Αναζήτηση θεμάτων ιστολογίου
Συναξάριον
οι δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομάδος
Blog Archive
- 2024 (14)
- 2023 (72)
- 2022 (249)
-
2021
(450)
- Δεκεμβρίου(27)
- Νοεμβρίου(19)
- Οκτωβρίου(43)
- Σεπτεμβρίου(35)
- Αυγούστου(41)
- Ιουλίου(34)
- Ιουνίου(41)
- Μαΐου(45)
- Απριλίου(44)
- Μαρτίου(44)
-
Φεβρουαρίου(43)
- Ἡ ἑορτή τοῦ Ὁσίου Ἐφραίμ Κατουνακιώτη στήν Πάτρα.
- ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ: Ἐπιστροφή στόν Πατέρα!
- Μνημόσυνο Μητροπολίτου πρ. Πειραιῶς Καλλινίκου στή...
- ΜΟΝΑΔΙΚΟ VIDEO-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ...
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΠΟ 1η ΕΩΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ
- Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής του Ασώτου (Λ...
- Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης
- Ἡ ἑορτή τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς καί τοῦ Ἁγίου Θεοκλήτου...
- Ο Όσιος Παναγής ο Μπασιάς επεμβαίνει θαυματουργικά...
- ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΑΛΛΩ ΕΠΑΝΩ, ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Τ'ΟΥΡΑΝΟΥ.
- O ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜ...
- 16η Ἐπέτειος Χειροτονίας Μητροπολίτου Πατρῶν Χρυσο...
- Καλό κι ευλογημένο Τριώδιο !
- Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής του Τελώνου κ...
- Μαρτυρίες για τον Γέροντα μου Εφραίμ Φιλοθεΐτη - π...
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
- Ἁγία Φιλοθέη: «Ὅλα γιά τόν Χριστό»
- Προσευχή για τον κορωνοιόν
- Ἡ Παναγία παροῦσα στή ζωή τῶν ἁπλῶν ἀνθρώπων
- Ὁ νέος Ἀστυνομικὸς Διευθυντής Ν. Ἀχαΐας, Ταξίαρχος...
- ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΧΑΝΑΝΑΙΑΣ: Στις δοκιμασίες δοκιμάζεται...
- 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ...
- Ο Παράδεισος δεν είναι για τους αναμάρτητους. Είνα...
- Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου ...
- Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Άλλο να αμαρτάνεις από αδυναμία και άλλο από ιδεολ...
- Το Ευαγγέλιο στην Κίνα
- Ξέρετε πότε χαμογελά η ψυχή;
- Φωτοστιγμές από την Πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους
- Η Ελπίδα... - Χρήστος Φωτόπουλος
- Ἐπίσκεψη τῆς νέας Ἡγεσίας τῆς Πυροσβεστικῆς Ὑπηρεσ...
- Πατρῶν Χρυσόστομος: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ὁ γενν...
- ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΝ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
- Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
- Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής ΙΣΤ΄ Ματθαίου...
- Λύθηκε τὸ μυστήριο τοῦ ἀριθμοῦ 9! ἢ μήπως ὄχι;
- ΕΟΡΤΗ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ: Χαρά και οδύνη
- Ψυχοσάββατα 2021
- Τί είναι η Παλαιά Διαθήκη; (η) Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΑΒΙΔΑ - ...
- Η Υπαπαντή του Κυρίου
- Μνήμη τῶν Ἡρώων τῶν Ἰμίων στήν Πάτρα
- Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας
- Ιανουαρίου(34)
- 2020 (682)
- 2019 (811)
- 2018 (820)
- 2017 (901)
- 2016 (1063)
- 2015 (1348)
- 2014 (1414)
- 2013 (2210)
- 2012 (1652)
- 2011 (318)
- 2010 (42)
Από το Blogger.
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021
12:19
|
Ανώνυμος
|
Print PDF
Αγαπητοί μου φίλοι, περπατώντας στους δρόμους της πόλης μας, βλέπουμε και πάλι αυτές τις ημέρες τις βιτρίνες των καταστημάτων (είδη δώρων, ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία), στολισμένες επίκαιρα για μία ακόμη ξενόφερτη εορτή, αυτή του δυτικόφερτου «αγίου των ερωτευμένων» του εμπορικού Βαλεντίνου... Η οποία είναι δυστυχώς μια καρικατούρα της εμπορικής κατανάλωσης, ένα ακόμη κατασκεύασμα των αδίστακτων εμπόρων της Δύσης, για την παραπλάνηση των αφελών ρομαντικών...
Αν και δεν υφίστανται στοιχεία για το πρόσωπο του «αγίου Βαλεντίνου» και ακόμα αν και η Καθολική Εκκλησία ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει την γιορτή στο επίσημο ημερολόγιό της, η συμβολικότητα της 14ης Φεβρουαρίου ως εορτή των ερωτευμένων διεθνώς, είναι δυστυχώς αναμφισβήτητη. Με απλά λόγια εορτάζεται ένας ανύπαρκτος “άγιος” καθαρά για εμπορικούς λόγους!
Και μπορεί βέβαια να έχει καθιερωθεί όπως προανέφερα παγκόσμια, ως Άγιος των ερωτευμένων ο καθολικός Βαλεντίνος, αλλά για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι Άγιοι των ερωτευμένων είναι οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα με καταγωγή από τον Πόντο, των οποίων η ιερή και σεβάσμια μνήμη εορτάζεται μία ημέρα πριν την ξενόφερτη γιορτή του Βαλεντίνου, δηλαδή σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου.
Οι δύο αυτοί ιεροί σύζυγοι αποτελούν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την αληθινή εκδοχή του ανύπαρκτου και εμπορικού «αγίου Βαλεντίνου». Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, οι προστάτες του Χριστιανικού ζευγαριού, είναι πραγματικά πρόσωπα και όχι ανύπαρκτα! Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει να αντικατασταθεί με αυτή η φερμένη από την κακόδοξη «χριστιανική» Δύση «εορτή των ερωτευμένων».
Το ιερό αυτό ζευγάρι αναφέρεται πολλές φορές στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, το οποίο συνέβαλλε τα μέγιστα στο Ιεραποστολικό έργο του αποστόλου των Εθνών. Ήταν εβραϊκής καταγωγής και ζούσαν αρχικά στη Ρώμη. Ασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού, κατασκευάζοντας ειδικά υφάσματα για σκηνές.
Όμως το 49 μ. Χ. ο αυτοκράτορας Κλαύδιος (41-54 μ. Χ.) εξεδίωξε τους Εβραίους από τη Ρώμη με την αιτιολογία ότι φιλονικούσαν για κάποιον «Χριστό». Από αυτή τη μαρτυρία, η οποία είναι σημαντική για την πρώτη Εκκλησία, φαίνεται καθαρά ο διωγμός που είχε κηρύξει οι Ιουδαίοι στους Χριστιανούς. Επίσης φαίνεται πως ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα είχαν ακούσει για τη νέα πίστη, την οποία συμπαθούσαν. Από τη Ρώμη βρέθηκαν στην Κόρινθο, τη μεγάλη πολυεθνική πόλη της Αχαΐας, η οποία συναγωνίζονταν τη Ρώμη στην ηθική διαφθορά, εξασκώντας το επικερδές επάγγελμα του σκηνοποιού.
Το 51 μ. Χ. ήρθε στην Κόρινθο ο Απόστολος Παύλος, κατά τη 2η αποστολική του περιοδεία, όπου συνάντησε το ευσεβές ζευγάρι στη συναγωγή. Στο 18ο κεφάλαιο των «Πράξεων των Αποστόλων» αναφέρεται η συνάντηση αυτή. Υπήρξαν προφανώς οι πρώτοι που πίστεψαν και βαπτίστηκαν από τον Παύλο, τον οποίο φιλοξενούσαν για 18 μήνες στο σπίτι τους, Μαζί τους εργαζόταν και ο Παύλος, ο οποίος ήταν, όπως είναι γνωστό, και αυτός σκηνοποιός. Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έγιναν οι πολύτιμοι συνεργάτες του Παύλου στην Κόρινθο. Μέσω αυτών γνωρίστηκε και κατήχησε τους Ιουδαίους της Πόλεως, αλλά και πολλούς εθνικούς, δημιουργώντας μια από τις πιο ισχυρές εκκλησίες της αποστολικής εποχής.
Μετά την αναχώρηση του Παύλου, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Έφεσο, την πιο φημισμένη πόλη της Μ. Ασίας, η οποία ήταν κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και βουτηγμένη στην παχυλή ειδωλολατρία, λόγω της λατρείας της Αρτέμιδος, στο εκεί μεγαλόπρεπο «ιερό». Θεώρησαν καθήκον τους να γίνουν κήρυκες του Ευαγγελίου, όπως το διδάχτηκαν από τον απόστολο Παύλο.
Αλλά τα εμπόδια ήταν μεγάλα στην «κατείδωλον» πόλη, όπου οι ειδωλολάτρες ιερείς αντιδρούσαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της νέας πίστεως, η οποία τους στερούσε έσοδα από το ναό της Αρτέμιδος. Παρακινούσαν τις δεισιδαίμονες μάζες να επιτίθενται κατά των Χριστιανών και ιδίως των κηρύκων και διδασκάλων.
Από μια μαρτυρία του Αποστόλου Παύλου, φαίνεται πως στην Έφεσο κακοπάθησε το ιερό ζευγάρι από τη μανία των ειδωλολατρών και των Ιουδαίων. Στην Έφεσο συνάντησαν και τον φλογερό κήρυκα από την Αλεξάνδρεια, τον φιλόσοφο Απολλώ, ο οποίος είχε στρεβλωμένη αντίληψη για το Χριστιανισμό. Το ιερό ζευγάρι γνώρισε στον Απολλώ την αληθινή πίστη.
