Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου
Συναξάριον
οι δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομάδος
Blog Archive
- 2024 (14)
- 2023 (72)
- 2022 (249)
- 2021 (450)
- 2020 (682)
- 2019 (811)
- 2018 (820)
- 2017 (901)
- 2016 (1063)
- 2015 (1348)
- 2014 (1414)
-
2013
(2210)
- Δεκεμβρίου(161)
- Νοεμβρίου(186)
-
Οκτωβρίου(168)
- Τριαδικός Ύμνος. Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Ορμύλιας
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
- Ένας πατέρας συγκλόνισε τους υπαλλήλους της τράπεζ...
- ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟ...
- Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΑΙ...
- Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσο...
- ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟ...
- ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ...
- Από την αναχώρηση της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου ...
- “…κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης…”
- Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
- Αγαπώ τον Θεό σημαίνει...
- ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙ...
- «Κλείνε το στόμα εκείνου πού κατηγορεί τον άλλον...»
- Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
- 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
- 28η Ὀκτωβρίου 1940. Τιμὴ και δόξα σ’ αὐτοὺς ποὺ πο...
- Η ιστορία της ιαχής «Αέρα»
- Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του - Σοφία Βέμπο
- Η ταπεινή Βασίλισσα..
- Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και ...
- Άγιοι Νεομάρτυρες Αγγελής, Μανουήλ, Γεώργιος και Ν...
- 28η Οκτωβρίου 1940
- Αιωνία η μνήμη του π. Δημητρίου Αθανασόπουλου
- Κυριακή Ζ΄ Λουκά -«Η πίστη που ανασταίνει νεκρούς»
- Τα τρία «ΟΧΙ» που ξεχάστηκαν
- Ο συκοφάντης
- Ὁ Ἅγιος Νέστωρ
- Δεῖτε πλούσιο φωτογραφικὸ ὑλικὸ ἀπὸ τὴν λιτάνευση ...
- «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ 2013»
- Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ...
- Τι είναι αγάπη;
- Βίος και Μαρτύριο Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημ...
- Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
- ΣΥΝΑΞΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡ...
- Υψώστε τη Σημαία - τιμήστε την Πατρίδα μας...!
- ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙ...
- Το πρόγραμμα της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Δ...
- Το κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστό...
- Αγία Ταβιθά
- Σύναξη ὑπευθύνων Νεανικοῦ Ἒργου τῆς Ἱεράς Μητροπόλ...
- Ταινία-ὑπερπαραγωγὴ ἑτοιμάζουν οἱ Οὐκρανοὶ γιὰ τὸν...
- ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
- Φτιάχνω συντηρώ σπιτικές ελιές
- Αγία Σεβαστιανή
- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;
- Μέγας Αντώνιος: Ἀν θέλεις,εἰσαι δουλος των παθῶν, ...
- Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκ...
- Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επ...
- " Ο Άγιος Γεράσιμος καίει δαιμόνια από δαιμονισμέν...
- Πώς ζουν οι Άγγελοι...
- Η γριά και ο χάροντας
- Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος και θαυματουργός επίσ...
- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ - Ο Πνευματικός Ηγέτης
- Ο Χριστός και η ρουτίνα
- ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ''Είναι κρίμα να χαθεί ένα τέτοι...
- Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
- Αγία Θεοδότη και ο Άγιος Σωκράτης ο Πρεσβύτερος
- " Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Άγιο Γεράσιμο Κεφα...
- Χειροτονία Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου Αντ...
- " Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Γεράσιμο σ...
- Η τραγικότητα της ανθρώπινης ελευθερίας
- Το βίντεο για την Ελλάδα που συγκίνησε όλο το διαδ...
- Άγιος Γεράσιμος - Ο θησαυρός της Κεφαλονιάς
- Άγιος Γεράσιμος ο Νέος Ασκητής
- Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
- Ο στεναγμός του αδικημένου δεν πρόκειται να αφήσει...
- Για όσους είναι γεννημένοι μέχρι το 1989...
- Προφήτης Ιωήλ
- Η Δύναμη του Διαβόλου και η Κατανίκηση του
- Εξελέγη νέος Μητροπολίτης Αργολίδος ο Αρχιμ. Νεκτά...
- Ευαγγελιστής Λουκάς
- Μνήμη της ανακομιδής του τιμίου λειψάνου του αγίου...
- Απαράδεκτη αδικία
- Τι σημαίνει ότι οι ψυχές είναι αθάνατες;
- Προφήτης Ωσηέ
- Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει»
- Λιτανεία της εικόνας Άξιον Εστί στο Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)
- ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΛΛΗΝΑ;
- Πρόγραμμα συναντήσεων Κατηχητικών Ομάδων Ενορίας Α...
- Γέροντας Παΐσιος: Η ζήλεια μας αποδυναμώνει!
