Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu


Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου

Συναξάριον


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο
Καντε κλικ στην εικόνα της Παναγίας και διαβάστε τους

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως

Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως
Καντε κλικ στην φωτογραφία και διαβάστε

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού

Η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου από την Ι.Μ. Ομπλού
Καντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το Video

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία

Συμβουλές πριν από την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πριν τον Γάμο...

Πριν τον Γάμο...
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας

Δυο λόγια για τη βάπτιση του παιδιού σας
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Πότε και πώς νηστεύομε;

Πότε και πώς νηστεύομε;
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Το σημείο του Σταυρού

Το σημείο του Σταυρού
Καντε κλικ στην φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Blog Archive

Από το Blogger.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF


Ο Τομέας Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών διοργάνωσε και φέτος το Παιδαγωγικό του Συνέδριο (34ο) με θέμα: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΚΑΠΗΛΕΥΣΗ & ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ». Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος στάθηκε το γεγονός ότι στην εποχή μας καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, μέσῳ μάλιστα της κατεξοχήν προβαλλόμενης «πολιτικής ορθότητας», ναεπιβληθεί στην κοινή γνώμη μία νέα πυραμίδα αξιών, στην οποία ο δικαιωματισμός σεατομικό επίπεδο θα κατέχει την κορυφή. Το θέμα αυτό εξέτασε το Συνέδριο προσεγγίζοντάς το από Νομική, Παιδαγωγική, Βιοηθική και Θεολογική σκοπιά με τέσσερις εισηγήσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν έγκριτοι ομιλητές.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κανάνγκαςκ.κ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γ. Καραγεωργόπουλος, ο ο-ποίος στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Άγγελο Αντωνέλλη να προεδρεύσει των εργασιών του Συνεδρίου.
Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα ««Νομολογιακές συγκρούσεις γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα» και αναπτύχθηκε από τονκ. Γεώργιο Ιατρού, Δρ Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ-Δικηγόρο. Ο κ. Ιατρού αναφέρθηκε με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του στις έννοιες του «αυτοπροσδιορισμού», του «δικαιώματος και του καθήκοντος» ενώ περιέγραψε και συγκεκριμένες περιπτώσεις νομολογιακών συγκρούσεων πάνω σε θέματα όπως το μάθημα των Θρησκευτικών, το Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφύλων και το θέμα των εκτρώσεων.
Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γεώργιο Τσικόπουλο, Δρ. Χειρουργό Παίδων, Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα και βιοηθικά διλήμματα». Ο εισηγητήςκατέθεσε σύγχρονους βιοηθικούς προβληματισμούς (ευθανασία, πειράματα σε βλαστοκύτταρα, εκτρώσεις, εγκεφαλικός θάνατος κ.α.) που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβληματίζουν τους σχετικούς επιστήμονες αλλά και την κοινή γνώμη.
Τρίτος εισηγητής ήταν ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης, Φιλόλογος – Καθηγητὴς Δ.Ε. & Συγγραφέας που εισηγήθηκε το θέμα:«Οριοθετώντας στις συνειδήσεις των παιδιών τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πώς διαχέεται ο υπαρξιακός σχετικισμός στον χώρο της Εκπαίδευσης και στο ρόλο των φορέων παιδείας για τη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης του μαθητή. Ζήτησε την τόνωση της ελληνικής ταυτότητας και εθνικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα δημοκρατικής παιδείας.
Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ που ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία και ανθρώπινα δικαιώματα». Με χειμαρρώδη λόγο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από την βιβλική και χριστιανική ανθρωπολογία. Αναφέρθηκε στο ανθρώπινο αυτεξούσιο, στην αξία της ανθρώπινης ελευθερίας και στις αρχές της αδελφοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας. Τόνισε ότι η ανθρωπολογική διδασκαλία του Χριστιανισμού απετέλεσε το άριστο πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας οι αρχές της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας, τις οποίες αργότερα σφετερίσθηκαν διάφορες κοινωνικές ιδεολογίες και επαναστάσεις.
