αντιαρματικό βλήμα) μέσα στην παραθαλάσσια βίλα που είχε εγκαταστήσει το πρόχειρο κέντρο επιχειρήσεων του. Οι Τούρκοι βέβαια δεν το παραδέχθηκαν ποτέ!

Τούρκοι Κομμάντος λαμβάνουν θέσεις προ της επίθεσης στον τομέα της Λευκωσίας

Αναμνηστική φωτογραφία Τούρκων στρατιωτών πάνω σε άρμα, επί της οδού Γερόλακκου μπροστά στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ αμέσως μετά την κατάληψή του.


Τούρκοι Κομμάντος αποβιβάζονται από ελικόπτερα στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας, υπό την κάλυψιν επίγειων δυνάμεων


Τούρκοι Στρατιώτες προελαύνουν προς Κερύνεια.
Είχαν να αντιμετωπίσουν τις ισχνές δυνάμεις της διλοχίας του 251 ΤΠ που ενισχύθηκε από ένα λόχο της 33 ΜΚ, που όμως δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν.


Τουρκική φωτο που δείχνει Τούρκους Κομμάντος να επιτίθενται κατά της ΕΛΔΥΚ την 14.8.74 (όπως αναφέρει η λεζάντα της φωτογραφίας)


Τουρκικό άρμα εισέρχεται πανηγυρικά στον Τουρκικό τομέα της Λευκωσίας, υπό το βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ - οι Τουρκοκύπριοι τους υποδέχονται ζητωκραυγάζοντας!


Τούρκοι Αλεξιπτωτιστές και πολεμικά εφόδια πέφτουν στον Τουρκικό θύλακα Λευκωσίας.
Σε πολλές περιπτώσεις οι αλεξιπτωτιστές έπεσαν έξω από τον θύλακα από λάθος των πιλότων των μεταγωγικών αεροσκαφών που τους μετέφεραν (πχ ρίψη στην Μιά Μηλιά)


Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι βγάζουν στην ξηρά την Τορπιλάκατο που βρισκόταν για επισκευή στην Ναυτική βάση υπό την επίβλεψη του Τούρκου φρουρού.
Τουρκικά ΤΟΜΠ Μ-113 με πεζικό προωθούνται προς Λάπηθο και Καραβά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου του 1974 (κατά την διάρκεια της Κατάπαυσης του Πυρός)


Φωτογραφία από έφοδο της ΕΛΔΥΚ. Αρχικά εθεωρήθη ότι τραβήχτηκε κατά την επίθεση στο Κιόνελι αλλά αργότερα παρουσιάστηκε ως φωτογραφία κατά την διάρκεια άσκησης της ΕΛΔΥΚ προ της εισβολής.


Φωτογραφία - Ντοκουμέντο
Η σύλληψη των 5 Ελληνοκύπριων Εθνοφρουρών του 398 ΤΠ έξω από το χωριό Τζιάος.
Αν γνώριζαν τι τους περίμενε θα είχαν πέσει μαχόμενοι!


Φωτογραφία-Ντοκουμέντο
Οι 5 Ελληνοκύπριοι εθνόφρουροι μόλις έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι από Τούρκους που επέβαιναν σε ένα ΤΟΜΠ Μ-113 και ένα άρμα Μ-47 και εκτοτε θεωρούνταν αγνοούμενοι (βλέπε προηγούμενη φωτογραφία).
Ενώ θεωρητικά είναι αιχμάλωτοι πολέμου, προστατευόμενοι από την Συνθήκη της Γενεύης, αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που τους εμφανίζει ζωντανούς (έστω και αιχμάλωτους).
Σήμερα γνωρίζουμε ότι όλοι τους εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ


Άλλη μιά φωτο από την σύλληψη των 5 άτυχων Ελληνοκυπρίων Εθνοφρουρών του 398 ΤΠ στο Τζιάος (η φωτο είναι άλλη λήψη της προηγούμενης φωτο). Οι άτυχοι Εθνοφρουροί μετά από λίγο θα εκτελεσθούν εν ψυχρώ από "άτακτους της ΤΜΤ' όπως διατείνονται οι Τούρκοι


Προπαγανδιστική φωτογραφία των Τούρκων που εμφανίζει έναν Yπαξιωματικό τους, να προσφέρει τσιγάρο σε Ελληνοκύπριο που μόλις έχει συλληφθεί αιχμάλωτος. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αιχμάλωτοι - ιδιαίτερα οι Λοκατζήδες - εκτελούνταν επί τόπου. Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, ο Ελληνοκύπριος αιχμάλωτος μαζί με τους άλλους 4 συναδέλφους του, μόλις κάπνισαν το τσιγάρο που τους προσφέρθηκε, εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ, έξω από το Τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος! Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το ίδιο πακέτο ντοκουμέντων της Τουρκικής θηριωδίας που εμφανίζεται στις προηγούμενες 3 φωτογραφίες

Τελευταία φωτογραφία που αναφέρεται στο περιστατικό των αιχμαλώτων του Τζάος (όπως και οι προηγούμενες). Ο Τούρκος Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων Χακκή Μπορατάς παραδίσει τους αιχμαλώτους στους Τουρκοκύπριους μαχητές της ΤΜΤ που φαίνονται δίπλα του και πίσω του. Αυτοί με την σειρά τους αργότερα θα τους εκτελέσουν εν ψυχρώ και θα πετάξουν τα πτώματα τους σε ένα πηγάδι.