- Παγκόσμια οἰκονομική δικτατορία
- Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η Χριστιανική Στέγη Πατρώ...
- «ἀληθῶς, Θεοῦ Υἱός ἦν Οὗτος!»
- Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος
- ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Ἀποδομοῦν τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν Ὀρθοδοξία
- Ανέκδοτο: Ο Τοτός και ο βάτραχος....
- Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκ...
- Το κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστό...
- Παύλος Μελάς: Το 1904 έπεσε στον αγώνα για την απε...
- Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται
- Στιγμιότυπα από την Έναρξη της νέας Κατηχητικής πε...
- Η αγαθή γη που θα δίνει πολύ καρπό
- Ὁ Θεός δέν ἔχει ἀνάγκη ἀπό τά ταξίματά μας – Γέρον...
- Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός επίσκοπος Μαϊουμά
- Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
- «Δάκρυσε η Σάμη» (φωτο)
- «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ»
- Κυριακή Δ΄ Λουκά - «Η σπορά του λόγου»
- Σεπτεμβρίου(180)
- Αυγούστου(189)
- Ιουλίου(165)
- Ιουνίου(210)
- Μαΐου(218)
- Απριλίου(179)
- Μαρτίου(208)
- Φεβρουαρίου(180)
- Ιανουαρίου(166)
- 2012 (1652)
- 2011 (318)
- 2010 (42)
Από το Blogger.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
00:16
|
Ανώνυμος
|
Print PDF
Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές
Η πιο διαδεδομένες σπιτικές φαγώσιμες ελιές είναι οι χονδροελιές που γίνονται στουμπιστές. Ακολουθούν των καλαμών που γίνονται χαρακωτές και ξιδάτες.
Η πιο διαδεδομένες σπιτικές φαγώσιμες ελιές είναι οι χονδροελιές που γίνονται στουμπιστές. Ακολουθούν των καλαμών που γίνονται χαρακωτές και ξιδάτες.
Συγκομιδή
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο είναι κυρίως η εποχή που ωριμάζουν οι ελιές στην Ελλάδα, αναλόγως την ποικιλία τους και την περιοχή μας.
Προσοχή πρέπει να δώσουμε στην συγκομιδή των βρώσιμων ελιών γιατί πρέπει να γίνετε πάντα με το χέρι, για να μην χτυπιόνται και μαυρίσουν με αποτέλεσμα να μας χαλάσουν.
Μπορούμε να τις μαζέψουμε όσες φτάνουμε κατευθίαν από την ελιά ή να κόψουμε τα ψηλά φορτωμένα με ελιές κλαδιά και να τις διαλέξουμε χωρίς κόπο μετά.
Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στη μεταφορά τους μέχρι την επεξεργασία τους. Τις χοντροελιές τις μαζεύουμε όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν. Αντίθετα των καλαμών τις αφήνουμε να μαυρίσουν αλλά όχι να ωριμάσουν πολύ και να ζαρώσουν.
Παρασκευή βρώσιμων ελιών
Τις πράσινες χονδροελίες τις στουμπάμε σε ένα μεγάλο γουδί για καλύτερη ευκολία 2-3 μαζί. Αν δεν έχουμε μπορούμε να το κάνουμε με 2 κομμάτια μάρμαρο ή λείες πέτρες.
Τις μαύρες ελιές των καλαμών τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 φορές. Στην αγορά υπάρχει και μηχάνημα απλό και φτηνό που τις χαράζει μόνο του 4 φορές. Έτσι γλιτώνουμε χρόνο.
Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι.
Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι.
-Αφού τις στουμπίσουμε ή τις χαράξουμε τις βάζουμε σε λεκάνες ή δοχεία με νερό για περίπου 10 ημέρες για να ξεπικρίσουν.
-Αλλάζουμε το νερό κάθε μια ή δυό μέρες για να επιταχύνουμε την διαδικασία του ξεπικρίσματος.
-Περίπου την όγδοη μέρα τις δοκιμάζουμε να δούμε αν ξεπίκρισαν και μαλάκωσαν αρκετά, αν όχι τις αφήνουμε 2-3 ημέρες ακόμα. Εγώ τις προτιμάω λίγο πικρές και σκληρές για αυτό συνήθως τις αφήνω λιγότερο στο νερό.
-Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο χώρο που τις αφήνουμε μέχρι να ξεπικρίσουν, ο οποίος πρέπει να είναι σκιερός και δροσερός.
Αφού τις έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσει η γεύση τους, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους.
Στο δοχείο θα πρέπει να προσθέσουμε την άλμη μας για την συντήρησή τους.