Το 68 μ. Χ. ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα γύρισαν στη Ρώμη, όπου εντάχθηκαν στην Εκκλησία να τη διακονήσουν. Δεν έπαυαν να κηρύττουν με θέρμη και ζήλο, όπου βρισκόταν. Πλήθος Ιουδαίων και εθνικών πίστεψαν στο Χριστό και προστέθηκαν στην Εκκλησία. Το πρωτοχριστιανικό κείμενο «Αποστολικαί Διαταγαί» αναφέρει πως ο Ακύλας χειροτονήθηκε από τον Παύλο επίσκοπος «των παροικιών της Ασίας», χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής πόλη. Αρχαία παράδοση αναφέρει πως τόσο ο Ακύλας, όσο και η Πρίσκιλλα βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και προστέθηκαν στους μυριάδες Μάρτυρες της αρχαίας Εκκλησίας. Με το τίμιο αίμα τους επισφράγισαν την αφοσίωσή τους στο Χριστό και την προσήλωσή τους στην αγία Του Εκκλησία.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο. Για τούτο κατατάχτηκαν στο αγιολόγιό Της, να τιμώνται εσαεί για την αγία ζωή τους και το πολύτιμο έργο που προσέφεραν την δύσκολη εκείνη εποχή για τη διάδοση και εδραίωση της νέας πίστεως.
Ο Απόστολος Παύλος ομιλεί στις επιστολές του με πολλή τρυφερότητα και αγάπη για το ιερό αυτό ζευγάρι. Αυτό φανερώνει ότι ήταν δύο υπέροχοι και αγαπημένοι σύζυγοι, οι οποίοι είχαν απόλυτη συναίσθηση της συζυγικής πίστης και αγάπης. Παρακαλεί τους Χριστιανούς της Ρώμης να χαιρετίσουν ιδιαιτέρως το ιερό ζευγάρι: «᾿Ασπάσασθε Πρίσκιλλαν καὶ ᾿Ακύλαν τοὺς συνεργούς μου ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ, οἵτινες ὑπὲρ τῆς ψυχῆς μου τὸν ἑαυτῶν τράχηλον ὑπέθηκαν, οἷς οὐκ ἐγὼ μόνος εὐχαριστῶ, ἀλλὰ καὶ πᾶσαι αἱ ἐκκλησίαι τῶν ἐθνῶν, καὶ τὴν κατ᾿ οἶκον αὐτῶν ἐκκλησίαν». Γι’ αυτό η Αγία Εκκλησία μας διέκρινε στα πρόσωπά τους, τους ιδανικούς συζύγους. Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα αποτελούν πρότυπο ιδανικής και ευλογημένης γαμικής ένωσης, προς τους οποίους μπορούν να προσβλέπουν οι σύγχρονοι σύζυγοι.
Να λοιπόν ποιους πρέπει τα ζευγάρια να μιμούνται, να ποιοι είναι οι προστάτες τους. Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα ήταν δύο άνθρωποι που ήταν ερωτευμένοι μεταξύ τους, όμως συγχρόνως είχαν και έναν κοινό έρωτα για ένα άλλο πρόσωπο… όχι ανθρώπινο αλλά Θεανθρώπινο αυτόν Του Ιησού Χριστού. Και αυτός ο έρωτας για τον Χριστό αναζωογονούσε και τον μεταξύ τους έρωτα.
Αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα είναι υπαρκτοί και ζωντανοί άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι προστατεύουν τους ευσεβείς, τίμιους, αφοσιωμένους και τρυφερούς συζύγους και θεωρούνται η Ορθόδοξη απάντηση στον καθολικό Βαλεντίνο. Αυτούς λοιπόν πρέπει να τιμάμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι τον Βαλεντίνο, τον υποτιθέμενο προστάτη του ερωτικού σεξισμού και της υποκρισίας. Χωρίς βέβαια ανούσια υλικά δώρα και άνθη, που γρήγορα μαραίνονται, στους αγαπημένους μας, αλλά με έμπρακτη, ειλικρινή και άδολη αγάπη, η οποία δε μαραίνεται ποτέ!
Επιπλέον δε τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ζευγάρια ας μην μένουμε μόνο σε μία ημέρα εκδήλωσης του έρωτος και της αγάπης μας προς τον άλλον. Διότι αγαπητοί μου λέγει ο Ιερός Χρυστόστομος: “Δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από το να αγαπιέται πολύ ο άντρας από τη γυναίκα του και η γυναίκα από τον άντρα της”. και πάλι “Δεν είναι η περιουσία που φέρνει τον πλούτο στους συζύγους, αλλά η μεταξύ τους αγάπη”.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΦΡΟΣΥΝΑ ΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΔΕ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΙΟ ΕΡΩΤΑ!!
!>