Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu


Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου

Συναξάριον


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο
Καντε κλικ στην εικόνα της Παναγίας και διαβάστε τους

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως
Καντε κλικ στην φωτογραφία και διαβάστε

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού
Καντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το Video

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πριν τον Γάμο...

Πριν τον Γάμο...
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πότε και πώς νηστεύομε;

Πότε και πώς νηστεύομε;
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Το σημείο του Σταυρού

Το σημείο του Σταυρού
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Blog Archive

Από το Blogger.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF


Υλικά:
5 κιλά γάλα
5 λεμόνια
1 κ.σ. αλάτι
Προαιρετικά πιπέρι σε κόκκους, αρωματικά (ξερός δυόσμος, ξερό θυμάρι)
Χοντρό αλάτι
Ελαιόλαδο για συντήρηση

Εκτέλεση:

Αν το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από παραγωγό τότε το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι (τσαντίλα) να φύγουν τυχόν ξένα σωματίδια, αν όμως είναι φρέσκο γάλα του εμπορίου τότε παραλείπουμε το βήμα αυτό. Το βάζουμε να βράσει στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο κι αν τυχόν πιάσει πέτσα την αφαιρούμε. Στύβουμε τα λεμόνια και κρατάμε τον χυμό τους σε ένα ποτήρι. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια αν έχουν πέσει μέσα. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και τον χυμό των λεμονιών, και αν θέλουμε το πιπέρι ή τα αρωματικά, το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε. Θα δούμε ότι το γάλα κόβει αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο νεροχύτη ένα στραγγιστήρι και πάνω του απλώνουμε το τουλπάνι, το οποίο έχουμε βρέξει καλά για να μην κολλήσει το τυρί. Αδειάζουμε εκεί μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Πιάνουμε τις άκρες του τουλπανιού και το ανεβοκατεβάζουμε ελαφρά τα χέρια μας μέχρι να φύγει ο πολύς ορός, να στραγγίξει λίγο το τυρί. Στη συνέχεια τοποθετούμε το τουλπάνι με το τυρί σε ένα ειδικό καλούπι για τυρί ή αν δεν διαθέτουμε τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο από γιαούρτι του κιλού, το οποίο έχουμε τρυπήσει στον πάτο και περιμετρικά μέχρι τη μέση του περίπου με ένα αιχμηρό αντικείμενο, έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν καλούπι και μέσα από τις τρύπες αυτές να φύγει ο ορός. Τακτοποιούμε το τουλπάνι ώστε να μην έχει πολλές ζάρες, το πατάμε λίγο με το χέρι μας και τοποθετούμε από πάνω ένα βάρος, μια πέτρα ή ένα βάζο, που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του τυριού. Το αντικείμενο αυτό το χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει ως βάρος και να στραγγίσει εύκολα το τυρί και πάρει το σχήμα του καλουπιού. Το αφήνουμε να στραγγίσει γύρω στις 10 ώρες. Στη συνέχεια το αφαιρούμε από το καλούπι, και το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο χοντρό αλάτι. Βάζουμε με το χέρι μας χοντρό αλάτι περιμετρικά από το τυρί και στο επάνω μέρος του και το καλύπτουμε με ένα μεγαλύτερο πιάτο. Το αφήνουμε έτσι για άλλες 10 ώρες, μέχρι το αλάτι να ψήσει το τυρί και φύγει η υγρασία του. Κατόπιν αφαιρούμε το αλάτι με το χέρι μας. Είναι έτοιμο να το φάμε ή να το αποθηκεύσουμε. Για να συντηρήσουμε το τυρί το βάζουμε σε ένα τάπερ με ελαιόλαδο και το βάζουμε στο ψυγείο ή σε κάποιο δροσερό μέρος. Γίνεται σε στυλ παραδοσιακού κίτρινου τυριού και είναι κατάλληλο για σαγανάκι και τριμμένο σε ζυμαρικά.

πηγή:poimin.gr

Ο Ναός μας εξωτερικά

Κυριακή στην Ενορία - Αφιέρωμα στον Ι.Ν. Αγίων Αντωνίου & Χαραλάμπους εις Κρύα Ιτεών Πατρών

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ - Εξωτερικά πλάνα Ναού

Ο ΝΑΟΣ ΜΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ (παλαιότερο video)


Θείες Λειτουργίες εβδομάδος

Θείες Λειτουργίες εβδομάδος
Κυριακή 14/4, Πέμπτη 18/4 (Προηγιασμένη), Παρασκευή προς Σάββατο 19/4 προς 20/4 (Αγρυπνία Ακαθίστου Ύμνου)

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

συνταγή για Πρόσφορο

συνταγή για Πρόσφορο
Καντε κλικ στο πρόσφορο και διαβάστε

Πώς θα βρείτε το Ναό μας

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε