Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου
Συναξάριον
οι δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομάδος
Blog Archive
- 2024 (14)
- 2023 (72)
- 2022 (249)
- 2021 (450)
- 2020 (682)
- 2019 (811)
- 2018 (820)
- 2017 (901)
-
2016
(1063)
- Δεκεμβρίου(89)
- Νοεμβρίου(65)
- Οκτωβρίου(85)
- Σεπτεμβρίου(109)
-
Αυγούστου(60)
- Ἐπίσκεψη Ἀθλητῶν τοῦ Στίβου, τοῦ Ἀθλητικοῦ Σωματεί...
- Ἀνακοίνωση I.M. Πατρῶν - Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργ...
- Μὲ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ ἑορτὴ τῆς ἀποτομῆς τῆς T...
- Ἐγκαίνια Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Μιτοπόλεως Πατρῶν
- Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒ...
- ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ μέ τόν Σεβα...
- ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΜΗΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – 29 ΑΥ...
- ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΡΑΤΟΣ Ο… ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!
- Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στὴν Ἱ...
- 14η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΟΔΡΟΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Α...
- Ασματική Ακολουθία Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Φανουρίο...
- ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
- ΕΥΧΕΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟ...
- Ἡ ἑορτὴ τῆς ἀποδόσεως τῆς κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου σ...
- ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Θ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ μέ τόν Σεβα...
- Λουκουμάδες αφράτοι
- Ο σύγχρονος πύργος της Βαβέλ
- Όρεξη για γλυκό; Χρειάζεστε μόνο 3 υλικά και 15 λε...
- «Σκέπε τήν Πάτρα καί σῶζε τήν Ἑλλάδα Γηροκομήτισσα...
- Ἂς ἀφήσωμε τήν καρδιά μας νά μιλήσῃ στήν Παναγία μας
- Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
- Προεόρτια Πανήγυρις στή Μονή τῆς Παναγίας τῆς Γηρο...
- ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η' ΜΑΤΘΑΙΟΥ μέ τόν Σεβα...
- Με λαμπρότητα εψάλλησαν και φέτος τα Εγκώμια της Υ...
- ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
- Ἱερὰ Ἀγρυπνία στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ὑπεραγίας Θεοτόκου Μα...
- Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομ...
- Ἱερὰ Παράκλησις καὶ ἀπονομὴ Ὀφφικίου στὸν Ἱερέα τῆ...
- «Χαρᾶς μου τὴν καρδίαν πλήρωσον, Παρθένε»
- Χριστιανών η Προστάτις, των θλιβομένων η Χαρά...
- Περί «ευθανασίας» σκέψεις … Ευ-θάνατος ή Φευ-θάνατ...
- Ὁ νέος Λιμενάρχης Πατρῶν στόν Σεβασμιώτατο Μητροπο...
- Αύριο το βράδυ θα ψαλλούν στην Ενορία μας τα Εγκώμ...
- Θυρανοίξια τοῦ ἐκ βάθρων ἀνακαινισθέντος Ἱεροῦ Ναο...
- Τιμή σέ πολιό καί σεβάσμιο ἱεροψάλτη
- Μητροπολίτης Πατρῶν: Στά χωριά μας ἀκουμπάει καί ἀ...
- Το νόημα των Παρακλήσεων προς την Παναγία μας
- Ο σεβασμός προς την Παναγία κατά την επίγεια ζωή της
- Γιατί λέμε «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς»;
- Μέ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Αἰμιλιανο...
- Ο Φώτης Κόντογλου πιο επίκαιρος σήμερα απ` ό,τι στ...
- «Παναγία μου σῶσε τήν Πατρίδα μας»
- ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ μέ τόν Σεβα...
- Ἡ ἑορτὴ τῆς Μεταμορφώσεως στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πατρῶν
- Την Παρασκευή το βράδυ θα ψαλλούν στην Ενορία μας ...
- Βγήκαν τα Φιδάκια σε Μαρκόπουλο και Αργίνια στην Κ...
- Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Άγιο Νι...
- ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ
- Ανακοίνωση Ι.Μ. Πατρών
- ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
- Ἡ Μεταμόρφωσις τοῦ Σωτῆρος
- Ιερά Αγρυπνία - Εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο
- Ο π. Προκόπιος Κόρδας, θα ιερουργήσει και θα ομιλή...
- Ἡ πνευματική ὀμορφιά τῶν χωριῶν μας
- Παθῶν με ταράττουσι προσβολαί...
- Οι «κρατούντες» και αποστατούντες δεν αστειεύονται...
- Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Δεκαπενταυγούστου Ι. Ν....
- Ιερά Μητρόπολις Πατρών - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ μέ τόν Σεβ...
- Πρόγραμμα πανηγύρεως Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών
- Ιουλίου(67)
- Ιουνίου(82)
- Μαΐου(107)
- Απριλίου(106)
- Μαρτίου(95)
- Φεβρουαρίου(83)
- Ιανουαρίου(115)
- 2015 (1348)
- 2014 (1414)
- 2013 (2210)
- 2012 (1652)
- 2011 (318)
- 2010 (42)
Από το Blogger.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
23:39
|
Ανώνυμος
|
Print PDF
Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 gr)
Για το σιρόπι:
½ κούπα μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το σερβίρισμα:
½ κούπα καβουρδισμένο σουσάμι
½ κούπα τριμμένη καρυδόψυχα
Κανέλα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη.
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, ανακατεύοντας την με ένα κουτάλι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτουμε το λάδι και την διαλυμένη μαγιά, στο κέντρο της λακούβας και αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλέυρι με ένα πηρούνι, και ανακατεύουμε καλά μεχρι να πετύχουμε έναν πηχτό, αλλά όχι πολύ σφιχτό χυλό. Αν δούμε ότι ο χυλός είναι αρκετά πηχτός, προσθέτουμε ελάχιστο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε. Στην αντίθετη περίπτωση, αν μας βγει αραιής τότε προσθέτουμε ανάλγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός μας. (Χρειάζεται 30 -40 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Την ώρα που η ζύμη μας ανεβαίνει καβουρδίζουμε το σουσάμι. Η διαδικασία για να καβουρδίσουμε το σουσάμι μας είναι η εξής: Καθαρίζουμε το σουσάμι από ξένα σώματα, το πλένουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει σε μια βαμβακερή πετσέτα. Το καβουρδίζουμε, είτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, είτε στο φούρνο. Στο τηγάνι θα χρειαστούν 5-10 λεπτά περίπου με συχνό ανακάτεμα, ενώ στο φούρνο ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα. Προσέχουμε να μην παραψηθεί γιατί θα πικρίσει. Αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα, το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε σε γυάλινα βάζα και όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, είτε το χρησιμοποιούμε ολόκληρο, είτε το αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και αλέθουμε την ποσότητα που χρειάζομαστε στο multi, για μια φορά περίπου, για να μην γίνει σαν σκόνη. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας, αλλά και στα διάφορα γλυκά μας, κυρίως τηγανιτά.
Βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Χρειαζόμαστε κατσαρόλα για το τηγάνισμα, για να έχει έχει ύψος το λάδι και να τηγανίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λουκουμά και το λάδι μας πρέπει να κάψει καλά.
Για να σχηματίζουμε ομοιόμορφους στρόγγυλους λουκουμάδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο τρόπους:
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε χυλό από τη λεκάνη και υποβοηθώντας με ένα άλλο κουταλάκι του δίνουμε σφαιρικό σχήμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει κάψει το λάδι. Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του . Ο άλλος τρόπος είναι να παίρνουμε με το κουτάλι της σούπας μία ποσότητα, να την βάζουμε στην παλάμη μας, την οποία έχουμε βρέξει προηγουμένως και κλείνοντας την χούφτα μας και πιέζοντάς την, η ζύμη θα πέφτει σε μικρά κομμάτια στο λάδι. Τους γυρνάμε με μια τρυπητή κουτάλα, να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές και τους βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα πολλά λάδια. Σερβίρονται ζεστοί και περιχύνουμε με το σιρόπι μελιού που φτιάξαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα ή τριμμένα καρύδια.
πηγή:poimin.gr
!>