Το συνέδριο έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τους εισηγητές και τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ για τον κόπο που κατέβαλαν για είναι παρόντες στο συνέδριο και ευχήθηκε στους διοργανωτές του Συνεδρίου και σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αχαΐας κ. Ανδ. Κατσανιώτης και Νίκος Νικολόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και Σπ. Πολίτης, πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, πολλοί ιερείς ενώ το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ρ/Σ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
• Στηνεποχή μας καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, μέσω μάλιστα της κατεξοχήν προβαλλόμενης «πολιτικής ορθότητας», να επιβληθεί στην κοινή γνώμη μία νέα πυραμίδα αξιών, στηνοποία ο δικαιωματισμός σε ατομικό επίπεδο θα κατέχει την κορυφή. Πίσω από λέξεις και έννοιες πλήρως αποδεκτές, όπως «δικαίωμα, ελευθερία, αυτοδιάθεση, ανεκτική κοινωνία, σεβασμός στη διαφορετικότητα» συχνά κρύβεται διαστροφικό περιεχόμενο, βάσει του οποίου προσπαθούν οι εισηγητές αυτής της τακτικής να οδηγήσουν τις κοινωνίες σε πλήρη αποδόμηση κάθε είδουςσυλλογικής ταυτότητας (εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, τελευταία και  έμφυλης).
• Η αποθέωση του άκρατου ατομικού δικαιωματισμού στις διάφορες εκφάνσεις του έχει ως αρνητική συνέπεια μεταξύ των άλλων και την επιβολή των δικαιωμάτων των αυτοπροσδιοριζόμενων ήμη ως μειονοτήτων εις βάρος της πλειονότητας. Παράλληλα η πρόσαψη του χαρακτηρισμού ως ρατσιστή σεόποιον αντιτίθεται στην κατάλυση αιωνίων αξιών και σταθερών τείνει να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού. Έχουμενα κάνουμε με μια νέα μορφή ολοκληρωτισμού.
• Το Δίκαιο δεν τέθηκε για να νομιμοποιεί τα κακώς κείμενα και να υπηρετεί τα πάθη του ανθρώπου, αλλά είτε για να τα προλαμβάνει με προληπτικές επεμβάσεις, είτε να τα καταστέλλει με κυρωτικές ρυθμίσεις. Το κακό, το αντικειμενικώς άδικο και ανήθικο, δεν πρέπει ποτέ να επευλογείται από το εξ αντικειμένου Δίκαιο, διότι τότε το Δίκαιο αυτοαναιρείται.
• Ο άκρατος ατομικός δικαιωματισμός και η διαστροφή των εννοιών που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δυστυχώς υπηρετούνται τελευταία και αναπαράγονται και στο χώρο της εκπαίδευσης. Εδώ όμως έχουν να κάνουν με την παιδική καιεφηβική ψυχή, ηοποία τώρα διαμορφώνει και συνειδητοποιεί την ταυτότητά της. Επιτακτική συνεπώς καταφαίνεται η ανάγκη να εγγραφούν στις συνειδήσεις των νέων οι υγιείς παράμετροι των εννοιών που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
• Η ισχυροποίηση της ιδιαίτερης ταυτότητας τού εφήβου πραγματώνεται στη βάση της ηθικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της πνευματικής αυτονομίας του. Η συγκρότηση εθνικής και πολιτικής συνείδησης συνιστά το όπλο ενάντια στην προπαγάνδα και την ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών.
• Πολλά είναι και τα βιοηθικά διλήμματα που συνδέονται με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτά μπορούν να αναφέρονται τόσο στην αρχή της ζωής (έκτρωση, κλωνοποίηση, εξωσωματική γονιμοποίηση), όσο και στο τέλος της (ευθανασία, μεταμόσχευση οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς). Στη συνείδηση τής κοινωνίας συχνά δυστυχώς πρυτανεύει ένας αφελής ωφελιμισμός, που συμβαδίζει μεαπώλεια ηθικών κριτηρίων. Μόνο με τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνατου Θεού και με την υπακοή στον αιώνιο λόγο του Θεού θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε σωστά τα διλήμματα αυτά.
• Η ανθρωπολογική διδασκαλία του Χριστιανισμού απετέλεσε το άριστο πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας οιαρχές της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας, τίς οποίες αργότερα σφετερίσθηκαν διάφορες κοινωνικές ιδεολογίες και επαναστάσεις. Μόνο αν δούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως απόρροια της σοφής και εν ελευθερία και αγάπη, δημιουργίας του Θεού, θα μπορέσουμε να εργασθούμε γόνιμα για τη διασφάλισή τους.












Ο Ναός μας εξωτερικά

Κυριακή στην Ενορία - Αφιέρωμα στον Ι.Ν. Αγίων Αντωνίου & Χαραλάμπους εις Κρύα Ιτεών Πατρών

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ - Εξωτερικά πλάνα Ναού

Ο ΝΑΟΣ ΜΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ (παλαιότερο video)


Θείες Λειτουργίες εβδομάδος

Θείες Λειτουργίες εβδομάδος
Κυριακή 28/7

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν

Λαμπρὰ Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου στὴν περιοχὴ Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν

Ἐτελέσθησαν τὰ θυρανοίξια στὸν νεόδμητο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στὰ Κρύα Ἰτεῶν
Καντε κλικ στη φωτογραφία για να εμφανισθεί το θέμα

συνταγή για Πρόσφορο

συνταγή για Πρόσφορο
Καντε κλικ στο πρόσφορο και διαβάστε

Πώς θα βρείτε το Ναό μας

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου

Ασματική Ακολουθία Οσίου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους

Ασματική Ακολουθία Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους
Καντε κλικ στην εικόνα για να την κατεβάσετε