Αναμνηστική φωτογραφία Τούρκων στρατιωτών μπροστά στο μεσαιωνικό Κάστρο της Κερύνειας, αμέσως μετά την κατάληψή του (αφού η φρουρά του κατάφερε να ξεγλυστρίσει "κάτω από την μύτη τους")


Τουρκικά F-100 καθ'οδόν προς βομβαρδισμό στόχων στην Κύπρο


Άντρες της 31 ΜΚ κατά τον Αττίλα ΙΙ ενώ υπερασπίζονται την περιοχή του χωριού Πιρόϊ


Τούρκος στρατιώτης κατά την επίθεση εναντίον του 336 ΤΕ στον Αγ.Παύλο την 15.8.74


Η ανέλκυση της Ελληνοκυπριακής Τορπιλακάτου που ευρισκόταν γιά επισκευή στην Ναυτική Βάση Χρυσούλη (φωτο από Τουρκική πηγή)
Φαίνεται καθαρά η πλώρη της βυθισμένη - μετά από δολιοφθορά του προσωπικού της βάσης (πριν την εγκαταλείψει), έτσι ώστε να μην μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους.


Τούρκοι στρατιώτες λαμβάνουν επιτίθενται στην περιοχή μεταξύ Αγ.Δομετίου και Αγ.Παύλου στην Λευκωσία (φωτο από Τουρκ. πηγή)

Το Α/Τ KOCATEPE (D-354) το οποίο καταβύθισαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, μετά από την ευφυή έμπνευση του Πλωτάρχη Ε.Χανδρινού να εξαφανιστεί προς νότο και να αποπροσανατολίσει Τουρκικό Ναυτικό και Αεροπορία που τον έψαχναν μάταια δυτικά της Κύπρου.
Το Kocatepe προτού βυθιστεί, κατέρριψε 4 (κατ'αλλους 5) τουρκικά αεροσκάφη.

Επιζώντες του Kocatepe σε σωσίβιες λέμβους προστατευόμενοι από παραπλέον αντιτορπιλλικό και αεροσκάφος ...από αυτά που το βύθισαν!

Τουρκικό αντιτορπιλλικό ετοιμάζεται να περισυλλέξει τους επιζώντες του Kocatepe που βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους


Οι Τούρκοι με συνεχείς ενέδρες την πρώτη και δεύτερη μέρα συνελάμβαναν όσους ανύποπτοι περνούσαν από την παραλιακή οδό μποστά από το Πεντεμίλι. Στην λεζάντα η Τουρκική φωτογραφία αναφέρει ότι Ε/Κ Λοκατζήδες που φορούσαν πολιτικά για να μην συληφθούν ως στρατιώτες, συλαμβάνονται από τα "μεχμετζίκ" σε μιά ενέδρα τους. Από το μήκος των μαλλιών των αιχμαλώτων είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται γιά πολίτες (δεν είναι ούτε καν επίστρατοι διότι η φωτο τραβήχτηκε το απόγευμα της 20.7.74 και τότε δεν υπήρχαν Ελληνικές δυνάμεις Καταδρομών στο Πεντεμίλι)


Φωτο της 19.7.74 - ο Τουρκικός Αποβατικός Στόλος καθ'οδόν γιά Κύπρο


Ο Πλωτάρχης Ελ.Χανδρινός - Κυβερνήτης του θρυλικού Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ που έγινε η αιτία, πέραν της άλωσης του Τ/Κ θύλακα Πάφου, οι Τούρκοι να βυθίσουν μόνοι τους ένα Αντιτορπιλλικό (Kocatepe) να θέσουν εκτός μάχης άλλο ένα (Antatepe) και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε ένα τρίτο (Cacmak), ενώ ταυτόχρονα κατέρριψαν πάλι μόνοι τους 4 ή 5 αεροσκάφη τους F-100D.

Ο Κυβερνήτης του Υποβρυχίου "ΓΛΑΥΚΟΣ" (S-110) Βασίλης Γαβριήλ, που διατάχθηκε από τον Αραπάκη να επιστρέψει στο Αιγαίο ενώ ήταν σχεδόν σε επαφή με τον Τουρκικό Αποβατικό Στόλο, μαζί με το έτερο πανομοιότυπο Υποβρύχιο "ΝΗΡΕΥΣ" (S-111)

Άνδρες της 198 ΠΟΠ στο Στρατόπεδό τους στον Προφ.Ηλία στον Πενταδάκτυλο

Υπλγός ΠΖ Τσουκνίδας - αγνοούμενος μέχρι σήμερα. Παρότι τραυματίας στο δεξί χέρι έδινε θάρρος στους στρατιώτες του κρατώντας το περίστροφο με το αριστερό και λέγοντας τους "δείτε ρε μπορώ να πυροβολώ και με το αριστερό". Χτυπήθηκε γιά δεύτερη φορά από βλήμα όλμου και έκτοτε αγνοείται.


Ένα από τα κατεστραμμένα άρματα Μ-48 των Τούρκων μπροστά στην Σχολή Γρηγορίου στην Λευκωσία. Εικάζεται - και έτσι πρέπει να είναι - ότι είναι ένα απο τα έξη άρματα Μ-48 που κατέστρεψε ο ηρωικός Καταδρομέας Μπικάκης, της Α' ΜΚ.