Η άλμη συνήθως γίνετε με νερό και 7% αλάτι, δηλαδή στο 1 κιλό νερό βάζουμε 70 γραμμάρια αλάτι. Για τις ελιές και ιδίως αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10% έως 14%. Προσοχή πρέπει να αφήσουμε χώρο στο δοχείο για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνειά, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν μας.
Στις στουμπιστές ελιές μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια από λεμόνι, σκόρδο, κλαδάκια από ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φρέσκους σπόρους μάραθου, κόκκους από πιπέρι αναλόγως τί αρώματα και γεύσεις μας αρέσουν.
Τις χαρακωτές συνήθως τις κάνουμε ξιδάτες, προσθέτοντας ξίδι στην ποσότητα που εμείς επιθυμούμε.Μια συνηθισμένη αναλογία είναι 2 μέρη ξίδι και 3 μέρη άλμης. Μπορούμε να τις δοκιμάσουμε μετά από 2-3 μέρες και να προσθέσουμε και άλλο ξίδι αν θέλουμε.
Το μυστικό για να μην χαλάνε οι ελιές και να συντηρούνται καλύτερα είναι να μην τις χαράζουμε ως το κόκαλο και να μην τις τσακίζουμε πάρα πολύ.
-Αλλάζουμε το νερό κάθε μια ή δυό μέρες για να επιταχύνουμε την διαδικασία του ξεπικρίσματος.
-Περίπου την όγδοη μέρα τις δοκιμάζουμε να δούμε αν ξεπίκρισαν και μαλάκωσαν αρκετά, αν όχι τις αφήνουμε 2-3 ημέρες ακόμα. Εγώ τις προτιμάω λίγο πικρές και σκληρές για αυτό συνήθως τις αφήνω λιγότερο στο νερό.
-Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο χώρο που τις αφήνουμε μέχρι να ξεπικρίσουν, ο οποίος πρέπει να είναι σκιερός και δροσερός.
Αφού τις έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσει η γεύση τους, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους.
Στο δοχείο θα πρέπει να προσθέσουμε την άλμη μας για την συντήρησή τους.
Η άλμη συνήθως γίνετε με νερό και 7% αλάτι, δηλαδή στο 1 κιλό νερό βάζουμε 70 γραμμάρια αλάτι. Για τις ελιές και ιδίως αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10% έως 14%. Προσοχή πρέπει να αφήσουμε χώρο στο δοχείο για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνειά, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν μας.
Στις στουμπιστές ελιές μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια από λεμόνι, σκόρδο, κλαδάκια από ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φρέσκους σπόρους μάραθου, κόκκους από πιπέρι αναλόγως τί αρώματα και γεύσεις μας αρέσουν.
Τις χαρακωτές συνήθως τις κάνουμε ξιδάτες, προσθέτοντας ξίδι στην ποσότητα που εμείς επιθυμούμε.Μια συνηθισμένη αναλογία είναι 2 μέρη ξίδι και 3 μέρη άλμης. Μπορούμε να τις δοκιμάσουμε μετά από 2-3 μέρες και να προσθέσουμε και άλλο ξίδι αν θέλουμε.
Το μυστικό για να μην χαλάνε οι ελιές και να συντηρούνται καλύτερα είναι να μην τις χαράζουμε ως το κόκαλο και να μην τις τσακίζουμε πάρα πολύ.
Πως τις φτιάχνω εγώ
Αν βέβαια έχουμε πολλές ελιές και βαριόμαστε να στουμπάμε ή να χαρακώνουμε συνέχεια, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς ίσως θέλουν, λίγες ημέρες παραπάνω στο νερό για να ξεπικρίσουν. Έτσι διατηρούνται και καλύτερα. Εμένα προσωπικώς δεν με πειράζει να πικρίζουν λίγο…
Αν βέβαια έχουμε πολλές ελιές και βαριόμαστε να στουμπάμε ή να χαρακώνουμε συνέχεια, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς ίσως θέλουν, λίγες ημέρες παραπάνω στο νερό για να ξεπικρίσουν. Έτσι διατηρούνται και καλύτερα. Εμένα προσωπικώς δεν με πειράζει να πικρίζουν λίγο…
Χωρίς στούμπιγμα ή χάραγμα γλυτώνουμε χρόνο, έχουμε καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης.
Με αυτό το τρόπο διατηρώ πανεύκολα νόστιμες βρώσιμες ελιές για δύο χρόνια
*Τα δοχεία με τις ελιές όπως και όλα τα τρόφιμα, τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι την κατανάλωσή τους.
Με αυτό το τρόπο διατηρώ πανεύκολα νόστιμες βρώσιμες ελιές για δύο χρόνια
*Τα δοχεία με τις ελιές όπως και όλα τα τρόφιμα, τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι την κατανάλωσή τους.
πηγή:diakonima.gr
!>