Η Ε/Κ Τορπιλάκατος που βρισκόταν γιά επισκευή στην Ναυτική Βάση και την βρήκαν εκεί μισοβυθισμένη οι Τούρκοι. Αυτή η Τορπιλάκατος δεν χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις και αργότερα οι Τούρκοι την τράβηξαν στην ξηρά και σήμερα εκτίθεται ως λάφυρο πολέμου στο Πολεμικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Άνδρες της 190 Μ Α/Τ Π σε πυροβόλο της Μοίρας, στο στρατόπεδό τους στην Μονή Αχειροποιήτου (κατά την εισβολή μετεγκαταστάθηκαν στην περιοχή Πανάγρων)


Τουρκοκύπρια με το παιδί της που κρατάει μιά αυτοσχέδια Τούρκικη σημαία, υποδέχεται τους Τούρκους στρατιώτες σαν ...ελευθερωτές!

Προπαγανδιστική αφίσα της Απόβασης των Τούρκων στην Κύπρο


Τραγικό θύμα από βόμβα Ναπάλμ. Η χρήση αυτού του τύπου βόμβας είχε απαγορευτεί αλλά οι Τούρκοι αποφάσισαν να "αδειάσουν" στην Κυπριακή γη τα αποθέματά τους!


Ελληνοκύπριος επίστρατος Εθνοφρουρός, κάθεται πάνω στα συντρίμμια Τουρκικού Α/Φ F-100D που κατερρίφθη από την Ε/Κ Αεράμυνα. Συνολικά οι Τούρκοι έχασαν πανω από 25 αεροσκάφη κατά την διάρκεια των μαχών.


Οι Τούρκοι διατείνονταν ότι έκαναν μιά "ειρηνική επιχείρηση" στην Κύπρο και ότι οι στρατιώτες τους ήταν κάτι σαν ...ειρηνιστές!
Ο πάνοπλος Τούρκος της φωτογραφίας σας μοιάζει γιά "ειρηνιστής";


Τα τουρκικά αεραποβατικά αγήματα με το που προσγειώθηκαν στον Τ/Κ θύλακα της Λευκωσίας, έλαβαν θέσεις μάχης στην γραμμή αντιπαράθεσης με την ΕΛΔΥΚ και πολέμησαν κατά την επίθεσή της στο Κιόνελι, αποτρέποντας την κατάληψή του από τους Έλληνες


Ουλαμός Τουρκικών αρμάτων επιτίθεται κατά της ΕΛΔΥΚ την 14.8.74
(φωτο από Καναδό ειρηνευτή του ΟΗΕ)


Τουρκικό παρατηρητήριο στην Αμμόχωστο


Ο Τχης (ΚΔ) Κατσάνης - Δκτής της 33 ΜΚ που σκοτώθηκε με την γνωστή σε όλους πιά "τουρκική μπαμπεσιά" στον Πενταδάκτυλο κατά την ενέργεια όλων των ΜΚ την επόμενη νύχτα της εισβολής

Ο Τούρκος Διοικητής της 39ης Μεραρχίας Στρατηγός Μ.Ντεμιρέλ επιθεωρεί άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ ευθύς μόλις συνενώθηκε η δύναμις του προγεφυρώματος με τις τουρκικές δυνάμεις του θύλακα Λευκωσίας, μέσω Αγύρτας.


Το θρυλικό Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ (L-172)


Η είσοδος της βίλας στο Πεντεμίλι όπου σκοτώθηκε από συμπολεμιστές του κατά λάθος ο Σχης Ιμπραήμ Καραογλάνογλου. Η πινακίδα που ανήρτησαν οι Τούρκοι λέει ότι σκοτώθηκε από Ελληνοκυπριακά πυρά, όμως από τον τύπο του αντιαρματικού που χτυπήθηκε και από την πλευρά που εκτοξεύτηκε το βλήμα είναι ξεκάθαρο ότι η βολή προήλθε από φίλια πυρά!

Τουρκοκύπρια βάζει λίγα λουλούδια στον τάφο του Σχη Ι.Καραογλάνογλου που βρίσκεται στην ακτή της απόβασης στο Πέντεμίλι

Ελληνοκύπριος στρατιώτης νεκρός εν μέσει οδώ στην Κερύνεια. Οι Τούρκοι εκτελούσαν εν ψυχρώ τους Εθνοφρουρούς που παραδίνονταν.


Οι Τούρκοι αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο Πεντεμίλι, εγκατέστησαν ενέδρες επί της παραλιακής οδού φοβούμενες αντεπίθεση των Ελληνοκυπριακών δυνάμεων.
Στην φωτο βλέπουμε άνδρες Τούρκικης ενέδρας.


Φωτογραφία - Ντοκουμέντο (με επιφύλαξη)
Η Ελληνοκυπριακή Τορπιλάκατος Τ-3 κατά την επίθεση-αυτοκτονίας της εναντίον του αποβατικού στόλου, ενώ βάλλεται από Τουρκικό αεροσκάφος F-100D.
Μετά από λίγο θα πληγεί καίρια και θα βυθιστεί αύτανδρη.
Σημείωση: κάποιοι χρησιμοποιούν αυτήν την φωτο ως φωτο της αεροναυμαχίας της Ακταιωρού "Φαέθων" στα γεγονότα του 1964.
Από την σιλουέτα του πλοίου είναι πιθανώτερη αυτή η εκδοχή)


Ελληνοκύπριοι Καταδρομείς σε άσκησή τους στον Πενταδάκτυλο


Ελληνοκυπριακό χωριό στα Κατεχόμενα με ορατά τα σημάδια της εισβολής

Ανχης (ΠΒ) Χατζηδάκης Εμμανουήλ - Δκτής της 173 Μ. Α/Τ.Π. - σκοτώθηκε από ρουκέτα Τουρκικού αεροσκάφους στο προσωρινό Διοικητήριο της Μοίρας του σε υπόγειο ανεγειρόμενης οικοδομής στην Αμμόχωστο - πιθανώτατα από αισχρή πληροφόρηση που δόθηκε από τους άνδρες του ΟΗΕ προς τους Τούρκους, γιά το ακριβές στίγμα της.


Τούρκοι Κομμάντος που μόλις ενίσχυσαν τον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας


Το Κάστρο της Πάφου όπου αρχικά ταμπουρώθηκαν δυνάμεις Τ/Κ του θύλακα


Ελληνοκύπριοι παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Τούρκοι στρατιώτες σε σπίτια που βρίσκονται στα προάστεια της Λευκωσίας. Μετά από σθεναρή αντίσταση υπομονάδων της ΕΛΔΥΚ και του 336 ΤΕ αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν


ΔΕΑ (ΚΔ) Τσαμκιράνης - επικεφαλής των Καταδρομέων που επέβαιναν στο μοιραίο Noratlas που κατέπεσε από φίλια πυρά οδηγώντας στον θάνατο επιβατες και πλήρωμα - πλην ενός.Άντρες της Α' ΜΚ με τον Διοικητή της Παπαμελετίου (1), τον Υποδιοικητή της Αβραμίδη (2) τον Ταγματάρχη Μανουρά (3) τον Υπολοχαγό Μπένο (6) και άλλους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της

Ο Καταδρομέας Χρονιάρης της Α' Μοίρας Καταδρομών που υπερασπίστηκε το Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ο Χρονιάρης δεν δίστασε να πυροβολήσει εναντίον Καναδού Ειρηνευτή (άνδρα του ΟΗΕ) όταν διαπίστωσε ότι αυτός παρείχε πληροφορίες γιά την διάταξη των Ελληνικών Δυνάμεων στους επιτιθέμενους Τούρκους. Ο Ειρηνευτής σώθηκε εξ'αιτίας εμπλοκής του όπλου του Χρονιάρη, και έτσι έμεινε απλά τραυματισμένος από μιά μόνο βολή.


Τουρκικό άρμα επελαύνει κατά της ανυπεράσπιστης Μόρφου τις τελευταίες μέρες των εχθροπραξιών όταν πλέον το έγκλημα κατά της Κύπρου είχε ήδη συντελεστεί

Ελληνοκύπριοι επίστρατοι με άνδρες της Εθνικής Φρουράς στην υπεράσπιση της Λευκωσίας


Τούρκοι αποβιβάζονται στο Πεντεμίλι


Η Αρχιεπισκοπή κατά το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.


Τα "Φυλακισμένα Μνήματα" στις Φυλακές της Λευκωσίας, όπου βρίσκονται οι Τάφοι των επιφανών Ηρώων της ΕΟΚΑ, τα υπερασπίσθηκαν με φοβερό πάθος λίγοι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες και δεν επέτρεψαν στους Τούρκους να τα καταλάβουν.

Ο Ταξίαρχος Οικονομάκος Δκτής της ΧΧΙ ΤΘΤ με επιτελείς του, στον Έβρο μάταια περίμενε την διαταγή του προισταμένου του Υποστράτηγου Παπαδάκη, γιά να περάσει με τα άρματα του τον Έβρο. Η "χούντα" των Αθηνών υπάκουσε στις νουθεσίες των Αμερικανών και δεν το τόλμησε!


Ο Στρατηγός ε.α. πιά, αλλά Ταγματάρχης το 1974, Δημ. Αλευρομάγειρος, Διοικητής του θρυλικού 336ΤΕ, που κράτησε τους Τούρκους στα όρια της προ της εισβολής Πράσινης Γραμμής. Όλοι οι Λευκωσιάτες τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη.

Τούρκοι στρατιώτες αποσύρονται από τα προάστεια Λευκωσίας (περιοχές Αγ.Δομετίου και Αγ.Παύλου) μετά την σθεναρή αντίσταση του 336 ΤΕ του Τχη Αλευρομάγειρου και του 211 ΤΕ της Εθνικής Φρουράς.

Ο χάρτης του χώρου αμύνης του 336 ΤΕ που διοικούσε ο Τχης (τότε) Δημ.ΑλευρομάγειροςΤούρκοι Κομμάντος που μόλις αποβιβάσθηκαν από τα εναέρια μέσα που διέθεσε ο Τούρκικος Στρατός, στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας


Οι Τούρκοι στρατιώτες εισέρχονταν σαν ελευθερωτές στα Τουρκοκυπριακά χωριά, προκαλώντας την συγκίνηση των Τουρκοκυπρίων χωρικών.


Τα παμπάλαια ρώσικα άρματα του Β' ΠΠ, Τ-34 δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να αντιπαρατεθούν έστω, με τα αμερικάνικα Μ-47 & Μ-48 που διέθεταν οι Τούρκοι.
Στην φωτο άρματα Τ-34 της 23 ΕΜΑ σε άσκηση της Εθν.Φρουράς προ της εισβολής

Ε/Κ Άνδρες της 21 ΕΑΝ μπροστά στο Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού τους

Η Ελληνική σημαία στο στρατόπεδο της 198 ΠΟΠ στον Προφ.Ηλία στον Πενταδάκτυλο


Στα οδοφράγματα της Λευκωσίας έχουν μείνει ανεξίτηλα τα σημάδια των επικών μαχών του Αυγούστου του 1974.
Αυτά οι "επιθέσεις ειρήνης" του κ.Χριστόφια και του κ.Αναστασιάδη προς τους Τούτκους, δεν θα μπορέσουν να τα σβήσουν από την μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν τότε να μείνει η Λευκωσία ελεύθερη


Η Ελληνική-Κυπριακή Ηγεσία στα χρόνια προ της Εισβολής:
Μακάριος (Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας), Γ.Παπανδρέου (Πρωθυπουργός Ελλάδος) και Γ.Γρίβας-"Διγενής" (Αρχηγός ΕΟΚΑ και τότε Α/ΓΕΕΦ).
Δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ καμμιά σύμπνοια μεταξύ τους!

Ελληνοκύπριοι μαχητές στα γεγονότα του '64 σε οδόφραγμα υπό το βλέμμα του ποτραίτου του Μακαρίου. Ήταν τότε που οι Τ/Κ άρχισαν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο τους γιά διχοτόμηση του νησιού με τις γνωστές προβοκάτσιες που σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.


Πυροβόλο της 187 ΜΠΠ ρυμουλκείται από όχημα της Μονάδας


Οι Τούρκοι στην προέλασή τους, είχαν πάντα αρωγό τον Τουρκοκυπριακό πληθυσμό


Οι Τούρκοι σαν αντίβαρο στην ΕΟΚΑ (και ειδικά στην ΕΟΚΑ Β') δημιούργησαν στην Κύπρο την ΤΜΤ που έδρασε κατά των Ελληνοκυπρίων εντελώς προβοκατόρικα. Ακολούθως σε μιά λανθασμένη πολιτική Μακάριος & ΕΟΚΑ Β' έβαζαν συνεχώς "νερό στον μύλο της Τουρκίας"!


Φωτο από άσκηση της Εθν.Φρουράς προ της Εισβολής.
Κατά την εισβολή τα άρματα Τ-34 μολονότι πεπαλαιωμένα, μπορούσαν να προσφέρουν έστω με τις βολές τους, μιά κάποια βοήθεια στην Εθνική Φρουρά.
Αλλά δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν λάθος.


Αποβίβαση πεζικού των Τούρκων στο Πεντεμίλι


Ακόμα και οι Τούρκοι γνώριζαν ότι η Κύπρος είναι ΕΛΛΑΔΑ.
Απλά ήθελαν ένα θύλακα δικό τους να ζουν οι ομοεθνείς τους ευκαιρία που τους δόθηκε με το Σχέδιο Άτσεσον (παρόλο που εμφανίζονταν να μην το υποστηρίζουν).
Δυστυχώς μετά από παλινωδίες η Ελληνική πλευρά το απέρριψε.
Σήμερα οι Τούρκοι κατέχουν το 35% της Κύπρου!


Φωτο από άσκηση των Λοκατζήδων στον πενταδάκτυλο προ της εισβολής.
Δυστυχώς εκτός της καταδρομικής επιχείρησης την νύχτας την επομένη της εισβολής, οι Δυνάμεις των καταδρομών της Κύπρου χρησιμοποιήθηκαν λάθος.


Το Τουρκικό Μνημείο που δεσπόζει της Ακτής της Εισβολής όπου βρίσκονται και οι τάφοι των πρώτων εισβολέων και του Σΰνταγματάρχη τους.


Ο Γεώργιος Γρίβας, ο επιλεγόμενος "Διγενής" πέθανε μερικούς μήνες πριν την εισβολή. Είχε εκπονήσει Αμυντικά Σχέδια τα οποία είχαν βελτιωθεί από νεώτερους Επιτελικούς Αξιωματικούς, αλλά δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ από το ΓΕΕΦ του Ιουλίου-Αυγούστου 1974!


Φωτογραφία του τουρκικού Αποβατικού Στόλου όταν εφορμούσε από την Μερσίνα.
Οι παντες γνώριζαν. Μόνο που το ΑΕΔ στην Αθήνα και το ΓΕΕΦ στην Λευκωσία κοιμόνταν!


Η Τουρκοκυπριακή Ηγεσία τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας. Ο Φ.Κιουτσούκ (πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ο Ρ.Ντεκτάς


Το Τουρκικό άρμα που βλήθηκε και καταστράφηκε από ΠΑΟ της Εθν.Φρουράς στην περιοχή Κόρνος (φωτο από την πίσω πλευρά του άρματος).
Η επεξηγηματική πινακίδα των Τούρκων φυσικά δεν λέει την αλήθεια!


Το ίδιο άρμα της πιό πανω φωτογραφίας (φωτο από την εμπρός πλευρά του άρματος), την ημέρα που καταστράφηκε από τις Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις.


Τούρκοι Κομμάντος που μόλις αποβιβάστηκαν από τα εναέρια μέσα τους στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας

Οι Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρονταν από τους χώρους αποβίβασης τους, στην γραμμή αντιπαράθεσης με φορτηγά των Τουρκοκυπρίων.


Ανθγός (ΠΖ) Σ.Μπιτσάκης - ο ήρωας του Καραβά
Έπεσε ηρωικά την 6.8.74

Άνδρες της 190 Μ Α/Τ Π στην περιοχή Πανάγρων όπου μετεγκατεστάθη η Μοίρα αμέσως μετά την απόβαση των Τούρκων στο Πεντεμίλι.

Χάρτης των επιχειρήσεων του ΑΤΤΙΛΑ ΙΤάφος ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας


Το πρωτοσέλιδο της "Χουριέτ" την 20-7-1974

Το πρωτοσέλιδο του "ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΥ" την 20/7/1974


Ταξχος Δημ.Ιωαννίδης - ο "αόρατος δικτάτορας" που την κρίσιμη στιγμή υπέκυψε στα κελεύσματα των Αμερικάνων


Χάρτης της έναρξης του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ


Ο 42ος ΛΚ της Α' ΜΚ μετά τις μάχες, (η Μοίρα μετωνομάσθηκε εν Κύπρω σε 35 ΜΚ)

Υπλγός (ΚΔ) Γλεντζές (αριστερά) και Υπλγός (ΚΔ) Γαληνός (δεξιά) - Διοικητές Λόχων της 31 ΜΚ . Επέδειξαν πράξεις εξαιρετικής ανδρείας, ρισκάροντας πολλές φορές την ζωή τους κατά τις επιχειρήσεις την νύχτας 20/21 Ιουλίου 1974 στο ύψωμα Κοτζάκαγια.

Η Λευκωσία βομβαρδίζεται ανηλεώς το πρωί της 20.7.74

Ο Υπγός (ΠΒ) Δ.Κούκουρας (σήμερα Ταξχος ε.α.) διοικητής της Γ' Πυρ/χιας της 181 ΜΠΠ σε παρατηρητήριο μετά τα γεγονότα της εισβολής.


Ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Υπήρξε ο εμπνευστής της!


Τάφος Ελληνοκύπριου στρατιώτη στο Νεκροταφείο της Λακατάμιας


Τχης (ΠΖ) Τσιάκκας - Επιτελικός Αξιωματικός της ΑΤΔ Κερύνειας
Χάθηκε πολεμώντας πλάι στον Ανχη Κουρούπη - συγκαταλέγεται στους αγνοούμενους


Υπλγός (ΚΔ) Μπένος της Α' ΜΚ
Με τους άνδρες του από την ταράτσα του Αερολιμένα Λευκωσίας, κράτησε έξω από την Τουρκική γραμμή κατοχής το Αεροδρόμιοτο οποίο παρεδώθη στους άνδρες του ΟΗΕ

Επίστρατοι Άντρες της Εθνικής Φρουράς. Κάτω δεξιά ο ετερος φίλος μου εκ Κύπρου Άντρος Κανίκλης, ένας πραγματικά φλογερός Έλληνας.

Οι Τούρκοι προωθούνται κατά την περίοδο της κατάπαυσης του πυρός και από 2% του Κυπριακού εδάφους που κατείχαν στην έναρξη της, σχεδόν αναίμακτα το αλυξησαν στο 20% με την ανοχή των Ειρηνευτών του ΟΗΕ. Δτην φωτο Ελληνοκύπριος Εθνοφρουρός παρακολουθεί την προώθηση των Τούρκων στο βάθος.


Το Κάστρο της Κερύνειας.
Η λιγοστή φρουρά του διέφυγε κάτω από τις μπούκες των τανκς των Τούρκων.

Άνδρες της 195 ΜΕ Α/Α Π σε αντιεροπορικό πυροβόλο της Μονάδος τους. Ένα από αυτά τα πυροβόλα έβαλλαν κατά λάθος (μετά από εγκληματικά πλημμελή συνεννόηση μεταξύ ΓΕΕΦ και Μοίρας) τα επερχόμενα "Νοράτλας" της Αποστολής "ΝΙΚΗ" της Α' ΜΚ της Κρήτης.


Από εδώ πέρασαν Τούρκοι ! (Β.Ουγκώ)

Άμαχοι νεκροί, εκτελεσθέντες από Τούρκους στρατιώτες (από το αρχείο του Δρ.Κιουτσούκ, που έτυχε να είναι Τούρκος αξιωματικός κατά την διάρκεια της Εισβολής και να λάβει μέρος σε αυτην)

Ο Ε/Κ μαυροσκούφης της 21 ΕΑΝ Φοίβος Νικολαίδης στο Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού της 21 ΕΑΝ στην οποία ανήκε.

Ελληνοκύπριοι Στρατιώτες της 31 ΜΚ σε άσκηση - κάποιοι αναφέρουν ότι η φωτο πάρθηκε μετά από τις μάχες της Μανσούρας, αρκετά χρόνια προ της εισβολής (αρκετά πιθανό).


Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
Μιά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που με τα λάθη του έπαιξε και αυτός τον αρνητικό ρόλο του στην υπόθεση της Κύπρου, όσο και αν οι οπαδοί του τα εξωραίζουν!


Πλήρωμα της αποστολής - αυτοκτονίας ΝΙΚΗ-8 μπροστά στο μεταγωγικό τους αμέσως μετά την επιστροφή τους από την ΚύπροΤούρκοι αποβιβάζονται από τα ελικόπτερα πάνοπλοι στο Κιόνελι

Τούρκος στρατιώτης σε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο μαγαζί ΤουρκοκύπριουΜε την επάνοδο του Κ.Καραμανλή στην Αθήνα, η Ελλάδα παγίωσε την προσκολλημένη εμμονή της στην διέξοδο από την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων, πράγμα που έριξε ταφόπλακα στις ελπίδες των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων Αξιωματικών και Οπλιτών γιά ενισχύσεις των μαχόμενων τμημάτων!


Ελληνοκύπριος μαχητής νεκρός στο "μετερίζι" του.Τα παλαιά Marmon Harrington της Εθν.Φρουράς δεν θα μπορούσαν σε καμμιά περίπτωση να σταματήσουν τα M47-M48 των Τούρκων


Τούρκοι στρατιώτες προσπαθούν να καταλάβουν Στρατοπεδο της Εθνικής Φρουράς


Ελληνοκύπριοι επίστρατοι συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι έξω από την Αμμόχωστο


Dr. Henry Kissinger
Ο Γερμανοεβραίος "Νεκροθάφτης" της Κύπρου
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε...


Η φωτογραφία του μικρού Κυπρίου που οι γονείς του αγνοούνται!Λγός (ΚΔ) Κατούντας - της 33 ΜΚ
Χάθηκε στην Κερύνεια - είναι μέχρι σήμερα αγνοούμενος


Η φωτογραφία της μικρής Κύπριας που ο στρατιώτης συγγενής της αγνοείται


Τούρκοι Αξιωματικοί παρακολουθούν πως εξελίσσεται η Μάχη της ΕΛΔΥΚ (φωτο από βίντεο Τούρκου πολεμικού ανταποκριτή)


Τούρκοι στρατιώτες σε μπλόκο στον παραλιακό δρόμο στον Αγ.Γεώργιο Κερύνειας (δεξιά το Καφενείο του Βούρκου)


Ελληνοκύπριοι πολίτες συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι. Είναι άοπλοι. Κανείς δεν θα μάθει τιίποτα γιά την τύχη τους (φωτο από βίντεο Τούρκου πολεμικού ανταποκριτή)


Τούρκοι ολμιστές στο Κιόνελι


Τουρκικό φυλάκιο σε ύψωμα που έχουν καταλάβει τις τελευταίες μέρες των εχθροπραξιών. Από την ύπαρξη της εκκλησίας δίπλα, θα πρέπει να είναι το ύψωμα δίπλα στο χωριό Λύμπια και όχι έξω από την Αμμόχωστο όπως αναφέρει η τούρκικη λεζάντα της φωτογραφίας


Τούρκοι στρατιώτες προωθούνται προς Καραβά-Λάπηθο


Φωτογραφία από την προέλαση των τούρκων προς ανατολάς (οδός προς Μιά Μηλιά) στο ξεκίνημα του Αυγούστου 1974


Τουρκικά Τεθωρακισμένα ξεκινούν από τον χώρο της απόβασης προς Κερήνεια. τα συγκεκριμένα ΤΟΜΠ Μ-113 θα βληθούν από ΠΑΟ της Εθνικής Φρουράς (αναφ. Στρ.Μ.Ντεμιρέλ)


Αναμνηστική φωτογραφία Τούρκων στρατιωτών στην πύλη του καταληφθέντος Στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς "Σπύρου Χατζηγιακουμή". Στις κολώνες της πύλης αναγράφεται το "Αμύνεσθαι περί Πάτρης" και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι αμύνθηκαν. Αλλά και κάποιοι πρόδωσαν!


Οι Τουρκοκύπριοι όπως ήταν φυσικό πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων εισβολής. Στην φωτο σε χαράκωμα στο Κιόνελι, Τουρκοκύπριος με τόμσον στο χέρι πολεμάει πλάει σε Τούρκους Κομμάντος


Οι Τούρκοι στην προέλασή τους τις πρώτες 2 μέρες του πολέμου, προχωρούσαν χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Ίσως κάποιοι τους είπαν ότι οι Έλληνες δεν θα πολεμήσουν!!!


Το Μέγαροι της Αρχιεπισκοπής μετά το Πραξικόπημα κατά του ΜακαρίουΣτρ.Φ.Γκιζίκης - ο αχυράνθρωπος της Χούντας. Δεν επηρέασε ούτε κατ'ελάχιστο τις εξελίξεις


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς υποδέχεται στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας τους Τούρκους Ανώτατους Αξιωματικούς! Υπήρξαν οι "λυτρωτές της αγωνίας" του!


Ο Κων.Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, παρουσία του "Προέδρου της Δημοκρατίας" Στρατηγού Φ.Γκιζίκη


Τουρκικό πολυβολείο στην γραμμή αντιπαράθεσης, κατά την κατάπαυση του πυρός.

Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.


Κατεστραμμένα άρματα Τ-34 της Εθνικής Φρουράς στον δρόμο προς το Πεντεμίλι. Τα άρματα εβλήθησαν με αντιαρματική βολή στις ερπύστριες (δεξιά ερπύστρια προπορευόμενου,αριστερή ερπύστρια του ακολουθούντος άρματος) και εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους διότι κατέστησαν ακίνητοι στόχοι


Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρονται στην καρότσα φορτηγού Τουρκοκυπρίου στην γρμμή του μετώπου γιά να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις

Ο Τχης (ΚΔ) Μανιάτης - Δκτής της 31ΜΚ (αριστερά) και ο Λγός (ΚΔ) Σταμάτης - Δκτής του ΛΥΠ της 31 ΜΚ (δεξιά) - ο Λγός Σταμάτης έγραψε βιβλίο γιά την δράση των ΛΟΚ στην Κύπρο


Τούρκοι κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε σπίτια στην Κερύνεια όπου είχαν διαφύγει άντρες της Εθνικής Φρουράς και κατά κύριο λόγο άντρες των ΛΟΚ


Τουρκικό άρμα Μ-47 στο λιμάνι της Κερύνειας με φόντο το μεσαιωνικό κάστρο της


Τούρκος πολυβολητής αλλάζει θέση μάχης


H φωτο (από τουρκική πηγή) έχει λεζάντα που αναφέρει: Ο Τουρκικός στρατός με την συνδρομή Τουρκοκυπρίων μαχητών μπαίνει θριαμβευτικά σε Ελληνοκυπριακό χωριό. Μετά από σχόλιο αναγνώστη του blog μου, μπήκα στον πειρασμό να κάνω υψηλή ανάλυση στην μορφή αυτού που κρατάει την τουρκική σημαία, και τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η φωτο του Νίκου Σαμψών σε νεώτερη ηλικία (πιθανότατα στις μάχες Ελληνοκυπρίων & Τουρκοκυπρίων στις αρχές της δεκαετίας του '60 - τα πρώτα δύσκολα χρόνια της Ανεξαρτησίας) που περιφέρει ως λάφυρο την Τουρκική σημαία.
Εδώ ο Τούρκος συγγραφέας του περιοδικού "Anavatan icin" από το οποίο βρήκα και πήρα την φωτογραφία, δεν ήταν προσεκτικός και εξέθεσε εαυτόν και παραπλάνησε και εμένα.


Ελληνικό σπίτι σε Ελληνοκυπριακό χωριό φλέγεται ενώ Τούρκος αξιωματικός βαδίζει στο δρομάκι που περνάει εμπρός του. Παντού καταστροφή! Από εδώ πέρασαν Τούρκοι!

Μάιος 1994. Συνεστίαση με τους συμπολεμιστες εθελοντες Κυπριους εφεδρους της αντίστασης του 1974 στην Πρασινη Γραμμη Λευκωσίας. Απο αριστερα, Αντωνης Καρρας, Πανικος Παπόρης, Λάκης Σοφρωνίου, Δημητρης Αλευρομαγειρος, Μιχάλης Στεφανίδης, Κάστρο, Χρήστος Σολωμής, Νίκος Κουτσου, Ντίνος Μυριανθόπουλος (από το αρχείο του Στρατηγού Δ.Αλευρομάγειρου - την ανάρτησα γιά να είναι γνωστά τα πρόσωπα κάποιων από αυτούς που πολέμησαν ηρωικά γιά να διατηρήσουν την Λευκωσία στα προ της Εισβολής όρια της)


Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.


Τούρκοι στρατιώτες ταμπουρωμένοι σε ύψωμα έτοιμοι να πραγματοποιήσουν άλμα εφόδου


Τούρκοι στρατιώτες περνούν τις περιφράξεις των οικοπέδων κατά την προέλασή τους προς Λευκωσία


Τουρκικό άρμα Μ-48 στον Τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι, λαμβάνει θέση μάχης.
Πίσω του μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου "Χιούι".


Τουρκική διμοιρία δέχεται επιθεώρηση προ της μετακίνησή της προς Καραβά, στις αρχές του Αυγούστου του 1974. Αυτοί οι στρατιώτες έφθασαν στην Κύπρο κατά την περίοδο της ανακωχής


Προπαγανδιστικό φυλλάδιο που ρίχθηκε από τα Τουρκικά αεροσκάφη στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου.

Τούρκοι με μπαζούκας βάλλουν κατά των Ελληνοκυπριακών θέσεων στην Λευκωσία (η Τουρκική λεζάντα αναφέρει "κατά του Στρατόπεδου των Σατανάδων" - εννοώντας το Στρατόπεδο ης ΕΛΔΥΚ)Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ!


Σε αυτήν, εμείς οι Έλληνες, απαντάμε με την παρακάτω αφίσα


Κώστας "Μαυροσκούφης"
ένας απλός άνθρωπος που θεωρεί τιμή του που γεννήθηκε ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο Ναός μας εξωτερικά

Κυριακή στην Ενορία - Αφιέρωμα στον Ι.Ν. Αγίων Αντωνίου & Χαραλάμπους εις Κρύα Ιτεών Πατρών

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ - Εξωτερικά πλάνα Ναού

Ο ΝΑΟΣ ΜΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ (παλαιότερο video)


Θείες Λειτουργίες εβδομάδος

Θείες Λειτουργίες εβδομάδος
Κυριακή 19/5, Τρίτη 21/5

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

συνταγή για Πρόσφορο

συνταγή για Πρόσφορο
Καντε κλικ στο πρόσφορο και διαβάστε

Πώς θα βρείτε το Ναό μας

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε